Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (15-21 Mayıs)

  • Çin'in Fuzhou Şehri Blokzincir Şirketlerini Çekmek İçin Fırsatlar Sunuyor

Çin'in Fuzhou Şehri hükümeti Şangay ve Hong Kong arasındaki kıyıda yer alan şehre daha fazla yüksek teknoloji işi getirmeyi umarak ofis alanı, kira sübvansiyonları ve gelir hedeflerini tutturmak için nakit ödüller de dahil olmak üzere blokzincir ile bağlantılı şirketlerin yatırımlarını çekmek için bir dizi paket açıkladı. Fuzhou hükümeti onaylı blokzincir projelerine 500.000 yuan'a (71.811 ABD Doları) kadar sübvansiyon sunacak.


  • Zimbabve Merkez Bankası, Milyonlarca Altın Destekli Token Sattı

Zimbabve Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) uyarısına rağmen yaklaşık 39 milyon USD değerinde 14 milyar Zimbabve doları değerinde altın destekli dijital token sattı. Zimbabve Merkez Bankası, altın destekli kripto para birimini satın almak için toplam 14,07 milyar Zimbabve doları karşılığında 135 başvuru aldığını açıklamıştı. İlk kez Nisan ayında tanıtılan token’ların 139,57 kilogram altınla desteklendiği ve satışın 8 Mayıs'tan 12 Mayıs'a kadar devam edeceği belirtildi.


  • Samsung Çevrimdışı Ödemeler İçin Güney Kore'nin CBDC'sini Araştıracak

Teknoloji devi Samsung’un çevrimdışı ödemeler için merkez bankası dijital para birimi (CBDC) üzerinde araştırma yapmak üzere Güney Kore merkez bankası ile ortaklık kurduğu açıklandı. Yerel medya KBS World'e göre, 15 Mayıs'ta Güney Kore Merkez Bankası ve Samsung, çevrimdışı CBDC'ler üzerinde araştırma yapmak için bir mutabakat zaptı imzaladı. Yapılan iş birliği kapsamında her iki taraf da Güney Kore Merkez Bankası tarafından çıkarılan CBDC'nin çevrimdışı özelliklerini araştıracak.


  • Ubisoft Assassin's Creed NFT Koleksiyonunu Başlatmak İçin Integral Reality Labs ile İş Birliği Yapıyor

Integral Reality Labs ile bir araya gelen Ubisoft, popüler aksiyon dizilerinden biri olan Assassin's Creed'i merkeze alan bir NFT koleksiyonu oluşturacak. Assassin's Creed Smart Collectibles olarak bilinen koleksiyon NFT erişim kartlarından oluşuyor. Bu geçiş kartları Polygon ağında basılıyor ve gerçek oyundan esinlenen fiziksel çiftlere veya eşyalara sahiplik yapıyor.


  • En Az 1 BTC'ye Sahip Bitcoin Cüzdanlarının Sayısı 1 Milyona Ulaştı

En az 1 BTC tutan cüzdan adreslerinin sayısı bir milyonu aştı. "Wholecoiner" Bitcoin cüzdanlarının sayısındaki sürekli artış, 2020 ve 2021'de duraklama yaşandıktan sonra 2022'de tekrar başladı. Bu artış, en az 0,1 ve 0,01 BTC tutan cüzdanların sayısındaki artış ve sıfır olmayan bir bakiyesi olan cüzdanların sayısındaki artışla birlikte gerçekleşmesiyle dikkati çekti.

  • BlockFi, Borç Verme Platformunu Tasfiye Edecek

İflas eden ABD merkezli kripto para borç ve faiz verme platformu BlockFi, alacaklılarının elde edeceği miktarın, iflas eden Alameda Research, FTX ve diğer şirketlere karşı devam eden davaların sonucuna bağlı olduğunu açıkladı.

  • **Avrupa Konseyi MiCA’yı Onayladı

Avrupa Birliği Konseyi Maliye Bakanları, yeni yasal çerçevelerin oybirliğiyle onaylanmasının ardından kıtanın Kripto Varlık Piyasaları mevzuatını kabul etmek için oy kullandı. AB’nin üye ülkelerini temsil eden 27 Maliye Bakanı, MiCA yasa tasarısının yanı sıra yeni mevzuata ilişkin bir dizi yönetmelik ve direktifte yapılan değişikliklerin kabul edilmesi yönünde oy kullandı. MiCA’nın kabul edilmesiyle birlikte AB parlamentosu tarafından fon transferleri ve belirli kripto varlıklara eşlik eden bilgilere ilişkin düzenleme de dahil olmak üzere iki mevzuat maddesi daha kabul edildi.


  • Greenfield Capital, Avrupa’daki Kripto Para Ekosistemine Yönelik Rapor Hazırladı

Greenfield Capital tarafından hazırlanan yeni bir araştırma raporunda, Avrupa'daki kripto ortamının mevcut durumunun kapsamlı bir incelemesi sunuldu. Cryptoglobe’un haberine göre Greenfield'in "Avrupa Kripto Raporunun Durumu", analitik değerlendirmeleri ve Avrupa kripto dünyasında derinlemesine yerleşik kurucuların perspektiflerini içeren benzersiz bir yaklaşımla gerçekleştirildi. Greenfield'in araştırmasının özünde kripto paranın küresel bir olgu olmasına rağmen, benzersiz bölgesel özelliklere sahip olduğu anlayışı yatıyor.


  • Çin'in Jiangsu Eyaleti Eğitim Sektöründe Dijital Yuan Kullanımını Yaygınlaştıracak

Çin'in dijital yuan pilot uygulaması, bu ay eyaletteki bir şehrin memur maaşlarını dijital yuan olarak vermeye başlamasından kısa bir süre sonra, Jiangsu Eyaleti'nin merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) kullanımını kamu eğitim sistemine genişletmeyi planlamasıyla ivme kazanıyor. Jiangsu İl Eğitim Departmanı tarafından yapılan duyuruya göre Jiangsu, devlet okullarında öğrenim, konaklama ücretleri, kampüs içi satıcılarda günlük kullanım ve sınavlar için kayıt ücretleri gibi senaryolarda dijital yuan ödemesine izin vermeyi planlıyor.


  • Zilliqa’dan Likit Staking Duyurusu

Zilliqa (ZIL), resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda mainnet’te likit staking işlemlerinin başladığı açıklandı.


  • Tether, Her Ay Net Karının %15’i ile Düzenli Şekilde Bitcoin Alacak

Tether resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda bu aydan itibaren düzenli şekilde net işletme karının %15 ile Bitcoin (BTC) alımı yapacağını duyurdu.


  • Ripple, Dijital Varlık Saklama Şirketi Metaco’yu Satın Aldı

Ripple, İsviçre merkezli dijital varlık saklama şirketi Metaco'yu 250 milyon USD’ye satın aldığını duyurdu. Bu gelişmenin Ripple'ın tokenize varlıkları saklama, ihraç etme ve ödeme teknolojisini dahil ederek tekliflerini genişletmesine olanak sağlayacağı belirtiliyor.


  • ABD İflas Mahkemesi Voyager'ın Tasfiye Prosedürlerini Onayladı

Voyager'ın ABD İflas Mahkemesi'nde iflas koruması başvurusunda bulunmasından 10 ay sonra, çarşamba günü yapılan bir duruşmada Voyager'ın tasfiye prosedürleri onaylandı. Voyager Resmi Teminatsız Alacaklılar Komitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Voyager ile planın mümkün olan en kısa sürede (bu Cuma kadar erken) yürürlüğe girmesi için çalışıyoruz. İlk dağıtımların en geç 1 Haziran'da yapılabilmesi için çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.


  • SEC, Filecoin'in Menkul Kıymet Olduğunu Öne Sürdü

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Filecoin’in menkul kıymet olduğuna ilişkin yorumda bulundu. SEC, Grayscale Investments’a bir mektup göndererek Filecoin’i menkul kıymet olarak nitelendirdi ve Grayscale’in Filcoin Trust (GFT) fonunu kaldırmasına yönelik talepte bulundu. Grayscale’in, SEC’nin Filecoin’i menkul kıymet olarak nitelendirmesine ilişkin bir yanıt hazırladığı öğrenildi.


  • Bitcoin Madenciliğinin Zorluk Seviyesi, Tüm Zamanların Zirvesine Yükseldi

Bitcoin'in madencilik zorluk seviyesi perşembe günü %3,22 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Madencilik zorluğu değeri perşembe günü 790.272 blok yüksekliğinde 49,55 trilyon olarak gerçekleşti.


  • Open AI, iOS’da Kullanılabilen ChatGPT Uygulamasını Duyurdu

Open AI, artık iOS’da kullanılabilen yeni bir ChatGPT uygulamasını duyurdu. Yeni ChatGPT uygulamasının App Store’dan indirmenin ücretsiz olacağı belirtildi. Açık kaynaklı konuşma tanıma sistemi olan Open AI’s Whisper’ı içerecek ve uygulama için ses erişimi sağlayacaktır. Buna ek olarak, mevcut ChatGPT Plus aboneleri "GPT-4’ün özelliklerine özel erişim"in yanı sıra iOS’taki özelliklere erken erişim ve daha hızlı yanıt süreleri elde edecektir.


  • Pakistan, Kriptoyu Yasallaştırmayacağını Söyledi

Ülkenin maliye bakanına göre Pakistan, ülkede kripto parayı yasallaştırmayacaklarını söyledi. 16 Mayıs’ta Senato Finans ve Gelir Daimi Komitesi oturumunda konuşan Maliye Gelirinden Sorumlu Devlet Bakanı Aisha Ghaus Pasha, ülkenin kripto para birimi hizmetleri konusundaki tutumunu tersine çevirme planları olmadığını açıkladı.


  • ABD’de Sabit Koin Yasası Tartışmaları Devam Ediyor

ABD’de tartışılan sabit koin yasa tasarısı Dijital Varlıklar, Finansal Teknoloji ve Kapsayıcılık Alt Komitesi’nde yapılan duruşma ile dijital varlıklar için kapsamlı bir çerçeve oluşturmak üzere gerçekleştirildi. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki temel anlaşmazlık noktası bir kez daha gözler önüne serildi. Cumhuriyetçiler yasa tasarısının henüz gelişmekte olan bir sektör için sert olmak yerine, daha yumuşak geçişlere sahip olması gerektiğini dile getirdiler.


  • CFTC Başkanı Behnam, Kripto Düzenlemeleri Hakkında Konuştu

CFTC Başkanı Rostin Behnam, Bloomberg’in Odd Lots podcastine katıldı ve soruları yanıtladı. Behnam, DeFi kripto borsalarının otonom olarak faaliyet gösterseler bile ABD yasalarına göre düzenlenebileceğini söyledi. Sözlerine ek olarak ABD yasalarının zaten neredeyse tüm dijital varlıkları kapsadığını da ifade etti.


  • Ripple, Hong Kong’ta CBDC Pilot Uygulamasına Katılıyor

Ripple, Hong Kong CBDC pilot uygulamasına katılarak Fubon Bank ile ortaklık kuracak. Pilot program, e-HKD kullanım durumlarını ve uygulama sorunlarını keşfetmek için çeşitli sektör oyuncularını bir araya getiriyor. Ripple-Fubon Bank iş birliğiyle birlikte CBDC kullanılarak gayrimenkul varlık tokenizasyonu ve hisse senedi sürümleri için çözümler sunulması amaçlanıyor.