Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (16-22 Ocak)

  • IMF, Kripto Düzenlemeleri İçin Taslak Hazırladı

Uluslararası Para Fonu (IMF), kripto ekosistemi, aracı kurumlar ve yatırımcıları kapsayan kripto para düzenlemeleriyle alakalı bir düzenleme taslağı sağlamak için bazı önerilerde bulundu. Öncelikli olarak kripto para servis sağlayıcılarının lisanslanmasının altını çizen IMF, ilgili kurumların uluslararası standartlar baz alınarak finansal sisteme kaydedilmesini ve yetkilendirilmesini belirtiyor. Böylelikle kripto para kurumları geleneksel finans sektöründeki hizmet sağlayıcılarıyla benzer kurallarla depolama, transfer, takas, uzlaşma ve saklama hizmetlerini sağlayabilir hale gelebilir.


  • Güney Kore’nin Busan Şehri Belediyesi Dijital Emtia Borsası Kuracak

Yerel haber kaynağı News1'e göre Güney Kore'nin Busan kentinde merkeziyetsiz bir dijital emtia borsası kurulacak. Yetkililer, söz konusu platformun bu yıl içinde faaliyete geçmesinin planlandığını ve dijital varlıklar aracılığıyla yerel kültürel içeriği destekleyeceklerini belirtti. Busan Dijital Varlık Borsası Kuruluş Tanıtım Komitesi tarafından açıklanan plan, yerel finans şirketleri ile dijital varlık borsalarının koordine edilmesini ve borsa için temel teşkil edecek bir işlem destek sistemi kurulmasını içeriyor.


  • Digital Currency Group, Temettü Ödemelerini Durdurdu

Girişim sermayesi şirketi Digital Currency Group (DCG) likiditeyi korumak amacıyla üç aylık temettü ödemelerini durdurduğunu açıkladı. DCG, hissedarlarına 17 Ocak’ta gönderdikleri mektupta işletme giderlerini azaltarak ve likiditeyi koruyarak bilançolarını güçlendirmeye çalıştıklarını portföyündeki bazı varlıkları satmayı düşündüklerini belirtti.


  • Circle, Yayımladığı Raporda 2022 Yılını Değerlendirdi

Circle, 2022 yılının bir özetini yayımlayarak USD paritesi sözünü tuttuğunu ve dijital USD’lerin geleceğinin parlak göründüğünü belirtti. Circle, raporda ekosisteme yaklaşımını ve ileriye dönük görünümünü özetlerken, geçen yılki endüstri çapındaki stres testine rağmen temel USD paritesi sözünü tuttuğunu vurguladı.


  • Ukrayna Başbakan Yardımcısı Fedorov: Maaşımı CBDC Olarak Alacağım

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mikhail Fedorov, Davos’ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, yapılması planlanan yeni bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) ilk kullanıcısı olmak ve maaşını e-hryvnia olarak almak istediğini söyledi.


  • Genesis'in En Büyük 50 Alacaklısına 3.6 Milyar USD’den Fazla Borcu Mevcut

Perşembe günü bölüm 11 iflas koruması için New York Güney Bölge Mahkemesi’ne başvuruda bulunan Digital Currency Group'a (DCG) bağlı bir kripto para borç verme platformu olan Genesis’in önde gelen alacaklılarına 3.6 milyar USD’den fazla borcu bulunduğu öğrenildi. İflas başvurusuna göre Genesis'in borç verme birimi, 1 milyar ila 10 milyar USD arasında varlık ve yükümlülüklere sahip olduğunu ve 100.000'den fazla alacaklıya sahip olduğu öğrenildi. Genesis ayrıca yeniden yapılanma sırasında faaliyetlerini desteklemek amacıyla şirket bünyesinde yaklaşık 150 milyon USD nakit olduğunu belirtti.


  • Token Unlocks: 2023'te En Az 102 Milyar USD Değerinde Token'ın Kilidi Açılacak

Token Unlocks, 2023 yılında en az 102 milyar USD değerinde token'ın kilidinin açılacağının tahmin edildiğine işaret eden yıllık raporunu yayımladı.


  • Kuzey Amerikalıların %64'ü 'Hiç Araştırma Yapmadan' Kripto Paralara Yatırım Yapıyor

Bir kripto varlık platformu ve Toluna’nın Kripto Para Yatırım Okuryazarlığı raporuna göre, özellikle Kuzey Amerikalı yatırımcıların %64'ü kripto para yatırımı gerçekleştirmeden önce hiç araştırma yapmıyor. Raporda her beş kripto para yatırımcısından ikisinin yatırım yapmadan önce iki saatten daha az bir süre durum tespiti yaptığı saptandı.


  • Çin, E-Ticaret Uygulaması Meituan Aracılığıyla Dijital Yuan Üzerinde Akıllı Sözleşme İşlevselliğini Başlattı

Çin, ülkenin en büyük yemek dağıtım ve yaşam tarzı uygulamalarından biri olan e-ticaret uygulaması Meituan aracılığıyla dijital yuan için akıllı sözleşme işlevselliğini etkinleştirdi. Kripto para ve Web3 raporlarına odaklanan yerel medya kuruluşu 8btc'ye ve Çin'deki diğer ana akım internet medya kuruluşlarına göre Meituan tarafından kullanılan akıllı sözleşmeler günlük 8.888 RMB'lik (1.312 USD) bir ödülü bölmek için kullanılıyor.


  • Litecoin Hash Rate'i Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Litecoin madenciliği Hash rate’i 683,52 TH/s ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.


  • Animoca Brands CEO'su Yung, Blokzincir Tabanlı Oyunlara Dair Değerlendirmelerde Bulundu

Animoca Brands CEO'su Robby Yung, Hashing It Out podcast'inde yaptığı konuşmada 2023'ün ilk dokuz ayında piyasaya sürülecek birçok harika blokzincir oyunu göreceklerine inandığını söyledi. Yung konuşmasında blokzincir geliştiricileriyle ilgili olarak, endüstrinin kitleleri blokzincir teknolojisinin faydaları konusunda eğitemediğini savundu. Yung'a göre, insanların dijital mülklerine sahip olmanın çığır açan bir teknoloji olduğunu anlamaları gerekiyor.


  • ABD'den Kripto Para Varlık Platformu Bitzlato’ya Kara Para Aklama Suçlaması

ABD Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, kripto varlık platformu Bitzlato'nun Rus uyruklu Üst Yöneticisi Anatoly Legkodymov'un yasa dışı fonları transfer etmekle suçlandığı ve kara para aklamayı önleme dahil ABD'nin düzenleyici önlemlerini karşılayamadığı duyuruldu. Söz konusu açıklamada Legkodymov'un gözaltına alındığı ve bugün Florida Güney Bölge Mahkemesinde yargılanacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca Bitzlato'nun fidye yazılımı saldırılarından da 15 milyon USD’yi aşkın gelir elde ettiği aktarıldı.


  • Deal Box, Web3'e Yatırım Yapmak Üzere 125 milyon USD’lik Girişim Fonu Başlattığını Duyurdu

ABD merkezli bir sermaye piyasaları danışmanlık platformu olan Deal Box, blokzincir ve Web3 teknoloji girişimlerine 125 milyon USD yatırım yapacak yeni bir girişim fonu başlattığını duyurdu. Bank of America, CBDC'lerin ve Sabit Koinlerin Çığır Açabileceğini Belirtiyor
CoinDesk’in haberine göre Bank of America’nın (BoA) Alkesh Shah liderliğindeki analistleri, merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC'ler) ve sabit koinleri paranın doğal evrimi ve gelecekte paranın nasıl tanımlanacağı konusunda önemli bir faktör olarak gösterdi. Analistler hazırladıkları raporda CBDC'lerin küresel finansal sistemlerde devrim yaratabileceğini ve para tarihindeki en önemli teknolojik gelişme olabileceğini vurguladı.


  • Avrupa Birliği MiCA Oylaması Bir Kez Daha Ertelendi

Avrupa Parlamentosu, Kripto Varlık Piyasaları mevzuatına ilişkin nihai oylamasının ilk olarak Kasım 2022’de gerçekleştirilecek bir genel kurul oturumunda yapacaktı; ancak söz konusu taslağın, 24 resmi AB diline çevrilmesi gerektiğinden bu sürecin uzayacağı belirtilmiş, yönetmeliğin kabulünün Şubat 2023’te gerçekleşeceği öğrenilmişti. Kripto Varlık Piyasaları Yönetmeliği (MiCA), nihai oylamasının teknik nedenlerden dolayı bir kez daha ertelendi. Nihai oylamanın nisan ayında gerçekleşeceği belirtildi.


  • İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey, Dijital Pound İhtiyacını Sorguluyor

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, Euro Bölgesi ülkelerinin maliye bakanlarının dijital bir avro üzerinde daha fazla çalışılmasını desteklemesinden kısa bir süre sonra dijital bir sterline duyulan ihtiyaç konusundaki şüphelerini gündeme getirdi.


  • Çin'in Dijital Yuan’ı İlk Kez Menkul Kıymet Ticaretinde Kullanıldı

Devlet destekli finans kuruluşu China Securities Journal'a göre, Çinli bir menkul kıymetler firması olan Soochow Securities, pazartesi günü mobil uygulamasında e-CNY ödemelerini etkinleştirerek, menkul kıymetler piyasası ticaretinde merkez bankası dijital para biriminin ilk kullanım örneğini gerçekleştirdi.


  • Seul Metaverse Pilot Projesi Eğitim ve Turizm Sektörlerine Yayılıyor

Güney Kore'nin başkenti Seul, öncelikle sivil şikayetler, istişareler ve eğitimle ilgilenmek için kendi kamu Metaverse'ünü başlattı. Seul Büyükşehir Hükümeti, sanal bir dünyanın kitlesel olarak benimsenmesine yönelik böyle bir adım attı. Seul Belediye Başkanı Oh Se-hoon, vatandaşları şehrin halka açık Metaverse projesi olan "Metaverse Seul "e davet ederek, “Metaverse Seul, yeni normalde vatandaşlar için önemli bir iletişim aracı olacak. Zaman ve mekan engeli olmaksızın herkesin yararlanabileceği kapsayıcı bir idari hizmet olacak” dedi.


  • National Australia Bank, AUDN Olarak Adlandırdığı Bir Sabit Koin Piyasaya Sürüyor

Australian Financial Review'un kaynaklarına dayandırdığı haberine göre National Australia Bank (NAB), ticari müşterilerin Avustralya doları cinsinden işlem yapmalarına olanak tanıyan AUDN adlı bir sabit koin geliştirdi. AUDN, Ethereum ağında ve Ethereum'a benzer bir akıllı sözleşme platformu olan Algorand blokzincirinde piyasaya sürülecek. NAB, AUDN’yi yıl ortasında piyasaya sürmeyi planlıyor.