Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (17-23 Ekim)

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Blokzincir Teknolojine İlişkin Açıklamalarda Bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda "Blokzincir İstanbul" programına katılarak burada bir konuşma yaptı. Erdoğan, dijital varlıkları teknolojinin yakıtı blokzinciri ise teknolojinin vasıtası olarak nitelendirerek “Dijital varlık deposuna yakıt koyan durumunda kalmaktan ziyade bizatihi bu aracı kullanan ülke olmak istiyoruz. Geniş faaliyet alanını cazip kılan husus hızlı ve düşük maliyetli işlem yeteneğidir. Türkiye Yüzyılı'nın hazırlıklarını yaparken bu potansiyeli gözardı edemeyeceğimiz açıktır. Bu aracı kullanan ülke olmak istiyoruz. Başkalarının açtığı sanal evrende yer almak yerine kendi evrenimizi kurmak peşindeyiz.” şeklinde konuştu.


  • Fed'in Faiz Oranlarını Kasım Ayında 75 Baz Puan Arttırması Bekleniyor

WSJ'ın haberine göre ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri kasım ayında 75 baz puanlık ek bir faiz artışı planlıyor. Haberde ayrıca yetkililerin aralık ayına kadar faiz oranlarını düşürmek için hazırlıklara başlayacağı da belirtildi. Fed yetkilisi Christopher Waller'ın ifadesiyle, “yetkililer bir sonraki toplantıda sıkılaştırmanın hızı hakkında derinlemesine bir tartışma” yapacaklar. Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard ve diğer üst düzey yetkililer, 0.75 puanlık sürekli bir tırmanışın en nihayetinde ekonomi üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceğine dair endişelerini dile getirdiler. Ancak Cleveland Federal Rezerv Bankası Başkanı Loretta Mester, Fed'in önümüzdeki iki toplantısında 0.75 baz puanlık bir artışı destekleyeceğinin sinyalini verdi.


  • Euro Bölgesi'nde Enflasyon Oranı Açıklandı

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. 27 ülkenin yer aldığı Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon eylülde %9.9 ile rekor seviyeye çıkarken aylık enflasyon ise %1.2 oldu. Bölgede yıllık bazda en yüksek enflasyona sahip ülkeler %24.1 ile Estonya, %22.5 ile Litvanya ve %22 ile Letonya oldu.


  • Kripto Para Güney Afrika'da Onaylı Finansal Ürün Haline Geldi

Güney Afrika'nın finansal piyasalar düzenleyicisi, kripto varlıkları bir finansal ürün olarak ilan ederek kripto para birimlerini düzenleyici kapsam altına almak için yasal zemin hazırladı. Güney Afrika Finans Sektörü Davranış Otoritesi (FSCA) yayınladığı bir bildiride, kripto paraların bir merkez bankası tarafından çıkarılmadığını; ancak ticaretinin yapılabileceğini, transfer edilebileceğini ve ödemeler için kullanılabileceğini söyledi.


  • Dubai Polis Teşkilatı Metaverse'de Dijital Hizmetler Sunan İlk Polis Teşkilatı Oldu

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Metaverse uygulamasını tüm resmi ve ticari kuruluşlarında yaygınlaştırmaya devam ediyor. Yerel haber kaynağı Khaleej Times tarafından 16 Ekim'de yayımlanan bir habere göre, Dubai'deki Ajman Polisi, hizmetlerini Metaverse içinde sunan dünyadaki ilk kolluk kuvveti oldu.


  • SEC ve Ripple Arasında Süren Davada Yeni Gelişme: Hinman Belgeleri Teslim Edildi

Ripple’ın Baş Hukuk Müşaviri Stuart Alderoty, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) nihayet mahkeme emrine uyarak uzun süredir talep edilen Hinman belgelerini teslim ettiğini açıkladı. Söz konusu belgelerde SEC eski Direktörü Hinman’ın 2018 konuşmasının taslakları yer alıyor.


  • Polkadot Kurucu Ortağı Gavin Wood, CEO’luğu Bıraktığını Duyurdu

Gavin Wood, Polkadot ekosistemini destekleyen en önemli kuruluş olan Parity Technologies'deki CEO'luk görevini bıraktığını duyurdu. 2015 yılında Ethereum Vakfı’ndan ayrıldıktan sonra Polkadot’u kuran Wood, Parity Technologies'inen büyük hissedarı olmaya devam edecek. Yeni CEO’nun ise Parity Technologies’in kurucu ortağı olan Björn Wagner’in olacağı öğrenildi.


  • Birleşik Krallık, Kripto Paralara İlişkin Yeni Yasal Önlemler Getirdi

Birleşik Krallık Hükümeti, kripto para birimi reklamlarını kontrol etmek ve lisanssız kripto para sağlayıcılarının hizmetlerini sunmasını yasaklamak için yeni yasal önlemler getirdi. İngiltere Hazine Bakanı Andrew Griffith tarafından sunulan ve cuma günü Finansal Hizmetler ve Piyasalar Yasa Tasarısı'nda bir değişiklik olarak yayımlanan açıklayıcı bir notta, söz konusu önlemlerin mevcut yasaları finansal tanıtım ve düzenlenmiş faaliyetlerle ilgili yetkilerin kripto varlıkları ve kripto varlıklarla ilgili faaliyetleri düzenlemek için kullanılabileceğini açıklığa kavuşturmak için alındığı açıklandı.


  • Kazakistan Bitcoin Madenciliğinde Hızla Genişlemeye Başladı

Çin'in 2021 yılında kripto para madenciliğini yasaklama kararını açıklamasıyla birlikte sektör, ülkenin komşusu Kazakistan'da hızla genişlemeye başladı. 2021’de Rusya’yı Bitcoin madenciliğinde geride bırakan petrol zengini Orta Asya ülkesi Kazakistan, bir yılı aşkın bir süredir Bitcoin’e en çok katkıda bulunan üçüncü ülke konumunda yer alıyor. Uluslararası forum Digital Bridge 2022'de konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Kazakistan'ı dijital teknoloji, kripto para ekosistemi ve yasal madencilik alanında lider yapma vizyonunu paylaştı.


  • İspanya, El Salvador'u Geride Bırakarak Üçüncü Büyük Kripto Para ATM Merkezi Oldu

CoinATMRadar'dan alınan verilere göre 215 kripto para ATM'sine ev sahipliği yapan İspanya, Bitcoin'i yasal ödeme aracı olarak kabul eden El Salvador’u geride bırakarak üçüncü büyük kripto para ATM merkezi oldu. MediaMarkt ve Confinity; Avusturya, Almanya, İspanya ve Yunanistan'da kripto para ATM'leri kurma girişimine öncülük ediyor.


  • Brezilya'nın Curitiba Şehrinde Kripto Paralar ile Vergi Ödemesinin Yolu Açıldı

Brezilya sekizinci büyük şehri olan Curitiba, gelecek yıldan itibaren bölge sakinlerinin şehirdeki vergileri Bitcoin (BTC) ve diğer kripto paralarla ödemelerine izin vermeye hazırlanıyor. Curitiba Meclis Üyesi Noemia Rocha tarafından kripto para birimleriyle vergi ödeme önerisinin yapıldığı bildirildi. Rocha’nın önerisi Belediye Meclisi tarafından bu hafta yapılan bir toplantıda "oybirliğiyle onaylandı."


  • Alman Dijital Bankası N26, Avusturya'da Kripto Para Ticareti Başlatacak

Berlin merkezli dijital banka N26, Avusturya'daki bazı müşterilerinin kripto para ticareti yapmasına izin vermeye başlayacağını duyurdu. N26 Eş Genel Müdürü Valentin Stalf, kripto para birimlerinin "talep edilen ve ilginç bir varlık sınıfı" olduğunu söyledi. N26, söz konusu hizmeti önümüzdeki aylarda başka yerlerdeki müşterilere de genişleteceğini belirtti.