Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (18-24 Nisan)

MASAK Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları İçin “Şüpheli İşlem Bildirim Rehberi”ni Yayımladı

MASAK'ın kripto varlık hizmet sağlayıcıları için hazırladığı “Şüpheli İşlem Bildirim Rehberi” yayımlandı. Bu rehber, kripto varlık hizmet sağlayıcılar için şüpheli işlemlerin bildirimine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amacı ile hazırlanmıştır. Rehber içerisinde öncelikle şüpheli işlem bildirimlerinin kâğıt ortamında ve elektronik ortamda gönderimine dair süreçler ele alınarak, şüpheli işlem bildirim formlarının nasıl düzenleneceğine dair detaylı bilgilere yer verilmiştir.


Kripto Para Birimlerini Vergilendirme Yasası Rusya Devlet Duma’sına Sunuldu

Rusya'nın vergi yasasını kripto para birimleriyle ilgili hükümleri içerecek şekilde güncelleyen bir yasa tasarısı, parlamentonun alt meclisi olan Rusya Devlet Duma’sına sunuldu. Yasa tasarısının, ülkenin dijital varlıklar pazarındaki satışların ve kârların vergilendirilmesini düzenlemek için hazırlandığı belirtildi.


Grayscale Bitcoin ETF Onayı için Yeni Bir Girişimde Bulundu

Kripto para yatırım devi Grayscale, 26 milyar dolarlık Bitcoin fonunun bir ETF'e dönüştürülmesi için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) baskılarını sürdürüyor. Son olarak SEC'e, Teucrium Bitcoin ETF’e verilmeyen onay için öne sürülen gerekçeleri geçersiz olduğunu belirten bir mektup gönderdi.


Stripe, Yeni Bir Ödeme Yöntemini Test Etmek için Twitter ile İş Birliği Yaptı

ABD’li ödeme sistemi Stripe, kullanıcılarına sabit koin olan USDC aracılığıyla ödeme yapabilme imkanı sunacak. Entegrasyon için Polygon (MATIC) ile iş birliği yapan Stripe, bu yeni özelliği Twitter üzerinde test edecek.


İngiltere’de Kripto Para Regülasyonu Maliyetleri Artış Gösterdi: Yıllık Bütçe Artırılabilir

İngiltere Merkez Bankası'nın düzenleyici kolu, kripto paralar konusunda regülasyon maliyetlerinin gittikçe artması nedeniyle maliyetlerini karşılamak için bu yıl ek finansmana ihtiyacı olduğunu açıkladı. İngiltere Merkez Bankası'nın Tedbir Regülasyon Otoritesi (PRA) yıllık bütçesini 321 milyon pounda (419 milyon dolar) çıkarmayı hedefliyor.


“NFT” Teriminin Türkçe Karşılığı Belirlendi: Nitelikli Fikri Tapu

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç 'NFT'nin Türkçe karşılığının "Nitelikli Fikri Tapu" olarak belirlendiğini duyurdu.


Bitexen Club Uygulamasını İndir, Kiss Token Sahiplerine Özel Fırsatlardan Yararlan

Kiss Tokenlılara özel fırsatlardan yararlanmak için hemen Bitexen Club uygulamasını indir! Bitexen Club'da sadece KISS Tokenlılara özel Kiss FM açık arttırmasına katıl, Le Vapeur Magique'de çift kişilik kahvaltı ve boğaz turu fırsatını kaçırma!


ABD'li Kripto Para Yatırımcıları, 2021 Yılında 47 Milyar Dolar Kazanç Elde Etti

Chainalysis tarafından hazırlanan bir rapora göre ABD'li kripto para yatırımcıları, 2021 yılında İngiltere'yi altı kat geride bırakarak yaklaşık 47 milyar dolar kazanç elde etti. Türkiye, GSYİH'ye göre küresel olarak 11. sırada, gerçekleşen kripto kazanımlarında ise 6. sırada yer almaktadır.


Alman Commerzbank, Kripto Lisansı İçin Başvuru Yaptığını Doğruladı

Alman Commerzbank, yerel kripto lisansı için başvuru yaptığını 14 Nisan'da doğruladı. Almanya'da kripto lisansı alan ilk banka olacaktır.


İsviçre Merkezli Fidinam Şirketi Shiba Inu’yu Ödeme Yöntemi Olarak Kabul Ediyor

İsviçre merkezli çok uluslu danışmanlık şirketi Fidinam, Shiba Inu’yu (SHIB) ödeme yöntemi olarak kabul etmeye karar verdi. 1960 yılında kurulan Fidinam şirketinin Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya'da ofisleri bulunurken şirket bünyesinde 250 çalışan bulunuyor.


Tesla, 1. Çeyrek Bilançosunu Açıkladı

Elektrikli araç üreticisi Tesla, 1. çeyrek bilançosunu açıkladı. Bitcoinlerini hala satmadığı bilanço raporunda görülmekte ve Tesla'nın elinde 1.8 milyar dolarlık Bitcoin bulunmaktadır.


Media-Markt Avusturya'daki 12 Şubesinde Bitcoin ATM’leri Kuracak

Avrupa’nın en büyük elektronik perakendecilerinden Media Markt, Avusturya’daki 12 şubesinde Bitcoin ATM’leri kurmaya hazırlanıyor.


ABD Hava Kuvvetleri (USAF) SPACEVERSE İsmi İçin Marka Tescil Başvurusunda Bulundu

ABD Hava Kuvvetleri (USAF) 14 Nisan’da SPACEVERSE ismi için marka tescil başvurusu yaptı.


Ethereum Balinası APE ve SAND Aldı

Ethereum'daki en iyi 100 yatırımcı arasında 32. sırada yer alan ETH balinası, 4 milyon dolarlık ApeCoin (APE) ve 1.5 milyon dolarlık The Sandbox (SAND) aldı. WhaleStats tarafından sağlanan verilere göre, yatırımcı "BlueWhale0093" portföyünde şu anda 299.997 APE ve 499.991 SAND bulunmaktadır.


Avustralya'nın ASX'teki İlk Bitcoin ETF'inin Önümüzdeki Hafta Listelenmesi Planlanıyor

Avustralya Mali İnceleme raporuna göre, Avustralya Menkul Kıymetler Borsası'ndaki (ASX) ilk Bitcoin borsa yatırım fonunun (ETF), ülkenin ana hisse senedi piyasaları takas odasının katılımcılara yeşil ışık yakması nedeniyle önümüzdeki hafta listelenmesi planlanıyor.


Ukrayna, Ulusal Para Birimleri Grivna ile Bitcoin Satın Almayı Yasakladı

Ukrayna Ulusal Bankası (NBU), sıkı yönetimin ortasında sermaye çıkışını önlemek için kripto para satın alımlarına ciddi kısıtlamalar getirdi. Ukrayna'nın merkez bankası, perşembe günü duyurduğu yeni kısıtlamalar ile ülkede ulusal para birimi grivna (UAH) ile Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimlerini satın almayı yasakladı.


Tron, Kurucusu Justin Sun, USDD Adlı Yeni Sabit Koini Duyurdu

Tron (TRX) kurucusu Justin Sun, USDD adlı yeni bir algoritmik sabit koini piyasaya süreceklerini duyurdu. USDD’nin, Tether (USDT) ve USDC gibi geleneksel çalışma mekanizmalarını kullanmayacağı, bunun yerine TerraUSD (UST) ve Frax Finance’te (FRAX) olduğu gibi algoritmik bir sabit koin olacağı belirtildi.


Avustralya’da 2025 Yılına Kadar Kripto Para Düzenlemesinin Yürürlüğe Girmesi Planlanıyor

Avustralya İhtiyati Düzenleme Kurumu (APRA) risk yönetimi beklentilerini ve 2025 yılına kadar kripto varlıklarının düzenlenmesi amacıyla yol haritasını belirleyen bir mektup yayınladı. Ülkede 2025 yılına kadar operasyonel risk ve istikrarlı paralar için gerekliliklerin yürürlüğe konulması planlanıyor.


Rusya, 2023'te Dijital Ruble Pilotunu Başlatmayı Planlıyor

Rusya, 2023 yılı başlarında uluslararası ödemeler için kullanılabilecek dijital ruble pilotunu gerçekleştirmeyi planlıyor. Dijital rublenin zaten test edildiğini, bankanın dijital ruble işlemleri için hazırlandığını hatırlatan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, “Oldukça hızlı bir şekilde bir prototip oluşturduk. Şimdi bankalarla test aşamasındayız ve gelecek yıl kademeli olarak pilot işlemlere başlayacağız.” ifadelerini kullandı.