Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (18-24 Ocak)

Grayscale Investments, XRP Trust'ın Tasfiyesine Başladı

Dünyanın en büyük dijital para birimi varlık yöneticisi ve Grayscale XRP Trust'ın sponsoru Grayscale Investments, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) 22 Aralık 2020'de XRP'nin bazı üçüncü taraflara karşı federal mahkeme davası açma kararının ardından XRP Trust’ı tasfiye etmeye başladığını duyurdu. Tasfiye ile bağlantılı olarak, masraflar düşüldükten ve uygun rezervler sağlandıktan sonra Grayscale Investments, net nakit gelirlerini Trust hissedarlarına dağıtmayı planlıyor. Dağıtım süreci tamamlandığında, XRP Trust sonlandırılacak.

Japonya'nın En İyi Menkul Kıymet Düzenleyicisi, XRP'nin Bir Menkul Kıymet Olmadığını Söyledi

Ülkenin menkul kıymet düzenleyicisi olan Japonya Finansal Hizmetler Ajansı (FSA), XRP'yi bir menkul kıymet olarak değil bir kripto para birimi olarak gördüğünü açıkladı. Japon düzenleyici yaptığı bir açıklamada, FSA’nın, XRP'yi Ödeme Hizmetleri Yasasının tanımlarına dayanan bir kripto para birimi olarak gördüğünü söyledi. Bu, FSA'nın XRP'nin yasal durumu hakkında doğrudan yorum yaptığı ilk açıklama. Nomura Araştırma Enstitüsü geçen ay bir rapor yayınladı ve XRP'nin bir menkul kıymet değil kripto varlığı olmasının “yaygın olarak kabul edilen bir yorum” olduğunu söyledi.

Nebraska Senatörü, Devlet Bankalarının Kripto Parayı Ellerinde Tutmasına İzin Veren Tasarıları Tanıttı

Bir Nebraska eyaleti senatörü, devletinin FinTech firmaları için bir sonraki düzenleyici güvenli bölge haline gelebileceğini gösteren yeni bir kripto dostu mevzuat önerdi. Cumhuriyetçi Mike Flood, 21 Ocak tarihinde, Eyaletin 107. Yasama Meclisine Dijital Varlıklarda İşlemler ve Nebraska Finansal Yenilikler Kabulü Yasasını tanıttı. İki yasa tasarısı, Nebraska'nın “tüzük, operasyon, denetim ve düzenleme” sağlayacağı dijital varlıklarla ilgilenen finans kurumları oluşturmanın yanı sıra, dijital varlıkları saklayabilmeleri için devlet bankalarına yönergeler ortaya koyuyor. Bu durum, yerel mahkemelere "dijital varlıklarla ilgili hem hukuk hem de eşitlik açısından" iddiaları görme yetkisi verecektir. Önerilen tasarılar aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'ndeki büyük bankaların kripto kullanan işletmelere ve bireysel müşterilere karşı ayrımcılık yapma sorununu ele almayı hedeflemektedir.

İsveç, CBDC Konsept İspatı (PoC) İçin DLT İle İşbirliği Yapıyor

Merkez bankası dijital para birimleri (CBDC), 2020'de kripto ve bankacılık alanında çok konuşulan noktalardan biriydi ve İsveç'in e-kronu CBDC’nin öncülerden biri oldu. İsveç Merkez bankası Sveriges Riksbank'ın vali yardımcısı bugün (21 Ocak 2021), CBDC konsept ispatı için dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) üzerinde çalıştığını doğruladı.