Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (18 - 24 Temmuz)

  • ABD Senatörü Warren, Kripto Konusunda SEC’yi Harekete Geçmeye Çağırdı

Demokrat Senatör Elizabeth Warren, ABD Kongre’si ve Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nu (SEC) kripto ekosistemi konusunda daha kararlı bir duruş sergilemeye çağırdı. Warren, verdiği bir demeçte, "Kongre'nin harekete geçmesi gerektiğini; ancak SEC'in de yetkilerini kullanarak korkulukları devreye sokma ve kuralları çiğneyen kripto aktörlerini çökertme sorumluluğu olduğunu" kaydetti.


  • Tether (USDT) Tezos Ağında Faaliyet Göstereceğini Duyurdu

Tether (USDT), Tezos ağında yayında olduğuna dair paylaşımda bulundu.


  • İngiltere, Yeni Yasa Tasarısında Sabit Koinleri Ödeme Yöntemi Olarak Kabul Ediyor

İngiltere’de parlamentonun alt kanadına sabit kripto varlıkların, dijital ödeme yöntemi olarak kullanılmasına izin veren Finansal Hizmetler ve Piyasalar Yasa Tasarısı sunuldu. Finansal Hizmetler ve Piyasalar Yasa Tasarısı kabul görmesi halinde hükümete düzenleyicileri kamu yararı olarak kabul edilen koşullar altında mali kuralları gözden geçirmeye yönlendirmek için yeni yetkiler sağlayacak.


  • İsveç Enerji Bakanı Farmanbar, Bitcoin Madenciliği ve Enerji Kullanımı Hakkında Konuştu

İsveç, kripto madencileri tarafından kullanılan enerjiyi ülkede daha fazla istihdam yaratacak operasyonlara yönlendirmek istediğini açıkladı. İsveç Enerji Bakanı Khashayar Farmanbar Bloomberg’e verdiği demeçte, çelik fabrikaları gibi istihdam yaratan projelere elektrik sağlamanın, yüksek miktarda güç kullanan Bitcoin madencilerinden daha önemli olduğunu söyledi. Farmanbar madenciliği engellemek için ne gibi önlemler alabileceğini söylemekten ise kaçındı.


  • Goldman Sachs, Blokzincir Üzerinde İlk Menkul Kıymet Kredisi Anlaşması Yaptı

Yatırım bankacılığı devi Goldman Sachs, HQLAx ile iş birliği yaparak blokzincir üzerinde ilk acente menkul kıymet kredisi işleminin gerçekleştirildiğini duyurdu.


  • Tesla, MicroStrategy ve Block, Bitcoin'deki Düşüşten Yaklaşık 5 Milyar Dolar Kaybetti

Bloomberg'in haberine göre Tesla, MicroStrategy ve Block Bitcoin’deki düşüşten dolayı 2022’nin ikinci çeyreğinde yaklaşık 5 milyar dolar kaybetti.


  • Güney Kore’de Kripto Para Vergisi 2025 Yılına Ertelendi

Güney Kore’de hükümet yetkilileri, durgun piyasa koşullarını ve yatırımcı koruma önlemlerinin hazırlanması için gereken süreyi gerekçe göstererek, kripto para vergisini 2025'e yılına erteledi.


  • Tayvan Kredi Kartlarından Kripto Satın Alınmasına Karşı Çıktı

Tayvan Mali Denetim Komisyonu, bankalardan ve kredi kartı şirketlerinden kredi kartlarının dijital varlık hizmetleri için bir ödeme aracı olarak kullanılmasına izin vermemelerini istedi. Tayvan Mali Denetim Komisyonu’nun bu hamlesi ülkenin Temmuz 2021'de kripto para birimi hizmet sağlayıcıları için kara para aklamayı önleme kurallarını yürürlüğe koymasının ardından geldi.


  • Finlandiya Gümrüğü El Koyduğu Bitcoinleri Satarak 46.5 Milyon Euro Kazandı

Finlandiya Gümrük İdaresi, çeşitli soruşturmalarda ele geçirdiği 1.889,1 Bitcoin’i 46.5 Euro karşılığında sattı.


  • Epic Games NFT’leri Yasaklamayacağını Duyurdu

Epic Games'in kurucusu ve CEO'su Tim Sweeney, firmasının Nitelikli Fikri Tapuları (NFT) yasaklama konusunda Minecraft geliştiricilerini "kesinlikle örnek almayacağını" söyledi. Sweeney, NFT'leri yasaklamayacağını, çünkü geliştiricilerin "oyunlarını nasıl inşa edeceklerine karar vermekte özgür olmaları gerektiğini" ifade etti.


  • Siyasiler Kaliforniya Eyaletinde Kripto Para Birimi ile Bağış Alabilecekler

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde siyasi kampanyalarda kripto para birimi cinsinden bağış alınabilmesine imkan sağlayan yasa kabul edildi. LA Times'ın haberine göre, 60 gün içinde yürürlüğe girecek olan yeni yasa, eyaletin Adil Siyasi Uygulamalar Komisyonu'nun onayının ardından kabul edildi.


  • Web3 İçin Açık Metaverse Birliği Kuruldu

Blokzincir tabanlı Metaverse ve Web3 platformları, sektörün birlikte çalışabilirlik zorluklarının üstesinden gelmek amacıyla Web3 için Açık Metaverse Birliği (OMA3) kurmaya karar verdiğini duyurdu. Birliğin dört temel ilkesinin şeffaflık, kapsayıcılık, ademi merkeziyetçilik ve demokratikleşme olduğu öğrenildi. Ortak organizasyon Alien Worlds, Animoca Brands, Dapper Labs, Space, Superworld, The Sandbox (SAND), Upland ve Voxels tarafından kuruldu.


  • Endonezya Merkez Bankası Blokzincir Tabanlı Rupiah Çıkarmayı Planlıyor

Endonezya Merkez Bankası kısa süre önce, ülkedeki dijital işlemler için tek yasal ihale olması amaçlanan toptan dijital rupi çıkarmak için çalıştığını duyurdu.


  • Finlandiya Gümrüğü El Koyduğu Bitcoinleri Satarak 46.5 Milyon Euro Kazandı

Singapur merkezli kripto fon yöneticisi Fintonia Group, Dubai Sanal Varlıklar Düzenleme Kurumu (VARA) tarafından verilen geçici bir sanal varlık lisansı aldı. Alınan bu lisans Fintonia Group’un Dubai'deki kurumsal müşterilere kripto ürünleri ve hizmetleri sunmasına imkan tanıyacak.


  • Teksaslı Bitcoin Madencileri Faaliyetlerine Yeniden Başladı

Teksas'taki büyük ölçekli Bitcoin madencileri, bu ayın başlarında bölge sakinlerini kitleler halinde klimalarını açmasına neden olan yükselen sıcaklıklar nedeniyle artan elektrik kullanımının ardından, eyaletin elektrik yükünün %90'ını yöneten Teksas Elektrik Güvenilirlik Konseyi’nin (ERCOT) talebi üzerine madencilik faaliyetlerini durdurmuştu. Teksaslı Bitcoin madencileri, yüksek güç talebi nedeniyle durdurdukları madencilik faaliyetlerine yeniden başladı.