Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (19-25 Aralık)

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yılının son toplantısında politika faizini değiştirmeyerek %9'da tuttu. TCMB, ağustos, eylül, ekim ve kasım toplantılarında toplam 5 puanlık indirim gerçekleştirdi. Nitekim politika faizi %14'ten %9'a çekildi. Politika faizi böylece Eylül 2020'den bu yana ilk kez tek haneye inmişti.


  • Avrupa Merkez Bankası, Dijital Euro’ya İlişkin 2. Raporunu Yayımladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Dijital Euro’nun piyasaya sürülmesinin fizibilitesine ilişkin ikinci raporunu yayımladı. Söz konusu rapor Eylül 2022'de yayınlanan ilk rapordan bu yana kaydedilen ilerlemeyi içeriyor. Rapor ayrıca aracıların rolü, mutabakat modeli ve dağıtım modeli gibi dijital Euro’nun pratikte nasıl işleyeceğine ilişkin bilgileri de içeriyor. ECB, Dijital Euro’ya ilişkin araştırma çalışmasına Ekim 2021'de başladı. Çalışma, Euro Bölgesi için bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) tasarımı ve dağıtımına ilişkin temel soruları araştırmayı amaçlıyordu. Öneriler kapsamında araştırmacılar, Dijital Euro’nun doğrudan merkez bankası modeli yerine denetimli bir aracı yaklaşımı benimsemesini tavsiye etti.


  • Nijerya Bitcoin’in Kullanımını Yasallaştırmak İstiyor

Yerel bir Nijerya gazetesi, Nijerya Temsilciler Meclisi Sermaye Piyasası ve Kurumları Komitesi Başkanı Babangida İbrahim'in, ülkenin yakında Bitcoin ve kripto para birimlerinin kullanımını yasal hale getiren bir yasa çıkaracağını iddia ettiğini bildirdi.


  • Kazakistan Merkez Bankası 2023-25 Yılları Arasında Aşamalı bir CBDC Uygulaması Öneriyor

Kazakistan Merkez Bankası, kurum içi CBDC'nin 2023 yılı gibi erken bir tarihte kullanıma sunulmasını, işlevselliğin aşamalı olarak genişletilmesini ve 2025 yılı sonuna kadar ticari faaliyete geçilmesini tavsiye etti. Ülkenin CBDC üzerinde çalışmalar yürütmesinin temel motivasyonu; finansal katılımı geliştirme, ödemeler sektöründe rekabeti, yeniliği teşvik etme ve ülkenin küresel rekabet gücünü artırma potansiyelini test etmek olarak açıklanıyor.


  • Dünya Çapında Bitcoin Benimsenmesi: Google Aramalarının Yüksek Olduğu Ülkeler

BeInCrypto yaptığı araştırma sonucunda Google’da “Bitcoin nasıl alınır?” arama sorgusunun yüksek olduğu ülkeleri şu şekilde listeledi; Nijerya, El Salvador, Slovenya, Gana, Gürcistan, Hindistan.


  • Aave DAO, Ağ Güvenliğini Güçlendirmek için Chainlink PoR Sistemini Entegre Etmeyi Onayladı

Merkeziyetsiz borç verme protokolü Aave, ağ güvenliği için ChainLink Proof of Reserve (PoR) sistemini entegre etmeyi %99'un üzerinde kabul oyu ile onayladı. Chainlink'in PoR'sini uygulamaya koymanın Aave protokolüne yönelik saldırı riskini azaltmaya yardımcı olacağı belirtildi. Bu sözleşmenin özellikle Avalanche blokzincirindeki Aave sürümleri (v)2 ve v3'ü kapsayacağı öğrenildi.


  • Banka Hesabı Dondurulan ABD Vatandaşı, Maaşını Bir Yıl Boyunca Bitcoin ile Aldı

ABD’nin Florida Eyaleti’nde yaşayan SVN takma isimli bir ABD vatandaşının son bir sene boyunca tüm maaşlarını Bitcoin (BTC) olarak aldığı ortaya çıktı. Cointelegraph’a konuşan SVN, Bitcoin ile maaş alma serüveninin banka hesabının dondurulduğu ve sorun çözülene kadar hayatını idame ettirmek zorunda kaldığı dönemlerde başladığını söyledi.


  • Brezilya Devlet Başkanı Bitcoin’in Ödeme Yöntemi Olarak Kullanımını Düzenleyen Yasa Tasarısını İmzaladı

Federal hükümetin resmî gazetesine (DOU) göre, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ülkede Bitcoin ticareti ve kullanımı için eksiksiz bir düzenleyici çerçeve oluşturan yasa tasarısını imzaladı. Başkan Bolsonaro, kongre tarafından onaylanan tasarıyı herhangi bir değişiklik yapmadan yürürlüğe koydu. Daha önce bildirildiği üzere, yeni kurallar Bitcoin’i Güney Amerika ülkesinde bir ödeme aracı ve bir yatırım varlığı olarak kullanılabilecek dijital bir değer temsili olarak kabul ediyor. Söz konusu yasa tasarısı mal ve hizmetler için kripto para birimleriyle yapılan ödemelere yasal statü kazandırıyor; ancak bunlara yasal ödeme aracı statüsü vermiyor.


  • Cardano Vakfı, 2022 Yılını Değerlendirdi

Cardano Vakfı, çarşamba günü yaptığı açıklamada 2022'nin akıllı sözleşmeler platformu Cardano için muazzam geçtiğini belirtti.


  • Avalanche Tabanlı Defrost Finance Saldırıya Uğradı

Avalanche ekosisteminde yer alan Defrost Finance, her iki versiyonunun da (Defrost V1 ve Defrost V2) bir hack saldırısına uğradığı duyuruldu. Açıklama, yatırımcıların MetaMask cüzdanlarından stake edilmiş Defrost Finance (MELT) ve Avalanche token’larını kaybettiklerini bildirmelerinin ardından geldi. Platform yetkilileri, sorun giderilene kadar kullanıcıları platformu kullanmamaları konusunda uyardı.


  • Brezilya, Yatırım Fonlarına Kripto Paraların Eklenmesine İzin Verecek

Brezilya Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (CVM), yatırım fonlarına kripto para birimlerinin eklenmesinin önünü açıyor. Brezilya Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, kararın varlıkların bütünlüğü ve mülkiyeti ile ilgili kontrollere dikkat ederek fonların kripto paralar sektöründe faaliyet göstermesine izin vermeyi amaçladığını belirtildi.


  • MoneyGram, Ripple’ın Ana Ortaklarından Olan Frente Correta ile İş Birliği Gerçekleştirdi

ABD merkezli para transferi şirketi MoneyGram International, Ripple'ın Brezilya’daki ana ortaklarından biri olan Frente Correta ile yeni bir ortaklık kurarak Brezilya'da yeni bir havale hizmeti başlattı. Bu ortaklık, kullanıcıların ülkeden dünyanın dört bir yanındaki aile ve arkadaşlarına "neredeyse gerçek zamanlı" olarak para göndermelerine imkan tanıyan MoneyGram Online'ın Brezilya'da piyasaya çıkmasını sağladı. Söz konusu hizmet düşük maliyetli para transferleri sunmak için Ripple'ın teknolojisini kullanan bir startup olan Frente Correta ile yapılan bir ortaklık sayesinde mümkün olacak.


  • Twitter Arama İşlevine BTC ve ETH Fiyat Endekslerini Ekledi

Sosyal medya platformu Twitter, kullanıcılarının arama sekmesine sadece "Bitcoin" veya "Ethereum" yazarak Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) fiyatlarını aramalarını sağlayan yeni bir özellik ekledi.


  • ABD Senatörü Toomey, Sabit Koin Tasarısını Tanıttı

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Pat Toomey, çarşamba günü sabit koinler için düzenlemeler getirmek ve kripto para biriminin "mantıklı" bir şekilde regüle sağlamak amacıyla bir yasa tasarısı sundu. Aynı zamanda ABD Bankacılık Komitesi Sıralama Üyesi olarak görev yapan Toomey, 2022 Sabit Koin TRUST Yasası olarak adlandırılan 21 Aralık tarihli tasarının, 2023'te sabit koin mevzuatını çıkarmak isteyen senatör arkadaşları için sabit koinlerin düzenlemesi konusunda bir çerçeve görevi göreceğini söyledi.


  • Mercedes-Benz Metaverse ve NFT'ler için 5 Farklı Ticari Marka Başvurusunda Bulundu

Merkezi Almanya'nın Stuttgart şehrinde bulunan çok uluslu bir Alman otomotiv şirketi Mercedes Benz, lisanslı ticari marka avukatı Michael Kondoudis'in paylaştığı bilgiye göre Metaverse ve NFT’ler için 5 ticari marka başvurusunda bulundu.


  • Her 10 Rus'tan 8’i Bitcoin'in Dünyanın En Güvenilir Dijital Varlığı Olduğunu Söylüyor

Rusya’da faaliyet gösteren bir kripto varlık platformu ve araştırmacı Cupli Surveys tarafından yapılan, Kommersant ve VC tarafından bildirilen bir anketin sonuçlarına göre her 10 Rus'tan neredeyse 8’i Bitcoin'in (BTC) dolaşımdaki "en güvenilir" kripto varlık olduğunu düşünüyor.


  • Visa, Ethereum Hesapları için Otomatik Ödeme Sistemi Öneriyor

Ödeme devi Visa'ya göre, kripto para kullanıcıları bir gün elektrik ve telefon faturalarını kendi kripto para cüzdanları aracılığıyla otomatik olarak ödeyebilecekler. 20 Aralık tarihli bir blog yazısında, Visa'nın kripto para düşünce liderliği ekibini düşünce liderliği ekibi, hizmet sağlayıcıların, kullanıcının her işlemi manuel olarak imzalamasına gerek kalmadan, kullanıcıların Ethereum destekli kripto para cüzdanlarından otomatik olarak fon "çekmesine" olanak tanıyan bir çözüm önerdi.


  • BlockFi Belirli Kullanıcılar İçin Para Çekme İşlemlerini Yeniden Açmaya Çalıştığını Belirtti

Kasım ayı sonunda iflasını açıklayan ABD merkezli kripto para borç ve faiz verme platformu BlockFi, cüzdan hesaplarında kripto para kilitli olan kullanıcılara para çekme işlemlerini yeniden açmak için bir talepte bulundu. İlgili önergeyle ilgili duruşmanın 9 Ocak'ta yapılması planlanıyor.


  • Güney Kore Eyaleti, Blokzincir Girişimleri Yoluyla Vietnam ile İlişkilerini Geliştirmeyi İstiyor

Güney Kore’nin Gyeongbuk Eyaleti, Vietnam ile iş hacmini genişletmek için blokzincir teknolojisinden yararlanmayı planlıyor. Gyeongbuk Eyaleti Valisi Cheol-Woo Lee, eyaletin en önemli önceliğinin Vietnam ile bağları büyütmek ve sürdürmek olduğunu söyledi.


  • En az 10 ETH Tutan Adres Sayısı Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesine Ulaştı

En az 10 Ethereum (ETH) tutan adres sayısı 350.651’e yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine (ATH) ulaştı.


  • Buterin, Kripto Para Ekosisteme İlişkin Değerlendirmelerde Bulundu

Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, Bankless'ın ortaklarından David Hoffman ile yaptığı bir röportaj sırasında Hoffman'ın merkezi olmayan uygulamalar için "benimseme dalgasının" artık sona erdiği ve geliştiricilerin yeni merkezi olmayan uygulamalar oluşturması için "daha az fırsat" olduğu yönündeki endişelerine yanıt vererek 2023 yılında kripto para endüstrisine bakış açısını paylaştı.