Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (2 - 8 Mayıs)

  • FED Faiz Kararı Açıklandı: 50 Baz Puanlık Artış Gerçekleşti

Uzun bir süredir beklenen FED faiz kararı açıklandı. FED, faizi 50 baz puan artırdı. FED Başkanı Powell, 75 baz puanlık bir artışın henüz gerçekleştirilmesi gereken bir adım olmadığını da dile getirdi.


  • Dubai'nin Sanal Varlıklar Düzenleme Kurumu (VARA), The Sandbox'ta Metaverse Merkezini Başlatacak

Dubai'nin Sanal Varlıklar Düzenleme Kurumu (VARA), The Sandbox'ta (SAND) Metaverse merkezini başlatacağını duyurdu.


  • Algorand (ALGO), FIFA ile İş Birliği Yaptığını Açıkladı

Uluslararası futbol organizasyonu olan FIFA, blokzincir platformu Algorand (ALGO) ile sponsorluk ve teknik ortaklık kurduğunu duyurdu. Söz konusu iş birliği ile Algorand FIFA'nın resmi blokzincir platformu konumuna geldi.


  • Ukrayna Futbol Kulübü, NFT Satışına Başlıyor

Ukrayna'nın en büyük futbol kulüplerinden biri olan Shakhtar Donetsk, Rusya ile devam eden savaştan etkilenen Ukrayna vatandaşlarına fon sağlamak için birkaç imzalı formayı nitelikli fikri tapu (NFT) olarak satışa çıkarmayı planlıyor.


  • ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu XBTO Bitcoin ETF’sini Onayladı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Valkyrie’nin XBTO Bitcoin Vadeli İşlem Fonu’nı onayladı. Valkyrie yatırımcılarına Valkyrie Bitcoin Strategy ETF’yi sunacak. Bununla birlikte Valkyrie Bitcoin Trust (VBTC) yalnızca akredite yatırımcılara açık olacak.


  • Dijital Müzik Platformu Spotify, Metaverse Evrenine Giriş Yaptı

İsveç merkezli dijital müzik platformu Spotify, Roblox'ta ‘Spotify Island’ adlı özel bir bölge inşa ederek Metaverse evrenine adım attı.


  • Bluesky'ın Kodları Halka Açık Şekilde Paylaşıldı

Sosyal medya platformu Twitter'ın merkeziyetsiz sosyal ağ protokolü geliştirmeye odaklı yan kuruluşu Bluesky, “Authenticated Data Experiment (ADX - Kimliği Doğrulanmış Veri Deneyi)” şeklinde adlandırdığı halka açık ilk kodlarını paylaştı.


  • Luna Vakfı, Rezervleri İçin 1.5 Milyar Dolar Değerinde Bitcoin Satın Aldı

Luna Vakfı (LFG), rezervleri için 1.5 milyar dolar değerinde Bitcoin daha satın aldı. Rezervin şu anda yaklaşık 3.5 milyar dolar değerinde 80.394 Bitcoin’e sahip olduğu biliniyor.


Arjantin’in Dijital Bankalarından Brubank, Kripto Para Yatırımlarına İzin Verecek

Arjantin Merkez Bankası tarafından onaylanan ilk Arjantin dijital bankalarından Brubank, kripto varlık ekosistemine adım attı ve müşterilerinin kripto para yatırımları yapmalarına izin vereceğini bildirdi.


  • Shiba Inu, SHIB Metaverse’de Arazi Satın Almak İçin Kullanılabilecek

Shiba Inu (SHIB) geçtiğimiz ay “Shib: The Metaverse” adını verdiği Metaverse projesini açıklamıştı. SHIB Metaverse’de arazi satışı başlangıçta yalnızca Ethereum (ETH) ile mümkün olabiliyordu. Shiba Inu ekibi Shiba Inu (SHIB) token sahiplerinin bundan böyle Shiba Metaverse'de arazi satın alabileceğini duyurdu.


TRX Yakım İşlemi Gerçekleşecek

TRON DAO tarafından USDD adı verilen sabit koin piyasaya sürüldü. Tron Topluluğu, Twitter hesabından yapılan paylaşımda USDD lansmanı sayesinde 119 milyon dolar değerinde 1.400.001.344 TRX’in yakılacağı bilgisini paylaştı.


  • Starbucks, Sahiplerine Özel Avantajlar Sağlayacak NFT Koleksiyonu Çıkaracağını Açıkladı

ABD'li kahve zinciri Starbucks, sahiplerine özel avantajlar sağlayacak bir dizi nitelikli fikri tapu (NFT) koleksiyonu çıkaracaklarını ve kendi Web3 platformları üzerinde çalıştıklarını açıkladı.


  • Vatikan, NFT Sanat Galerisi Açmayı Planlıyor

Vatikan, dünyanın dört bir yanındaki sanatseverlerin; devletin koleksiyonunda saklanan sanat eserlerini, el yazmalarını ve diğer öğeleri görebilmeleri için bir nitelikli fikri tapu (NFT) galerisi açacağını açıkladı.


  • Zilliqa (ZIL), Blokzincir Game Alliance ile İş Birliği Yaptı

Zilliqa (ZIL), Blokzincir Game Alliance ile iş birliği yaptı.


  • SEC, “Kripto Varlıkları ve Siber Birim” Departmanını Genişletiyor

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto piyasalarındaki yatırımcıları siber tehditlerden korumaktan sorumlu “Kripto Varlıkları ve Siber Birim” departmanına 20 ek pozisyon tahsis edildiğini duyurdu.


  • Gucci Kripto Para Birimlerinde Ödeme Kabul Edecek

İtalyan moda markası Gucci ABD’deki belirli mağazalarında Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Wrapped Bitcoin, Bitcoin Cash Litecoin, Shuba Inu ve ABD dolarına sabitlenmiş beş sabit coinden ödeme kabul edeceğini açıkladı.


  • Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi NFT’leri Mülkiyet Olarak Tanıdı

Bu yılın başında Women in Blockchain Talks kurucusu olan Lavinia Osbourne, Boss Beauties nitelikli fikri tapu (NFT) koleksiyonundaki iki eserin çalındığını iddia ederek mahkemeye başvurdu. Buna istinaden davayı denetleyen Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi yargıcı NFT’lerin bir mülk olduğu kararını verdi.


  • Ripple, 273 Milyon Dolarlık XRP Satışı Yaptı

Ripple, geçtiğimiz günlerde 2022 yılına ait ilk çeyrek raporunu yayımladı. Raporda kaydedilen verilere göre Ripple, 273 milyon dolarlık XRP satışı gerçekleştirdi. Ayrıca raporda SEC davası, NFT, genel kripto para piyasasına bakış ve dolaşımdaki XRP miktarına dair açıklamalar ve içerikler mevcuttur.


  • Özbekistan Güneş Enerjisiyle Yapılan Kripto Para Madenciliğini Yasallaştırdı

Özbekistan’da bu hafta içinde yayınlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesinde, ülkede güneş enerjisi kullanılarak yapılacak olan kripto para madenciliğine izin verileceği açıklandı.