Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (2-8 Ocak)

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Vatandaşlarımız Blokzincir Ağında Oluşturulmuş Dijital Kimliklerle e-Devlete Girebilecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 'dijital kimlik' uygulamasına ilişkin açıklama yaptı. Oktay şunları kaydetti: "E-Devlette yeni bir devrim olacak blokzincir tabanlı bir giriş sistemini 'dijital kimliği' getiriyoruz. e-cüzdan uygulaması kapsamında çalışacak giriş sistemi ile vatandaşlarımız blokzincir ağında oluşturulmuş dijital kimliklerle e-Devlete girebilecek."


  • Euro Bölgesi Enflasyon Oranları Açıklandı

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Kurumu Eurostat'ın öcü verilerine göre aralık ayında Euro Bölgesi yıllık enflasyon oranı %9.2 olarak açıklandı. %9.7'ydi. Kasım ayında Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon %10,1’di. Euro Bölgesi'nde yıllık çekirdek enflasyon ise %5,2 oldu. Yıllık çekirdek enflasyonda beklenti %5.1’di.


  • Avustralya Dünyanın En Büyük Dördüncü Kripto Para ATM Merkezi Oldu

Avustralya, El Salvador'u geride bırakarak dünyanın en büyük dördüncü kripto para ATM merkezi oldu. El Salvador'un Bitcoin'i yasal bir ödeme aracı haline getirme çabalarının bir parçası olarak, El Salvador Başkanı Nayib Bukele ülke genelinde 200'den fazla kripto para ATM'si kurmaya karar vermişti. Bukele’nin bu hamlesi El Salvador'u Eylül 2021'de Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'dan sonra üçüncü en büyük kripto ATM merkezi haline getirdi. 2022 yılı içinde ise İspanya ve Avustralya’da kripto para ATM sayısı El Salvador’u geride bıraktı.


  • Bitcoin 14 Yaşına Girdi

Bitcoin (BTC) bugün 14 yaşına bastı. Bitcoin başlangıçta geleneksel finans kurumları tarafından bir tehdit olarak algılanırken, 14 yıllık topluluk desteği ve büyüyen kullanıcı tabanı Bitcoin'i internet çağının en kârlı yatırımlarından biri haline getirdi. Bitcoin Whitepaper'ı, Bitcoin’in yaratıcısı ya da yaratıcıları tarafından kullanılan takma isim olan Satoshi Nakamoto tarafından 28 Ekim 2008'de yayımlanmış olsa da, birçok kişi 3 Ocak 2009'u Bitcoin’in doğum gününü temsil ettiğini ifade ediyor. Tarihler 3 Ocak 2009’u gösterdiğinde Satoshi Nakamoto, Genesis bloğunu çıkardı. ‘Genesis Bloğu’ bir projenin ağı üzerinde işlenen ilk bloktur.


  • ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi Açıklandı

ABD Tarım Dışı İstihdam verisi 223.000 olarak açıklandı. Beklenti 200.000’di. ABD’de işsizlik oranı ise %3.5 olarak açıklandı. Beklenti %3.7’ydi.


  • E-Ticaret Devi Shopify, NFT Entegrasyonunu Genişletti

Merkezi Kanada’da bulunan çok uluslu e-ticaret şirketi Shopify, NFT entegrasyonunu genişleterek milyonlarca satıcısının Avalanche NFT'leri tasarlamaya, basmaya ve satmaya başlamasına olanak tanıdı. E-ticaret devi Shopify, Temmuz 2021'de ilk NFT entegrasyonunu başlatarak satıcıların NFT'leri üçüncü taraf pazar yerleri yerine doğrudan mağazalarından satmalarına olanak tanıdı. Platform buna ek olarak NBA'in Chicago Bulls takımıyla bir NFT koleksiyonu yayınladı.


  • İsrail Menkul Kıymetler Kurumu, Kripto Paraları Denetlemek için Harekete Geçti

İsrail Menkul Kıymetler Kurumu (ISA), dijital varlıklar için onları büyük ölçüde otoritenin şemsiyesi altına sokan ve sektöre daha fazla netlik sağlayabilecek yeni bir yasal yapı oluşturmak üzere hareket ediyor. Bu çerçevede teklife göre, ülkenin yasalarında yapılacak değişiklikler "dijital varlıkları" mevcut menkul kıymet düzenlemelerine dahil edecek ve potansiyel olarak çoğu kripto parayı ISA tarafından denetlenen finansal yatırımlar olarak ele alacak. Nitekim dijital varlıklar İsrail menkul kıymetler yasasındaki mevcut "finansal araçlar" kategorisine eklenecek.


  • 1’den Fazla Miktarda BTC Tutan Adres Sayısı Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Glassnode verilerine göre 1’den fazla miktarda BTC tutan adreslerin sayısı 979.163’e yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.


  • Ripple CEO'su Garlinghouse, Bu Yıl Kripto Para için Yasal Düzenleme Bekliyor

Ripple CEO'su Brad Garlinghouse, ABD'de kripto paralar için düzenleyici açıklığa yönelik önceki çabalar şu an için durmuş olsa da, bu yıl içinde kripto para ekosisteminin yasal olarak düzenlenmesi konusunda ihtiyatlı bir iyimserliğe sahip olduğunu belirtiyor.


  • Mastercard, Web3 Projesi İçin Mastercard ile Polygon (MATIC) İş Birliği Yaptığını Duyurdu

Ödeme devi Mastercard, Web3 projesi için Polygon (MATI) ile iş birliği yaptığını duyurdu. Mastercard müzisyenler için geliştirdiği “Mastercard Artist Accelerator” kapsamında Polygon (MATIC) altyapısıyla çalışacak. Mastercard Artist Accelerator, program içerisinde sanatçılara NFT basma, sanal dünyayı aktif kullanma, Web3 deneyimlerinden yararlanma gibi imkanlar sunacak.


  • Vergilendirme Sebebiyle Hindistan Borsalarından 3.8 Milyar Dolarlık Kripto Taşındı

Hindistan merkezli düşünce kuruluşu Esya Center tarafından yapılan araştırmaya göre Hindistan'da kripto paralardan vergi alınması kararından beri, 3.8 milyar dolarlık varlığın Şubat 2022 ve Ekim 2022 tarihleri arasında Hindistan borsalarından yabancı borsalara kaydığı tespit edildi. Hindistan, 1 Nisan 2022’den bu yana kripto işlemlerini vergilendirdi. Hindistan’da iki tür vergi uygulaması mevcuttur. Bunlar %30 oranında sermaye kazancı ve %1 oranında işlem vergisidir.


  • Santiment, Cardano Yatırımcılarının Davranışlarını Analiz Etti

Kripto para analitik girişimi Santiment, birkaç popüler kripto para birimindeki küçük ve orta ölçekli yatırımcıların davranışlarını analiz etti. Santiment’in "Büyük Kriptolarda Küçük Yatırımcılar" başlıklı blog yazısında Cardano (ADA) hakkında özetle şu ifadeler yer aldı: "Cardano (ADA) örneğinde, 10.000 ila 1.000.000 ADA tutan küçük ve orta ölçekli yatırımcılar, 2019 ayı piyasası sırasında diğer koinlerin yatırımcılarına benzer davranışlar sergiledi; ancak, 2021 boğa piyasasının son aşamalarında ADA fiyatı 1,3 USD'ye ulaştığında alım yapmayı bıraktılar. O zamandan bu yana, bu yatırımcılar fiyatın 33 sente ulaştığı ve daha da düştüğü iki ay öncesine kadar net ADA satıcısı oldular. Bu durum, bu yatırımcıların ADA'nın potansiyeli konusunda temkinli olabileceklerini ve ellerindeki varlıkları sattıklarını gösteriyor. Bu yatırımcıların gelecekte tekrar agresif bir şekilde birikim yapmaya karar verip vermeyeceklerini görmek ilginç olacak…"


  • Fransa Merkez Bankası, Kripto Para Şirketleri için Zorunlu Lisanslama Talep Ediyor

Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, 5 Ocak'ta Paris'te yaptığı bir konuşmada, kripto para piyasasındaki çalkantının, kripto para şirketleri için "mümkün olan en kısa sürede" zorunlu bir lisanslama planına geçilmesi gerektiğini kanıtladığını söyledi. Francois Villeroy de Galhau, Fransa'nın yerel dijital varlık hizmet sağlayıcıları (DASP'ler) için zorunlu lisanslamayı yürürlüğe koymak için yaklaşmakta olan Avrupa Birliği kripto para yasalarını beklememeleri gerektiğini ifade etti.


  • Fantom Vakfı, Yönetişim Önerisinin Kabul Edildiğini Duyurdu

Açık kaynaklı akıllı sözleşme platformu Fantom (FTM) 5 Ocak'ta merkezi olmayan uygulamalar (dApps) için gasdan para kazanma sistemini kurmaya yönelik yönetişim önerisinin kabul edildiğini açıkladı. Fantom Vakfı söz konusu modelin daha fazla geliştiricinin Fantom ağı üzerinde geliştirme yapmasına izin vereceğini belirtti.


  • Genesis, Yatırım Bankası Moelis & Co. ile Çalışacak

Wall Street Journal’ın haberine göre Kripto Para Kredi Platformu Genesis, Bölüm 11 iflası için potansiyel bir başvuru da dahil olmak üzere geleceğe yönelik seçeneklerini değerlendirmek amacıyla yatırım bankası Moelis & Co. ile çalışacak.


  • Hong Kong Milletvekili CBDC’yi DeFi Özellikli Sabit Koin’e Dönüştürmek İstiyor

Merkez bankası dijital para birimi (CBDC) için yeni arayışlar içinde olan Hong Kong'lu yetkililer, şimdi de hükümet tarafından desteklenen bir sabit koin şeklinde CBDC çıkarmayı öneriyor. Hong Kong Özel İdari Bölgesi Yasama Konseyi üyesi Wu Jiezhuang, bu çerçevede Hong Kong dijital dolarının (e-HKD) bir sabit koine dönüştürülmesinin Web3 gibi yeni teknolojilerin benimsenmesi için fayda sağlayacağına inanıyor.


  • Animoca Brands, Web3 Projelerini için Fon Hedefini 1 Milyar USD’ye Düşürdü

Hong Kong merkezli bir oyun yazılımı şirketi olan Animoca Brands, kasım ayında yaptığı açıklamasında faaliyete geçecek Web3-Metaverse odaklı işletmelere yatırım yapmak üzere 2 milyar USD’lik bir fon başlattığını duyurmuştu. Animoca Brands, Web3 projelerine yatırım için topladığı fonda hedefi, 2 milyar USD’den 1 milyar USD’ye düşürdüğünü açıkladı.

  • Çin Merkez Bankası, Dijital Yuan Çalışmasının İstikrarlı Bir Şekilde Yürütüldüğünü Teyit Etti

Çin’in merkez bankası olan Çin Halk Bankası (PBoC) Dijital Yuan pilot uygulamasının istikrarlı bir şekilde devam ettiği konusunda kamuoyuna güvence verdi. PBoC 4 Ocak'ta bir duyuru yayınlayarak merkez bankası dijital para birimi denemesinin "istikrarlı bir şekilde devam ettiğini" belirtti. Açıklama, PBoC’nin 2023 Çalışma Konferansı sırasında geldi.


  • NFT Pazar Yeri Magic Eden, Platformunda Gerçekleşen Sorunun Düzeltildiğini Duyurdu

NFT pazar yeri Magic Eden, platformda meydana gelen aksaklığın son 24 saat içerisinde 25 ayrı sahte NFT’nin satılmasına neden olduğunu belirtti. Konuya ilişkin Magic Eden’dan gelen açıklamada söz konusu sorunun Snappy Marketplace ve Pro Trade araçları için yeni geliştirilen bir üçüncü taraf uygulamadan kaynaklandığı belirtildi.


  • Algorand, 1 Milyar İşlemi Geride Bıraktı

Algorand, 2023 yılına ağında gerçekleştirdiği bir milyar işlemle olumlu bir başlangıç yaptı. Algorand resmi Twitter sayfasından yapılan paylaşımda, Algorand blokzincirinde bir milyarıncı işlemin gerçekleştirdiği duyuruldu. Paylaşımda ayrıca yakında bir sürpriz yapılabileceğine ilişkin işaret verildi.


  • FED, Federal Açık Piyasa Komitesi Toplantısının Tutanaklarını Yayımladı

ABD Merkez Bankası (FED) 13-14 Aralık 2022'de gerçekleşen Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının tutanaklarını yayımladı. Tutanaklar faiz oranlarının bir süre daha yüksek kalacağına işaret etti. Politika faizinin 50 baz puan artışla 15 yılın en yüksek seviyesi olan %4,25-4,50 aralığına yükseltildiği Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının tutanakları banka yetkililerinin enflasyonla mücadelede kararlı olduğunu ve daha fazla ilerleme kaydedilene kadar faiz oranlarının yüksek kalmaya devam edeceğini ortaya koydu.


  • Solana NFT İşlem Hacmi Yükseliş Sinyali Veriyor

Solana'daki NFT işlem hacimleri, SOL’un geçen yılki değerinin yaklaşık %94'ünü kaybetmesine rağmen ekosistem için büyüme sinyalleri veriyor. Nitekim Solana'da 25 Aralık haftası NFT işlem hacmi eylül ayından bu yana görülen en yüksek seviyedeydi. The Block's Data Dashboard'a göre, temmuz ayı civarında yerleşen durgun piyasa koşullarına rağmen Solana, 2022 yılı boyunca ikinci sıradaki yerini Ethereum'a kaptırmadı.


  • Dogecoin Vakfı Yeni Geliştirme Fonunu Duyurdu

Dogecoin Vakfı ve yönetim kurulu geçtiğimiz günlerde yeni bir geliştirici fonu oluşturulduğunu duyurdu. Vakıf, Dogecoin Core platformunun geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla bu fon için 5.000.000 DOGE tahsis ettiğini açıkladı.