Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (20- 26 Haziran)

  • Arnavutluk Kripto Para Birimlerini Vergilendirmeyi Planlandığını Açıkladı

Arnavutluk’ta yıl sonuna kadar kripto varlık ekosistemine ilişkin bir çalışma hazırlanması planlanıyor. Bu çerçevede ülkede 2023 yılına kadar kriptodan elde edilen gelirin vergilendirmeye başlayacağı öğrenildi.

  • Solana Labs, ‘Saga’ Adlı Kendi Telefonunu Piyasaya Sürecek

Solana ağının, özel kripto cüzdan fonksiyonlarına ve Web3 programlarına yönelik yazılım geliştirme kitine sahip  “Saga” ismi verilen Android işletim sistemli telefonunu Ocak 2023 başında piyasaya sunacağı öğrenildi. Cihaz fiyatının 1000 dolar olması bekleniyor.

  • Amerikan Ulusal Buz Hokeyi Ligi, NFT Platformu Sweet İle Ortaklık Anlaşması İmzaladı

Amerikan Ulusal Buz Hokeyi Ligi (NHL), dijital koleksiyon oluşturmak için, Nitelikli        Fikri Tapu (NFT) platformu Sweet ile ortaklık anlaşması imzaladı. Nitekim NHL, ligin 2022-2023 sezonunda daha önce hiç yayınlanmayan video anlarını içeren NFT'leri yayınlayacak. NFT platformu Sweet, hayranların NFT'leri takas etmesine ve toplamasına imkan verecek.

  • İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısından Kripto İçin Amazon, eBay Örneği

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe, İsviçre’nin Zürih kentinde gerçekleşen ”Point Zero Forum’da yaptığı konuşmada kripto para piyasasına yönelik açıklamalarda bulundu. Cunliffe konuşmasında kripto para piyasasındaki kriz ve çöküşlerden kurtulan şirketlerin geleceğin Amazon.com Inc. ve eBay Inc. ile rekabet eden teknoloji şirketleri olabileceğini belirtti.

  • ProShares’in İlk Kısa Pozisyon (Short) Bitcoin Vadeli ETF'inde 870.000 Hisse Satıldı

ProShares ABD’de ni piyasaya sürdüğünü açıklamıştı. New York Menkul Kıymetler Borsası’nda BITI kodu altında işlem görecek olan ProShares kısa pozisyon (short) Bitcoin Stratejisinin, yatırımcılara kripto para biriminin fiyatındaki düşüşlerden kar elde etme imkanı sağlayacağı belirtilmişti. ProShares tarafında yapılan açıklamada ilgili fonun New York Menkul Kıymetler Borsası'nda (NYSE) piyasa sürüldükten iki gün sonra 35 milyon dolar değerinde 870.000 hissenin satıldığını bilgisi yer aldı.

  • ABD’de Cincinnati Üniversitesi Öğrencilere Yönelik Kripto Programı Başlatmayı Planlıyor

ABD'nin Ohio eyaletindeki Cincinnati Üniversitesi, öğrencilere yönelik Bitcoin (BTC) ve yeni finansal teknolojiler gibi kripto para birimleri hakkında bilgi verebilecek iki yeni program başlatmayı planladığını duyurdu.

  • ABD Louisiana Valisi, Bankalarda Kripto Para Saklamasına İzin Veren Tasarıyı İmzaladı

ABD Louisiana Valisi John Bel Edwards, Louisiana Eyaleti’ndeki finans kurumlarının müşteriler için kripto para saklama hizmetine izin veren yasa tasarısını imzaladı. Tasarıya göre, kripto saklama hizmetleri "sanal para biriminin veya diğer varlıkların bir finans kurumu veya güven şirketi tarafından korunması veya saklanması" anlamına geliyor.

  • Ripple, Kanada’daki İlk Ofisini Açtığını Açıkladı

Ripple, Kanada’nın Toronto kentinde ofis açtığını duyurdu. Ripple, Toronto’daki ofise ilk etapta 50 kişinin istihdam edileceğini belirtti.

  • eBay, NFT Pazar Yeri KnownOrigin’i Satın Aldığını Duyurdu

 ABD merkezli Amerikalı ikinci el satış ve açık artırma platformu eBay, Nitelikli Fikri Tapu (NFT) pazar yeri KnownOrigin’i satın aldığını açıkladı.

  • Fed Başkanı Powell: Daha İyi Bir Kripto Düzenlemesine İhtiyaç Var

 ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Kongresi'nde iki gün sürecek yarıyıllık Para Politikası Raporu'na ilişkin sunumun ilk gününde yaptığı konuşmada Fed'in yüksek enflasyonun neden olduğu zorluğun farkında olduğunu söyledi. Powell, yüksek enflasyonun oluşturduğu risklere karşı son derece dikkatli olduklarını vurgulayarak, politikalarının hızla gelişen ekonomik ortama uyum sağladığını kaydetti.

  • Ledger, NFT Pazar Yeri ve Web3 Hizmetleri Platformu Başlattığını Duyurdu

Kripto donanım ve güvenlik firması Ledger, bir Nitelikli Fikri Tapu (NFT) pazar yeri ve Web3 hizmetleri platformu başlattığını açıkladı.Konuya ilişkin açıklama yapan Ledger CEO'su Pascal Gauthier, “Ledger'da yapmak istediğimiz şey, yaratıcılara ve markalara NFT yolculukları boyunca eşlik etmek ve NFT'nin basılmasından dağıtıma üretime kadar tüm süreci güvence altına almak" dedi.

  • Teknoloji Şirketleri Ortak Çalışılabilen Bir Metaverse İçin Bir Araya Gelecek

Meta, Microsoft, Nvidia, Unity, Sony başta olmak üzere 30’u aşkın şirketin ortak ve birlikte çalışılabilir bir Metaverse alt yapısı kurmak için bir araya gelecekleri öğrenildi.

  • Citigroup, Kripto Altyapı Firması Metoco İle Ortaklık Kurduğunu Duyurdu

Dünyanın en büyük kur işlemcisi bankalarından olan Citigroup, bir dijital varlık saklama platformunun pilot uygulamasını yapmak ve geliştirmek için İsviçre merkezli kripto altyapı firması Metaco ile ortaklık kurduğunu duyurdu.

  • USDT Rezervleri Üst Düzey Bir Denetleme Kurulu Tarafından İncelenecek

Tether’dan (USDT) gelen açıklamada sabit koin rezervlerinin daha fazla şeffaflık sağlanması amacıyla alanında uzman en iyi 12 firmadan birisi tarafından denetleneceği öğrenildi.

  • Kripto Ödeme Şirketi MoonPay, NFT Para Basma Hizmeti HyperMint’i Başlattığını Duyurdu

Kripto şirketlerine ödeme altyapısı sağlayan MoonPay, yeni Nitelikli Fikri Tapu (NFT) para basma platformu HyperMint’i piyasaya sürdüğünü duyurdu. Yeni platformun büyük markaların, ajansların ve işletmelerin milyonlarca NFT basmasını sağlayacağı belirtildi.