Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (20-26 Mart)

  • FED Politika Faizini 25 Baz Puan Artırdığını Açıkladı

Piyasaların gözü kulağı geçtiğimiz günlerde ABD ve Avrupa'da bankacılık sektöründeki yaşanan sıkıntıların ardından FED’in faiz kararındaydı. FED politika faizini beklendiği gibi 25 baz puan artırarak %4.75-5 aralığına yükseltti. 2023 yılının ilk FED faiz toplantısı 31 Ocak ve 1 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilmişti. FED 2023'ün ilk FOMC toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırmıştı. FED, geçtiğimiz yıl 4 kez 75’er baz puanlık artış yapmış, Aralık 2022’de ise artış hızını yavaşlatarak 50 baz puanla yola devam etmişti.


  • Başkanı Powell: Enflasyonu %2’ye Düşürmek Konusunda Kararlıyız

FED FED’in faiz kararının ardından FED Başkanı Jerome Powell, basın toplantısı düzenledi. %2’lik enflasyon hedefine yönelik taahhüde bağlı olduklarını hatırlatan Powell "Bu toplantıda faiz artışlarına ara vermeyi düşündük ama faiz artışı güçlü bir konsensüs ile destek gördü. FED yetkilileri bu yıl faiz indirimi öngörmüyor. Enflasyonu %2'ye döndürmek için gerekeni yapacağız. Mal grubundaki dezenflasyon kesinlikle ilerleme kaydediyor, ama yavaş şekilde" ifadelerini kullandı.

Powell basın toplantısında faiz artırımına ara verilmesiyle ilgili bir soru üzerine, "Toplantıdan önceki günlerde bunu değerlendirdik" dedi. Powell, faiz artırımına yönelik çok güçlü fikir birliğinin nedeninin, son olaylardan önce beklenenden daha güçlü gelen enflasyon ve işgücü piyasasına ilişkin ara verilerden kaynaklandığını söyledi. Piyasanın bu yıl faiz indirimi öngörerek yanlış yaptığına dikkati çeken Powell, FED yetkililerinin bu yıl faiz indirimini öngörmediğini belirtti.

Enflasyonu %2'ye düşürme sürecinin daha uzun bir yolu olduğunu ve bu yolun engebeli olmasının muhtemel olduğunu belirten Powell, enflasyonu %2 hedefine düşürme konusunda güçlü bir kararlılığa sahip olduklarını vurguladı. Konuşmasında enflasyonu ve işgücü piyasasını yakından izleyeceklerini belirten Powell, merkez bankasının enflasyonla mücadele etmek için ihtiyaç duyması halinde daha fazla faiz artırımı yapacağını söyledi.

--

  • Telegram Kullanıcıları Artık Sohbet Yoluyla USDT Aktarabilecek

USDT, Telegram’ın wallet botuna eklenerek mesajlaşma uygulamasının kripto para alım satım imkanını genişletti. Nitekim Telegram kullanıcıları artık mesajlaşma uygulamasındaki sohbetlerde birbirlerine piyasa değerine göre dünyanın en büyük sabit koini olan Tether (USDT) gönderebilecekler.


  • UBS, Justin Sun'ın Teklifinin Ardından 3.25 Milyar USD’lik Anlaşmayla Credit Suisse’i Satın Alıyor

Associated Press'in haberine göre İsviçreli bankacılık devi UBS, çöküşün eşiğindeki Credit Suisse'i 3.25 milyar USD’ye satın almayı kabul etti. Euronews’in haberine göre 167 yıllık Credit Suisse, İsviçre Ulusal Bankası'ndan 50 milyar USD (54 milyon İsviçre Frangı) kredi almış ve bu da bankanın hisse senedi fiyatında kısa süreli bir yükselişe neden olmuştu. Ancak bu hamlenin mevduat çıkışını durdurmaya yetmediği belirtildi. Credit Suisse 2008'deki mali krizde devlet yardımına ihtiyaç duymamış, rakibi UBS ise devlet yardımına başvurmuştu. TRON ekosisteminin kurucusu Justin Sun da bankayı 1,5 milyar USD’ye satın almayı teklif etmişti. Sun, Twitter’dan “Credit Suisse'i satın almak ve Web3.0 dünyasına entegre etmek için 1,5 milyar USD’lik kendi teklifimi sunmak istiyorum. İsviçre dünyanın en kripto dostu ülkelerinden biri olmuştur.”ifadeleriyle paylaşım yapmıştı. Sun ayrıca, Credit Suisse'i blokzincir teknolojisi ve kripto para birimi ile entegre etme planlarını açıklamıştı.


  • MetaMask Institutional, Staking Pazar Yeri Başlattığını Duyurdu

ConsenSy's MetaMask Institutional bir staking pazar yeri başlattığını duyurdu. MetaMask Institutional bu hizmeti başlatmak için Allnodes, Blockdaemon ve Kiln ile ortaklık kurduğunu açıkladı.


  • Fantom Kripto Para Cüzdanı fWallet'ı Piyasaya Sürdüğünü Duyurdu

Fantom Foundation Twitter hesabından yapılan paylaşımda kripto para cüzdanı fWallet’ın piyasaya sürüldüğü duyuruldu. Yeni ve kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olduğu belirtilen fWallet’ın, Fantom’da gezinmek ve etkileşimde bulunmak için benzersiz bir yol sunduğu aktarıldı.


  • EOS, Multichain ile Ortaklık Kurdu

EOS, Multichain ile ortaklık kurduğunu duyurdu. EOS Network Foundation’dan yapılan açıklamada, “ENF'nin dünyanın önde gelen çapraz zincir protokolü Multichain ile ortaklık kurduğunu duyurmaktan memnuniyet duyuyoruz. Multichain, binlerce token için sorunsuz çapraz zincir takasları sağlayacak ve EOS EVM ekosisteminin erişimini büyük ölçüde genişletecektir.” ifadeleri kullanıldı.


  • Bitcoin'in ABD Hisse Senetleriyle Korelasyonu 20 Ayın En Düşük Seviyesine Geldi

Kripto para analiz firması CoinMetrics'e göre Bitcoin'in ABD hisse senedi piyasalarıyla korelasyonu son 20 ayın en düşük seviyesine geriledi. Özellikle 2021 ve 2022 yıllarında Bitcoin büyük ölçüde, tıpkı bir teknoloji hissesi gibi likidite koşullarına göre işlem görmesi gereken spekülatif bir teknoloji/varlık olarak görülüyordu. Bu durum, ABD (ve küresel) ekonomisi mali ve parasal teşviklerle desteklenirken Bitcoin’in 2021'de neden bu kadar büyük bir yükseliş yaşadığını, 2022'de ise Bitcoin’in bu teşviklerin geri çekilmesiyle (özellikle büyük merkez bankalarının agresif faiz artışları yoluyla) agresif bir şekilde geri çekildiğini büyük ölçüde açıklıyor. Şu anda ise Bitcoin ile S&P 500 arasındaki 30 günlük pearson korelasyonunun Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyesi olan 0,20'nin altına düştüğünü görüyoruz.


  • Circle, Fransa Kripto Varlık Lisansı İçin Başvuruda Bulundu

USDC sabit koin ihraççısı Circle, Avrupa için daha geniş bir büyüme stratejisinin bir parçası olarak Fransa kripto varlık lisansı için başvuruda bulundu. Circle'dan yapılan açıklamada şirketin kayıtlı bir dijital varlık hizmet sağlayıcısı ve lisanslı bir elektronik para kurumu olmak için farklı başvurularda bulunduğu belirtildi.


  • Fransa, Influencer'ların Kripto Para Projelerini Tanıtmasını Yasaklamak İstiyor

Fransa Ulusal Meclisi Ekonomik İşler Komitesi, sosyal medyada lisanssız kripto para ürün ve projelerinin reklam ve tanıtımının yapılmasını yasaklamayı kabul etti. 790 sayılı yasa tasarısı oy çokluğuyla kabul edilerek ilk okuma aşamasını (first reading stage) geçti. Tasarının oylanması için Meclis ve Senato'ya gideceği aktarıldı.


  • National Australia Bank, İlk Sınır Ötesi Sabit Koin İşlemini Başarıyla Gerçekleştirdi

Avustralya'nın en büyük bankalarından biri olan National Australia Bank (NAB), kendi çıkardığı sabit koini kullanarak banka içi sınır ötesi bir işlemi tamamlayan ilk büyük finans kurumu oldu. Söz konusu işlemin, yedi farklı para birimi için akıllı sözleşmeler kullanılarak Ethereum blokzincirinde gerçekleştirildiği öğrenildi. Pilot uygulamanın başarısı, sınır ötesi işlemleri günlerden dakikalara indirme potansiyelini gösteriyor ve mevcut SWIFT transfer sistemine kıyasla anında ve ucuz sınır ötesi ödemelerin geleceğine yönelik gösterge niteliği taşıyor.


  • Goldman Sachs Bitcoin'i Yılbaşından Bugüne En İyi Performans Gösteren Varlık İlan Etti

Goldman Sachs tarafından paylaşılan verilere göre Bitcoin (BTC), yılbaşından bugüne mutlak getirilerde %51'e varan oranda değer kazandı. Bu dönemde bilgi teknolojileri sektörü %16, iletişim hizmetleri sektörü ise %15 oranında değer kazandı. Bitcoin aynı zamanda yılbaşından itibaren getirisi %4 olan altın ve S&P 500'ü de geride bıraktı.


  • Hong Kong, Kripto Para Ekosistemi İçin Çekim Merkezi Haline Dönüşüyor

Hong Kong Mali Hizmetler ve Hazine Bakanı Christian Hui, haziran ayından itibaren yürürlüğe girecek olan yeni kripto para düzenlemeleri öncesinde 80'den fazla yabancı ve Çin merkezli şirketin Hong Kong'da bir Web3 şirketi kurmakla ilgilendiklerini ifade ettiklerini söyledi. Söz konusu 80 şirketten 23'ünün halihazırda Hong Kong'daki varlıklarını inşa ettiği öğrenildi.


  • Sony'nin Son NFT Patenti PlayStation için Web3 Yolunu İşaret Ediyor

Decrypt’ın haberine göre Eylül 2021'de Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan ve geçtiğimiz hafta yayınlanan başvuru, Sony'nin oyuncuların çeşitli video oyun platformlarında dijital NFT varlıklarına sahip olmalarına ve bunları aktarmalarına olanak tanıyacak standartlaştırılmış dijital altyapı oluşturma konusundaki planlarını özetliyor. Başvuruda "Standartlaştırılmış format, dijital varlığı farklı başlıklarda farklı video oyunları içerebilecek farklı bilgisayar simülasyonlarına eklemek için okunabilir olabilir" ifadesinin kullanıldığı görüldü.


  • Obligate, Polygon Ağında İlk Tahvil İhracını Gerçekleştirdi

İsviçre merkezli emtia ticaret firması Muff Trading AG, 27 Mart'ta halka açılacak olan Obligate'in merkeziyetsiz finans platformunu kullanarak şirket tahvilleri ihraç etti.


  • Hindistan'da Kripto Paralara Yatırım Yapan Kişilerin Sayısı 2023’te 150 Milyonu Geçebilir

BeInCrypto ile paylaşılan bir araştırma raporuna göre, Hindistan'daki kripto para kullanıcıları potansiyel olarak 2023 yılı içinde 150 milyon sınırını geçebilir. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda Hindistan küresel kripto para kullanıcılarının pazar payının %53’üne sahip olabilir.


  • Engel & Völkers, İsviçre’nin Lugano Kentinde BTC ve USDT ile Ödeme Kabul Etmeye Başladı

İsviçre’nin Lugano şehrinde Bitcoin ve Tether kabul eden son yerel işletme, lüks emlak konusunda uzmanlaşmış bir şirket olan Engel & Völkers Lugano oldu. Tether'in CTO'su Paolo Ardoino, bu gelişmeyi Twitter’dan yaptığı paylaşımla takipçilerine duyurdu.


  • Chainlink Labs ve PwC Almanya, Kurumsal Blokzincir Benimsemesini Hızlandırmak İçin İş Birliğine Gitti

Web3 hizmetleri platformu Chainlink'in geliştiricisi Chainlink Labs, kurumsal blokzincirinin benimsenmesini hızlandırmaya yardımcı olmak için PwC Almanya ile stratejik bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Chainlik Labs, bu iş birliği çerçevesinde PwC Almanya ile çalışan ve blokzincir ekonomisiyle arayüz oluşturmak isteyen ancak akıllı sözleşmeler geliştirmek ve node altyapısını işletmek için uzmanlığa sahip olmayan şirketleri güçlendirmeye yardımcı olacak.


  • BlackRock CEO'su Fink, Dijital Varlıklara Dair Değerlendirmede Bulundu

New York merkezli global yatırım yönetimi şirketi BlackRock’ın CEO'su Larry Fink, yatırımcılara gönderdiği yıllık mektubunda dijital varlıklar ve geleneksel finansa dair değerlendirmelerde bulundu. Fink, 2022 yılının en zorlu piyasa ortamlarından biri olduğunu hem hisse senedi hem de tahvil piyasalarının on yıllardır ilk kez gerilediğini ve bu zorlukların 2023'te de devam ettiğini belirtti.


  • Metamask ve Moonpay Nijeryalıların Doğrudan Kripto Para Satın Almalarını Sağlamak için Ortaklık Kurdu

Nijerya'da kripto para satın almak, Moonpay ve ConsenSys arasındaki ortaklığın ardından daha kolay hale bir hale geldi. MetaMask geliştiricisi ConsenSys, Moonpay'in yeni entegrasyonunun kullanıcıların kripto para birimlerini MetaMask mobil ve Portfolio Dapp içinde satın almalarına olanak sağlayacağını açıkladı.


  • Venezuela Ulusal Kripto Para Departmanını Yeniliyor

Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, yayınladığı bir kararnameyle Kripto Varlıkları Ulusal Müfettişliği'nin yeniden düzenlendiğini duyurdu. Cointelegraph’ın haberine göre Amerika Birleşik Devletleri Federal Mevduat Sigorta Şirketi'nin Venezuela versiyonu olan Fondo de Garantía de Depositos y Protección Bancaria'nın başkanlığını yapmış bir avukat olan Anabel Pereira Fernández başkanlığında yeni bir yönetim kurulu yeniden yapılanmaya öncülük edecek. Söz konusu kararnamede, yeniden yapılanma için daha fazla ayrıntı veya özel nedenler sunulmazken, kurulun İspanyolca'da Sunacrip olarak bilinen kripto para departmanı için sonraki adımları planlayacağı belirtiliyor.


  • Kripto Para Veri Sağlayıcısı Kaiko, Asya'daki Merkezini Singapur'dan Hong Kong'a Taşıyacak

Paris merkezli kripto para piyasası veri sağlayıcısı Kaiko'nun İcra Kurulu Başkanı Ambre Soubiran, Bloomberg'e verdiği demeçte Kaiko'nun, Hong Kong’ta dijital varlıklara yönelik son düzenleme değişiklikleri arasında büyüyen fırsatlar gördüğü için Asya merkezini Singapur'dan Hong Kong'a taşıyacaklarını söyledi. Soubiran, Hong Kong düzenleyicilerinin dijital varlıklara yönelik son değişiklik ve girişimlerinin hedge fonları ve varlık yöneticilerinin yanı sıra şehre daha fazla sermaye çekeceğini belirtti.