Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (21-27 Kasım)

  • FED’in Son Toplantısına Ait Tutanaklar Yayımlandı

FED, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 1-2 Kasım 2022 tarihlerinde gerçekleşen son toplantısına ilişkin tutanaklarını yayımladı. Politika faizinin 75 baz puan artışla %3.75- %4.00 aralığına yükseltildiği son toplantının tutanakları FED yetkililerinin faiz artırım hızının yakında yavaşlatılmasının uygun olacağını düşündüklerini ortaya koydu. Tutanaklarda ayrıca FED ekonomistlerinin politika yapıcıları faiz artırımlarının başladığı mart ayından beri ilk kez resesyon ihtimalinin yaklaşık %50’ye yükseldiği uyarısını yaptığı görüldü. Öte yandan yetkililerin para politikasının gecikmeli etkisi hakkında hemfikir oldukları kaydedilirken, buna karşın enflasyon baskısının azaldığına ilişkin henüz yeterli veriye sahip olunmadığı aktarıldı.


  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Kasım 2022 Faiz Kararını Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini %9 seviyesine indirdi. Karar metninde faiz indirim döngüsünü sonlandırılmasına karar verildiği belirtildi. Karar metninde şu ifadelere yer verildi: “Jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisi artarak sürmektedir. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmeleri yaygınlaşmaktadır. Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artış eğilimi sürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir…Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir.”


  • Rusya Milletvekilleri Devlet Tarafından Yönetilecek Bir Kripto Para Borsası Oluşturmak İstiyor

Rusya Parlamentosu Devlet Duması üyeleri, Rusya'da ulusal bir kripto para borsası oluşturulmasını içeren bir değişiklik taslağı geliştirmeye başladı. Devlet Duması'na yakın bir kaynak, borsayla ilgili görüşmelerin kasım ortasından bu yana devam ettiğini iddia etti.


  • FSMA: BTC ve ETH gibi İhraççısı Olmayan Kripto Para Birimleri Menkul Kıymet Değil

Belçika Finansal Hizmetler ve Piyasalar Kurumu (FSMA) yaptığı açıklamada, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi herhangi bir ihraççısı olmayan kripto para birimlerinin menkul kıymet olmadığını belirtti. FSMA, kripto para birimlerinin bir kişi veya kuruluş tarafından ihraç edilmesi halinde bir menkul kıymet olarak sınıflandırılacağını vurguladı.


  • Afrika Kıtasındaki Merkez Bankaları CBDC’lerle Aktif Olarak İlgileniyor

Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) yayımladığı bir rapora göre Afrika kıtasındaki merkez bankaları CBDC’lerle aktif olarak ilgilendiklerini belirtiyor. Rapora temel teşkil eden ankete on dokuz Afrika merkez bankası yanıt verdi. Kıtada sadece Nijerya kamu kullanımına yönelik bir perakende CBDC olan eNaira'yı çıkarırken, Gana pilot aşamada bir perakende CBDC projesine sahip olmasıyla dikkati çekiyor. Güney Afrika’da ise şu anda kurumsal kullanımına yönelik bir toptan CBDC projesi yürütülüyor.


  • Bitcoin Madencilik Geliri Son İki Yılın En Düşük Seviyesinde Gözlemlendi

Bitcoin madencilik geliri, 11.67 milyon USD'ye geriledi; bu rakam en son 2 Kasım 2020'de, Bitcoin'in fiyatı 13.500 USD civarındayken görülmüştü.


  • Polkadot, Güvenlik Açığı Bulanları USDC ile Ödüllendirmeyi Planlıyor

Polkadot, son hamlesiyle dolandırıcılık ile mücadelede kripto para ekosisteme yardımcı olmayı amaçlıyor. Polkadot bu çerçevede topluluk üyelerini dolandırıcılıkla mücadele etmeye teşvik etmek için güvenlik açığı bulanları USDC ile ödüllendirmeyi planlıyor.


  • ApeCoin DAO, Kendi NFT Pazar Yerini Kurduğunu Duyurdu

ApeCoin DAO, Nitelikli Fikri Tapu (NFT) altyapı şirketi Snag Solutions iş birliği yaparak kendi NFT pazar yerini kurduğunu duyurdu.


  • MASAK: FTX Sorumlusu Sam Bankman-Fried ve İlgililerin Varlıklarına El Konuldu

Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) inceleme başlattığı kripto varlık platformu FTX hakkında açılan soruşturma sonucunda, şirketin eski CEO’su Sam Bankman-Fried ve diğer ilgililerin mal varlıklarına el konuldu.


  • Japonya Merkez Bankası 2023 Yılında CBDC Çalışmaları Yürütecek

Nikkei gazetesinin haberine göre Japonya Merkez Bankası (BoJ) 2023’ün bahar aylarında Japonya'nın önde gelen üç bankası ve bölgesel bankalarıyla birlikte dijital yen piyasaya sürmek amacıyla bir çalışma başlatacak. Haberde Japonya’nın merkez bankasının iki yıl boyunca banka hesaplarından para yatırma ve çekme işlemlerinde sorun olup olmadığı gibi konuları doğruladıktan sonra 2026 yılında dijital para birimi çıkarıp çıkarmayacağına karar verebileceği belirtildi.


  • JPMorgan Analistleri Kripto Para Ekosistemindeki Son Gelişmeleri Yorumladı

ABD merkezli çok uluslu yatırım bankası JPMorgan, FTX'in çöküşünü ele alan, bunun nedenlerini ve potansiyel etkilerini vurgulayan bir rapor yayımladı. Rapora göre JPMorgan, FTX'in çöküşünü ‘kısa vadeli büyük bir gerileme’ olarak görüyor. JPMorgan analistleri, raporda FTX'in geniş çapta yankı uyandıran çöküşünün, kripto para ekosistemiyle ile ilgili düzenlemenin başlatılacağı zaman çizelgesini potansiyel olarak önemli ölçüde hızlandırdığını gördüklerini belirtti. Analistler, kripto paralar için düzenleyici bir çerçeve olması gerektiği konusunda düzenleyicilerin ve politikacıların hemfikir olduğunu söylüyor.


  • Güney Kore’de Kripto Paralara İlişkin Yeni Düzenlemeler Getirilebilir

Güney Kore'de Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) ve Finansal Denetleme Servisi (FSS) , mayıs ayında Terra ekosisteminde yaşananlar, kripto varlık platformu FTX’in iflası etmesi gibi kripto paraya yatırım yapan kişilerin büyük zarara uğramasına yol açan gelişmelerin ardından kripto paralarla ile ilgili bir dizi yeni düzenleme getirmek istiyor.