Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (21 - 27 Mart)

  • FED Başkanı Jerome Powell, Dijital Para Değerlendirmesi Yaptı

FED başkanı Jerome Powell, Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) İnovasyon Zirvesi kapsamında düzenlenen "Merkez bankaları dijital çağda nasıl inovasyon yapabilir?" başlıklı video konferans etkinliğinde dijital varlıklar, kripto para endüstrisi ve düzenlemeler hakkında bazı açıklamalarda bulundu.


  • Eğitimde Metaverse Dönemi Başlıyor

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, sanal gerçeklik teknolojisini kapsayan inovatif gelişmelerin mesleki eğitim sistemine entegre edilmesi için çalışmalara başlandığını belirtti. Dünyada iş güvenliği ve sağlığı alanında bu teknoloji oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.


  • Garanti BBVA, Metaverse Fonu MET’i Tanıttı

Metaverse alanında yenilikçi adımlar atmaya hazırlanan Türkiye Garanti BBVA Portföy, Türkiye’de bir ilk olan “Garanti Portföy Metaverse ve Yeni Teknolojiler Değişken Fonu’nu (MET)” başlattığını duyurdu.


  • Amerika’nın İlk Bitcoin ETF’ine 10 Günde 135 Milyon Dolarlık Giriş Oldu

Purpose Bitcoin ETF’inin yönetimindeki Bitcoin miktarında rekor seviyeye ulaşıldı. Kıta Amerika’sının ilk Bitcoin ETF’ine 10 günde 135 milyon dolarlık giriş oldu. 25 Mart günü ETF’teki Bitcoin sayısı 36 bin 321 BTC’ye çıktı. Mevcut fiyatlarla şu an için 1 milyar 600 milyon dolara denk gelmektedir. Yalnızca 10 günde ETF’e 135 milyon dolar değerinde 3 bin 32 BTC eklendi.


  • Rusya, Enerji Ödemelerinde Bitcoin Kabul Edeceğini Açıkladı

Rusya Parlamentosu Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny ise yaptığı açıklamada dost ülkelerle Rusya’nın ödeme seçenekleri konusunda daha esnek olmaya istekli olduğunu, Bitcoin ve altın cinsinden ödeme kabul edebileceğini söyledi.


  • Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) CBDC Çalışmaları İçin Dört Merkez Bankasıyla İş Birliği Yaptığını Duyurdu

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) İnovasyon Merkezi, birden fazla merkez bankası dijital para birimi (CBDC) kullanan uluslararası bir ödeme platformu için iki prototip oluşturmak üzere Avustralya, Malezya, Singapur ve Güney Afrika'daki merkez bankalarıyla ortaklık kurdu.


  • El Salvador, Bitcoin Tahvillerinin Eylül Ayına Ertelenebileceğini Açıkladı

El Salvador Maliye Bakanı Alejandro Zelaya, katıldığı bir TV programında yaptığı açıklamada El Salvador'un planlanan 1 milyar dolarlık Bitcoin tahvillerinin olumsuz piyasa koşulları nedeniyle Eylül ayına ertelenebileceğini söyledi.


  • İsrail Bankası Leumi, Bitcoin ve Ethereum ile Kripto Para Ticareti Sunmaya Hazırlanıyor

İsrail'in en büyük iki bankasından biri olan Leumi, Bitcoin ve Ethereum ile kripto para ticareti sunmaya hazırlanıyor.


  • Brezilya’nın Rio De Janeiro Şehri, 2023’ten İtibaren Emlak Vergisi İçin Kripto Para Kabul Edecek

Brezilya'nın en büyük ikinci şehri olan Rio de Janeiro, 2023'ten itibaren kripto para birimleri ile emlak vergisi ödemeyi kabul edecek. Rio de Janeiro Belediye yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre yeni uygulama kapsamında kripto para birimi ile yapılan ödemenin Brezilya realine dönüştürülmesi için şirketlerle anlaşma yapılacak.


  • Meta, Logosunun Kripto Para Endüstrisinde Kullanılabilmesi İçin Ticari Marka Başvuruları Yaptı

Meta Platforms (eski adıyla Facebook), logosunun tokenlarda ve kripto para platformlarında kullanılması için ticari marka başvuruları yaptı. ABD Patent ve Ticari Marka ofisindeki başvurulara göre yakın zamanda mavi, iki döngülü logosu için 8 ticari marka başvurusunda bulundu.


  • Hesabında Bitcoin Bulunan Adres Sayısı İlk Kez 40 Milyonu Aştı

Şubat ayından bu yana gerçekleşen fiyat hareketlerinin etkisiyle cüzdanında Bitcoin tutan hesap sayısında artış yaşanmaya başladı. Hesabında Bitcoin bulunan adres sayısı ilk kez 40 milyonu aştı.


  • Time Magazine ApeCoin'i Kabul Edeceğini Açıkladı

Time Magazine, eşsiz token (NFT) koleksiyonu Bored Ape Yacht Club’ın ana şirketi Yuga Labs tarafından yaratılan Ethereum tabanlı bir token olan ApeCoin'i önümüzdeki haftalarda ödeme seçeneği olarak kabul etmeye başlayacağını duyurdu.


  • Gamestop NFT Pazaryeri, Loopring (LRC) L2 Protokolü Üzerinde Piyasaya Sürüldü

Loopring (LRC), GameStop eşsiz token (NFT) pazar yerinin beta sürümünün Loopring L2 (katman 2) protokolü üzerinde piyasaya sürüldüğünü duyurdu.


  • Coti (COTI), Yatırım Fonu COTI Ventures’ı Duyurdu

Coti (COTI), yatırım fonu COTI Ventures’ı duyurdu. Fon; öz sermaye, token ve diğer sermaye biçimlerine yatırım yapmak için kullanılacak.