Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (22 - 28 Ağustos)

  • Kripto Piyasasının Değeri 1 Trilyon Doların Altına Düştü

CoinMarketCap'ten elde edilen verilere göre, 19 Ağustos Cuma gününden bu yana Bitcoin fiyatındaki %10'dan fazla düşüş tüm piyasayı olumsuz etkiledi. Nitekim kripto piyasaya değeri 1 trilyon USD’nin altına geriledi. Piyasa değerine göre en büyük ikinci kripto varlık olan Ethereum (ETH) da ufukta görünen Merge yükseltmesine rağmen son 24 saat içinde %3.97 ve geçen hafta tüm piyasalarda yaklaşık %17 düşüş yaşadı.


  • Avusturalya Hükümeti Kripto Para Birimlerini İncelemeye Başlayacak

Avusturalya, kripto ekosisteminin daha iyi anlaşılmasına ve düzenlenmesine yardımcı olmak amacıyla ülkedeki kripto para varlıklarını incelemeye başlıyor. Bu kapsamda Avusturalya hükümeti bu yıl kripto konusunda yapılacak çalışmaların bir haritasını çıkarmayı amaçlıyor. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, kripto para haritalama sürecini yürüten ilk ülke olmaya hazırlandıklarını belirtti. Bu sürecin belirli kripto para birimlerinin özelliklerinin tanımlanmasını içereceği öğrenildi.


  • En Büyük Ethereum Madencilik Havuzu Ethermine, Tornado Cash İşlemlerini Durdurdu

En büyük Ethereum madencilik havuzu Ethermine, Tornado Cash ile ilgili adreslerden gelen işlemleri işlemeyi durdurdu. Crypto Slate’in haberine göre Ethermine'in Tornado Cash'ten gerçekleştirdiği son işlem 9 Ağustos'ta kayıtlara geçti.


  • Güney Afrika Merkez Bankası’ndan Finans Kurumlarına Kripto Çağrısı

Güney Afrika Merkez Bankası (SARB), ülkedeki finans kurumlarını kripto para işlemlerini gerçekleştiren müşterilere hizmet vermesi için çağrı yaptı. SARB, hazırladığı bir kılavuzda kurumların genel bir kripto para yasağı uygulamaması gerektiğini belirterek bankaları kripto yatırımcısı müşterilerle ilgilenirken gerekli özeni göstermeye çağırdı.


  • Güney Kore Kripto Airdrop’larından Vergi Alacak

Güney Kore hükümeti Kripto Airdrop'larına, vergi uygulayacak. Kripto varlıkların airdrop yoluyla transferinin Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu kapsamına girdiği belirtilirken bir hükümet yetkilisi airdroplarla ilgili olarak "Dijital varlığın ücretsiz olarak transfer edildiği üçüncü tarafa, yani airdrop alıcısına hediye vergisi olarak uygulanacak." ifadesini kullandı.


  • IMF: Asya'da Kripto ve Hisse Senedi Getiri Korelasyonu Artış Gösteriyor

Asya'da Covid-19 salgını öncesi kripto ve finans piyasaları arasında güçlü bir ayrışma mevcuttu. Uluslararası Para Fonu (IMF) ekonomistleri bu durumun zayıfladığını, ek düzenleyici tedbirler getirilmesi gerektiğini belirtiyor. IMF ekonomistlerinden oluşan bir grup, 21 Ağustos tarihli bir blog yazısında, kripto paranın finansal sisteme entegrasyonunun hızla arttığı Asya piyasalarının dinamiklerine ilişkin endişelerini paylaştı.


  • MercadoLibre, Brezilyalı Müşterileri için Kendi Kripto Para Birimini Piyasaya Sürdü

Güney Amerika’da faaliyet gösteren e-ticaret şirketi MercadoLibre, Brezilyalı müşterileri için ‘MercadoCoin’ adlı kendi kripto para birimini piyasaya sürdüğünü duyurdu.


  • Santiment, Aktif Şekilde En Çok Geliştirme Alan Projeleri Açıkladı

Blokzincir analiz platformu Santiment tarafından 22 Ağustos'ta sağlanan verilere göre, Ethereum (ETH), 401 ile son 30 gün içinde en çok geliştirme alan projeler arasında ilk sırada yer aldı.


  • ABD, Ukrayna ve Birleşik Krallık, Kripto Para Kullanımında Başı Çekiyor

Merchant Machine tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre Amerika Birleşik Devletleri 10 üzerinden 7.75 puan alarak kripto para birimlerinin genel kullanımında küresel olarak en üst sırada yer aldı. Ukrayna 5.96 puanla ikinci sırada yer alırken, Ukrayna’yı 5.79 puanla Birleşik Krallık takip etti.


  • DBS Group, Dijital Borsasında Kripto Para Satım Alımlarının Arttığını Açıkladı

Güneydoğu Asya'nın en büyük kredi kuruluşu DBS Group Holdings, dijital borsasındaki işlem sayısının Haziran ayında iki ay öncesine göre iki kattan fazla arttığını ve küresel olarak kripto varlıklarında yaşanan büyük satışların aksine satın alımların %90'ını oluşturduğunu açıkladı.


  • ETC Hashrate Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesine Dokundu

Ethereum Classic (ETC), Ethereum Merge’ün gerçeklemesine sayılı günler kala yoğun ilgi çekiyor. Zira ETH'nin pay ispatına (PoS) geçmesiyle birlikte ETC en büyük iş ispatı (PoW) akıllı sözleşme ağı haline gelmiş olacak.


  • Invesco, Metaverse Fonu Başlattığını Duyurdu

ABD merkezli, 120 ülkede faaliyet gösteren yatırım yönetimi şirketi Invesco, Metaverse fonu başlattığını duyurdu. Invesco, bu fonla birlikte ABD, Asya ve Avrupa'daki büyük, orta ve küçük ölçekli şirketlere yatırım yapacak.


  • Shiba Eternity P2E Oyunu Gamescom Fuarında Tanıtabilir

Shiba Inu Oyun Danışmanı William Volk, dünyanın en büyük video oyun fuarı olan Gamescom'a katılacağını duyurdu. Volk geçtiğimiz günlerde Twitter üzerinden yaptığı açıklamada bir sonraki fuarda Shiba Inu P2E oyunu Shiba Eternity'nin sunumunu yapacağını belirtmişti.


  • Nike’ın NFT Geliri 185 Milyon Doları Aştı

Nike'ın Nitelikli Fikri Tapu (NFT) geliri lansmandan bu yana 185 milyon USD’yi aşarak Nike’ı NFT'lerden en çok kazanan marka konumuna getirdi.


  • ABD’de Blokzincir Teknolojisine Dair Bilgi Sahibi Olan Kişiler Kripto Para Derslerinin Okullarda Müfredata Girmesini İstiyor

Online eğitim platformu Study.com'un gerçekleştirdiği anket çalışmasının sonuçlarına göre, ABD'li ebeveynlerin ve üniversite mezunlarının üçte ikisinden fazlası, öğrencilerin "ekonominin geleceği hakkında bilgi edinmeleri" için kripto paranın okullarda öğretilmesi gerektiğine inanıyor. Nitekim ankete katılan üniversite mezunlarının %67'sinin ebeveynlerinin %64'ünün kripto para birimlerinin zorunlu eğitimin bir parçası olması gerektiğine inandığını ortaya koydu.


  • Distributed Finance, Algorand NFT Pazar Yeri Rand Gallery'yi Satın Aldı

Distributed Finance, Algorand ekosisteminde NFT'lerin ve DAO'ların büyümesini teşvik etme stratejisinin bir parçası olarak Nitelikli Fikri Tapu (NFT) pazar yeri Rand Gallery'yi satın aldığını duyurdu.


  • Hindistan'ın TikTok'u Chingari Dünyanın İlk Video NFT Pazarını Açtı

Hindistan’da faaliyet gösteren sosyal medya uygulaması Chingari, Creator Cuts özelliği ile dünyanın ilk video NFT pazarını açtığını duyurdu.


  • Ödeme Devi Visa, 4 Milyardan Fazla Token Çıkardığını Açıkladı

Ödeme devi Visa, güvenlik teknolojisi Visa Token Service (VTS) aracılığıyla dünya çapında 4 milyardan fazla token çıkardığını açıkladı. Bu sayı Visa’nın dolaşımdaki fiziksel kartlarının toplam sayısından daha fazla olmasıyla dikkati çekti. VTS, 16 haneli Visa hesap numaralarını sadece Visa'nın açabileceği bir token ile değiştirerek temel hesap bilgilerini koruyor.


  • Alameda Research’ün iki CEO’sundan biri olan Sam Trabucco İstifa Ettiğini Duyurdu

Alameda Research’ün iki CEO’sundan biri olan Sam Trabucco, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla görevinden ayrıldığını duyurdu. Trabucco, Caroline Ellison'ın CEO olarak görevine devam edeceğini ve kendisinin danışman sıfatıyla görev alacağını söyledi.


  • Ethereum Geliştiricileri Merge Öncesinde Node Merkezileştirme Endişelerini Gideriyor

Ethereum'un mevcut Proof of Work (İş İspatı) konsensüsünden Proof of Stake (Pay İspatı) madencilik konsensüsüne resmen geçmesine birkaç hafta kaldı; Merge olarak adlandırılan geçişin 15 Eylül'de yapılması planlanıyor; ancak büyük yükseltme öncesinde Ethereum node merkezileştirmesi önemli bir konu haline geldi.


  • SEC, VanEck'in Bitcoin ETF Başvurusuna Dair Kararını Erteledi

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), VanEck'in spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) oluşturmak için yaptığı son teklifle ilgili kararı ertelediğini açıkladı. VanEck, en son Bitcoin ETF başvurusunu 24 Haziran'da yapmıştı.


  • Ethereum Aktif Adres Sayısında Düşüş

Ethereum ağındaki "The Merge" yaklaştıkça heyecan artıyor. Ancak meraklı bekleyiş öncesi ağdaki aktiflik oranında düşüş yaşanıyor. Ethereum aktif adres sayısı son bir ayın en düşük seviyesine ulaşarak, 29.862.845 oldu.


  • Polygon ve Cere Network Kurucuları 50 Milyon USD’lik Web3 Fonu Başlattığını Duyurdu

Polygon'un kurucusu Sandeep Nailwal ve Cere Network'ün kurucusu Kenzi Wang tarafından mayıs ayında kurulan bir girişim sermayesi şirketi olan Symbolic Capital, 50 milyon USD’lik bir risk sermayesi (VC) fonu oluşturdu.