Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (22-28 Mart)

Elon Musk, Bitcoin ile Tesla Alınabileceğini Duyurdu

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, 24 Mart Çarşamba günü yaptığı bir Twitter paylaşımıyla Bitcoin ile Tesla alınabileceğini duyurdu: “Artık Bitcoin ile bir Tesla satın alabilirsiniz. Tesla yalnızca dahili ve açık kaynaklı bir yazılım kullanıyor ve Bitcoin doğrulayıcılarını (nodelarını) doğrudan çalıştırıyor. Tesla'ya ödenen Bitcoin, itibari para birimine dönüştürülmek yerine Bitcoin olarak saklanacak”. Geçtiğimiz ayın başlarında ise Tesla, 1.5 milyar dolar değerinde Bitcoin satın aldığını duyurmuştu.


Türkiye’de Bitcoin Aramaları Son 24 Saat İçerisinde %566 Oranında Arttı

22 Mart Pazartesi günü Google Trends’den alınan verilere göre Türkiye'deki Bitcoin (BTC) arama sayısı, son 24 saat içinde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak %566 oranında arttı. Türkiye’de yapılan Bitcoin arama sayısındaki bu artış, 2017-2018 boğa koşusu sırasında kaydedilen arama sayısının neredeyse iki katını temsil eden tüm zamanların en yüksek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.


SPK’dan İş Portföy’ün Blokzincir Teknolojilerine Onay Geldi!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 25 Mart Perşembe günü yayınladığı bir bültende, İş Portföy Yönetimi’nin *“Blokzincir Teknolojileri Karma Fonu”*nu olumlu karşıladığını duyurdu. Böylelikle Blokzincir Teknolojileri Fonu, Türkiye’de bir ilk oldu. İş Portföy Yönetimi A. Ş. Karma Şemsiye Fon’a bağlı olacak olan İş Portföy Blokzincir Teknolojileri Karma Fonu’nun yakın zamanda faaliyete geçerek yatırımcılarla buluşması beklense de ihraç tarihi ve diğer detayları henüz net değil.


Jamaica Merkez Bankası, Banknotlar ve Madeni Paralarla Birlikte Çalışabilen Bir CBDC Denemesi Yapacak

Bazı ülkeler merkez bankası dijital para birimleri (CBDC'ler) üzerinde çalışırken, Jamaica Bankası da (BoJ) yakında bir CBDC projesi denemesi yapacağını duyurdu. BoJ, Ecurrency Mint Incorporated adlı bir girişim ile birlikte çalışarak Mayıs ayında CBDC denemesini gerçekleştirecek. Merkez bankasının yaptığı bir duyuruya göre CBDC denemesi Mayıs ayında başlayarak Aralık 2021'in sonuna kadar test edilecek. CBDC’nin, kağıt banknotlar ve Jamaika madeni paralarıyla birlikte çalışacağı belirtilen duyuruda, BoJ temsilcisi şu şekilde bir açıklamada bulundu: “Ecurrency Mint, 2022'nin başlarında ulusal CBDC'nin kullanıma sunulması başladığında da sağlayıcımız olacak. Ecurrency Mint, merkez bankalarının banknotlar ve madeni paralarla birlikte dijital bir itibari para birimi olan CBDC'yi güvenli bir şekilde yayınlamasını, dağıtmasını ve denetlemesini sağlayan donanım, yazılım ve kriptografik güvenlik protokol teknolojisinin küresel bir düşünce lideri ve öncüsüdür.”


Roxe, Ücretsiz CBDC Programı Sunacak

Yeni nesil bir küresel ödeme ağı olan Roxe, 24 Mart Çarşamba günü, 113 uygun merkez bankasına, küresel olan Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) ödeme ağına ücretsiz ve tam erişim sağlayacağını duyurdu. Her merkez bankası, Roxe ağındaki diğer CBDC'lerle birlikte çalışırken, dünya çapında kendi CBDC'sini düzenleyebilecek, yönetebilecek ve dağıtabilecek. Roxe ağı, CBDC'lerin banka dışı ödeme sağlayıcıları, yerli ve yabancı bankalar ve sınır ötesi havale şirketlerini içeren küresel bir ödeme sistemi ile birbirine bağlayarak küresel dolaşımını ve likiditesini artıracak.


Büyük Çin Bankaları, İnsanların Dijital Yuan Cüzdanlarına Başvurmalarına İzin Veriyor

Çin'in büyük devlet bankaları, Şangay ve Pekin'deki dijital yuan cüzdanlarına erişmek isteyen kişilere, uygulamalarına kapıları açtı. Bu gelişmenin, Çin'in farklı bölgelerinde gerçekleşen çok aşamalı dijital yuan testlerinin kapsam olarak genişleme sürecinde olduğunu gösterdiği belirtiliyor. Çin devlet medya kuruluşu Securities Times'ın açıklamasına göre, özellikle Şangay'daki altı devlete ait banka, kullanıcıların cüzdan aktivasyonlarına başvurmalarına izin veriyor. Altı banka arasında Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China, Postal Savings Bank of China ve Bank of Communications bulunuyor. Buna ek olarak, belirtilen altı bankadan en az üçünün, Pekin'deki başvuru sürecini kullanıcılar için açacağı bildirildi. Önceki testlerde, kullanıcıların katılmak için dijital bir yuan cüzdanı etkinleştirmesi, bir piyango kazanmaları ya da davet edilmeleri gerekiyordu. Yalnızca davetli olarak katılabilecek süreci, uygulamaya dayalı bir işlem ile değiştirerek, halk daha aktif katılımcılar haline gelebilir. Bu sayede etkinleştirilmiş dijital yuan cüzdanlarına para yükleyebilir ve ödeme yöntemini destekleyen herhangi bir mağazada ödeme yapabilirler. Bununla birlikte yayınlanan raporlar, her başvurunun otomatik olarak onaylanmayacağını ve kabulün Chinese Central Bank tarafından duruma göre gözden geçirildiğini ekledi. Bir başvuru sahibi, başvuruları başarılı olursa bir gün içinde, dijital yuan cüzdanını nasıl indirip etkinleştirecekleri konusunda onlara talimat veren bir SMS alacak. Kullanıcıların, bir banka tarafından sağlanan dijital yuan cüzdan uygulaması QR kodunu taradıktan sonra gerçek isimleri, kimlik ve cep telefonu numaralarını, e-postayı ve çalışan isimlerini doldurmaları gerekecek.