Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (22-28 Mayıs)

  • ABD'de Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi Açıklandı

ABD'de Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi yıllık ve aylık verisi açıklandı. Yıllıkta beklenen veri %3,9 iken açıklanan %4,4 olarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ABD'de kişisel tüketim harcamalarında beklenenin üzerinde gerçekleşen bu artış Fed'in faiz politikalarında yukarı yönlü harekete sebep olabilir şeklinde endişeler uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Enflasyondaki düşüş hızının azalması, yapışkan enflasyonun çekirdek kısımda hala etkisini gösteriyor olması da verinin destek aldığı noktalardan biri. Fed'in bir sonraki toplantısı 13-14 haziran tarihlerinde gerçekleşecek. Veriden sonra Fed'in faiz artırım ihtimalinin değerlendirildiği anketlerde faiz artırım senaryosunun ihtimalinin %55 olduğu görülmektedir.


  • Ripple, Hong Kong’ta CBDC Pilot Uygulamasına Katılıyor

Ripple, Hong Kong CBDC pilot uygulamasına katılarak Fubon Bank ile ortaklık kuracak. Pilot program, e-HKD kullanım durumlarını ve uygulama sorunlarını keşfetmek için çeşitli sektör oyuncularını bir araya getiriyor. Ripple-Fubon Bank iş birliğiyle birlikte CBDC kullanılarak gayrimenkul varlık tokenizasyonu ve hisse senedi sürümleri için çözümler sunulması amaçlanıyor.


  • İsviçreli Fintech Platformu Acredius Cardano'yla İş Birliği Yapıyor

Küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ'ler) finansman sağlayan İsviçre merkezli kredi kuruluşu Acredius, Cardano blokzincirinde faaliyete geçti. Fintech platformu, Cardano’yla yaptıkları iş birliği neticesinde Acredius yatırımcılarının KOBİ'lere yatırım yapmak için Cardano blokzincirinin yerel token’ı olan ADA'yı kullanmalarına olanak tanıyacağını, ayrıca daha fazla yatırım esnekliği ve şeffaflık sağlayacaklarını belirtti.


  • ABD Başkan Adayı Robert F. Kennedy Jr, Bitcoin Bağışlarını Kabul Edeceğini Açıkladı

Tarihte ilk kez bir ABD başkan adayı kampanya bağışları için Bitcoin (BTC) kabul etmeye başladı. Robert F. Kennedy Jr, başkanlık kampanyasında Bitcoin olarak bağış kabul edeceğini açıkladı. Bitcoin'in "demokrasi" ve "özgürlüğün" temsilcisi olduğunu belirten F. Kennedy Jr, "Bugün dünyaya Bitcoin'in gücünü, dayanıklılığını ve esnekliğini gösteriyoruz. Buradaki hemen herkes Bitcoin ile demokrasi ve özgürlük arasındaki bağlantının farkında." dedi.


  • Ontology, Alchemy Pay ile Ortaklık Kurduğunu Duyurdu

Ontology resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda “AlchemyPay ile iş birliğimizi duyurmaktan heyecan duyuyoruz.” ifadesi kullanıldı.


  • Immutable ve MetaStudio Gaming Metaverse'ünü Geliştirmek İçin Ortaklık Duyurusu Yaptı

Portekiz'in ünlü oyun stüdyosu MetaStudio, Ethereum Katman 2 ölçeklendirme çözümü sağlayıcısı Immutable ile yeni bir ortaklık kurduğunu duyurdu.


  • Dijital Ödeme Platformu Strike, USDT’yi Platformuna Entegre Etti

Dijital ödeme platformu Strike, USDT'yi platformuna entegre ettiğini duyurdu. Söz konusu entegrasyonla birlikte Strike kullanıcıları için hızlı, güvenli, verimli ödemeler sağlanması ve USDT'nin kullanımının, benimsenmesinin daha da artırılmasının amaçlandığı belirtildi.


  • Web3 Altyapı Şirketi Upstream 'Öğren ve Kazan' DAO Kursunu Başlattı

Web3 altyapı şirketi Upstream, öğrencilere Merkeziyetsiz Otonom Organizasyon (DAO) kurmak için hangi araçlara ihtiyaç duyduklarını öğretecek çevrimiçi bir sınıf olan My First DAO'yu yakında başlatacağını açıkladı.


  • Dünyanın İlk Bitcoin Kulesi Dubai’de İnşa Edilecek

Dubai merkezli bir geliştirici, 24 Mayıs'ta Dubai'de yapılacak olan COP28 toplantısında tanıtılmak üzere, dijital varlıkların ve kripto paraların önemini sergilemeyi amaçlayan dünyanın ilk Bitcoin (BTC) kulesini inşa etmek için planlarını açıkladı.


  • Hong Kong’ta Bireysel Yatırımcılar 1 Haziran’dan İtibaren Kripto Para Alım-Satımı Yapabilecek

Hong Kong Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu (SFC), 1 Haziran 2023’ten itibaren bireysel yatırımcıların kripto para alım-satımı yapabileceklerini duyurdu. SFC, mayıs ayında kripto para lisanslama çerçevesine ilişkin bir kılavuz yayınlayacağını, yeni düzenleyici çerçevenin 1 Haziran'a kadar yürürlüğe gireceğini belirtmişti.


  • ‘Bitcoin’ İçin Yapılan Google Aranma Verileri Son İki Yılın En Düşük Seviyesinde

Dünya genelinde "Bitcoin" kelimesine yönelik Google aranma hacmi grafiği 2020'den bu yana en düşük noktada görünüyor.


  • Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü’nden Kripto Para Düzenlenmesine Yönelik Değerlendirme

Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO) bir bildiri yayınlayarak, kripto para birimlerinin doğaları gereği çok benzer oldukları için hisse senetleri ve tahviller gibi geleneksel finansal varlıklarla aynı şekilde ele alınması gerektiğini öne sürdü. IOSCO bu çerçevede ülkelerin kripto para endüstrisi için düzenleyici politikalar geliştirmelerine veya uyarlamalarına yardımcı olacak bazı tavsiyelerde bulundu.


  • Norveç Merkez Bankası, Yetkilileri Kripto Kurallarında 'Daha Hızlı Hareket Etmeye' Çağırdı

Yakın tarihli bir raporda Norveç Merkez Bankası, yetkililerin Avrupa mevzuatı olan MiCA’nın tam olarak uygulanmasını beklemek yerine, kripto varlıklar için ulusal bir düzenleyici çerçeve oluşturmak için “daha hızlı hareket etmesi gerektiği”nin altını çizdi. Örneğin, ortak bir Avrupa düzenleyici çerçevesi yürürlüğe girene kadar DeFi ile ilişkili riskin nasıl yönetilmesi gerektiğinin değerlendirilmesini içerebilir.


  • Çin Devlet Televizyonu, Beklenmedik Bir Hareketle Hong Kong'un Yeni Kripto Kurallarını Gündeme Taşıdı

Çin’in en büyük ulusal yayıncısı olan China Central Television (CCTV), Hong Kong’ da kabul edilen dijital varlık sağlayıcılarının düzenlenmesi hakkında bir program yayınladı. Programa konuk olan Hong Kong Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu (SCF) yetkilisi Zhonghui Cai, dijital varlık sağlayıcılarının düzenlenmesinin siber güvenlik, müşteri varlık güvencesi ve potansiyel çıkar çatışması gibi zorluklarla hazırlandığını vurguladı. Ayrıca, kripto para sektörüyle ilgili hiçbir olumsuz bilgiye yer verilmemesi dikkat çekti. Tahmini verilere göre, CCTV’nin yaklaşık izleyici sayısı 1 milyarın üzerindeydi.


  • Japonya Kripto İçin Önemli Bir Karar Açıkladı: AML Kuralları Katılaşıyor

Japonya, kripto para işlemlerini izlemek için daha sert Para Aklama Karşıtı (AML) önlemler uygulama kararını 1 Haziran’da uygulamaya başlayacağını açıkladı. Bu adım Japonya’nın yasal sistemini küresel kripto düzenlemelerine uyumlu hale getirmeyi hedefliyor. Alınan yeni kararın en önemli kuralı, suç gelirlerini daha sıkı takip edebilmek amacıyla “Seyahat Kuralı”nın uygulanmasını barındırmasıdır.


  • ABD Başkan Adayı Ron Desantis, Bitcoin'i Koruma Sözü Verdi

2024 Amerika Birleşik Devletleri başkan adaylarından biri olan Florida valisi Ron DeSantis, Elon Musk ile bir Twitter Space yayını sırasında Bitcoin'i koruma sözü verdi.


  • Euro Coin, Avalanche Ağında Yeni Bir Döneme İşaret Ediyor

Sabit Koin sağlayıcısı Circle, Euro Coin adlı euro destekli bir sabit koini Avalanche ağına tanıttı. Bu gelişme ile beraber, Ethereum’daki ilk lansmanının ardından Euro Coin, başka bir blokzincirinde kullanılabilen ikinci sabit koin oldu.


  • Microsoft’tan Yapay Zeka İçin Hızlandırma Çağrısı

The New York Times’ın bir haberine göre Microsoft Başkanı Brad Smith, yapay zeka için risk yönetimi ve düzenlemeye yönelik çağrılarda bulundu. Washington DC’de ABD’li milletvekillerinin de katıldığı 25 Mayıs’ta düzenlenen bir panelde konuşan Smith, yapay zekanın potansiyel risklerini azaltabilecek düzenlemeler önerdi. Şirketlere kritik altyapıyı kontrol eden yapay zeka sistemleri için “güvenlik önlemi” uygulamaya ve yapay zeka için daha geniş, yasal düzenleyici çerçeve geliştirmeye çağırdı.


  • Rusya ve Çin’e "Son Teknoloji" Ödeme Altyapısının Oluşturulmasını Hızlandırma Çağrısı

Rusya’nın ulusal ekonomik kalkınma kurumu VEB.RF’nin başkanı Igor Shuvalov, Çin ve Rusya’yı Şangay İş Birliği Örgütü (SCO) ve BRICS ekonomik grubu üyeleri için verimli bir ödeme sisteminin kurulmasını hızlandırmaya çağırdı. Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz çarşamba günü Avrasya Ekonomik Forumu’nun genel kurulunda konuştu. Tartıştığı konular arasında Rusya ekonomisinin durumu, Batı yaptırımlarının etkileri, BRICS bloğu ve Şanghay İş Birliği Örgütü (SCO) dahil olmak üzere büyük uluslararası kuruluşlarla iş birliği yer aldı.