Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (26 Eylül - 2 Ekim)

  • ABD Senatörü Lummis, Bitcoin Değerlendirmesi Yaptı

Amerika Birleşik Devletleri Wyoming Senatörü Cynthia Lummis, Bitcoin'in (BTC) enflasyon gibi mevcut finans sektörü sorunlarını çözme potansiyeline sahip olduğunu öne sürdü.


  • BAE Ekonomi Bakanlığı Metaverse'de Yeni Bir Merkez Açtı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ekonomi Bakanlığı Metaverse'de genel merkez açtığını duyurdu. Gulf News'e göre, duyuru 28 Eylül'de Dubai Metaverse Meclisi toplantısında BAE Ekonomi Bakanı Abdulla bin Touq Al Marri tarafından yapıldı. Bakan Al Marri, sanal merkezde yaptığı açıklamada "Bu bir Proof of Consept (kavram kanıtı) değil, bu bizim üçüncü adresimiz" dedi.


  • Tezos'un Sosyal Metrikler ve Ağ Hareketlerinde Yükseliş Yaşandı

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Tezos'un (XTZ) Kathmandu yükseltmesi projeye birçok yeni özelliği de beraberinde getirdi. Yükseltmeden sonra düşüşe geçen ağ aktivitesi, Santiment araştırma şirketinin verilerine göre 25 Eylül’den itibaren sosyal metriklerde ve ağ hareketlerinde yaklaşık %10’luk bir artış yaşandı.


  • Rusya, Çin ile Uluslararası Anlaşmalar İçin CBDC'yi Kullanmayı Hedefliyor

Rusya şu anda CBDC geliştirmesinin pilot aşamasında ve geliştirmeyi gelecek yılın başlarında tamamlaması bekleniyor. Şu anda Rusya, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) geliştirmesinin pilot aşamasında ve araştırmalara göre ülkenin uluslararası ticaret yapmak için ulusal dijital para birimini kullanabileceğini gösteriyor.


  • Dijital Ödeme Platformu Strike, B Serisi Finansman Turunda 80 Milyon USD Topladı

Bitcoin ödemeleri firması Strike, öncelikle Bitcoin kullanan şirketlere yatırım yapan bir risk sermayesi şirketi olan Ten31 liderliğindeki B Serisi finansman turunda 80 milyon USD topladı.


  • İngiltere Merkez Bankası Blokzincir Teknolojisi Değerlendirmesi Yaptı

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe, finans sektörü kuruluşu AFME tarafından düzenlenen bir konferansta yaptığı açıklamada, kripto varlıklarının temelini oluşturan Blokzincir teknolojisinin tüm finansal piyasalarda hızlı ticaret ve uzlaşma sağlamak için kullanılmasının, beraberinde getireceği sorunlar göz önüne alındığında arzu edilmediğini söyledi.


  • Hong Kong’ta CBDC Çalışmaları Sürüyor

Hong Kong'un fiili merkez bankası olan Hong Kong Para Otoritesi'nin (HKMA) Direktörü Eddie Yue Wai-Man, HKMA'nın bu yılın dördüncü çeyreğinde bankalar ve teknoloji firmalarıyla birlikte merkez bankası dijital para birimi (CBDC) olan e-HKD'yi test etmek üzere bir dizi çalışma başlatacağını söyledi.


  • Terraform Labs, Do Kwon'a Karşı Açılan Davanın 'Son derece Politize' Olduğunu İddia Ediyor

Terra (LUNA) blokzincirinin geliştirilmesinin arkasındaki şirket olan Terraform Labs, Güney Kore'nin Kurucu Ortağı Do Kwon'a karşı açtığı davanın siyasi bir hal aldığını ve savcıların kamuoyu baskısına yanıt olarak güvenlik tanımını genişlettiğini iddia etti.


  • Uluslararası Ödemeler Bankası, Sınır Ötesi CBDC Kullanımına Yönelik Test Gerçekleştirdi

1930 yılında İsviçre'nin Basel şehrinde kurulan uluslararası finans kuruluşu Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), Çin devlet bankalarının da katıldığı, sınır ötesi işlemlere odaklanan bir merkez bankası dijital para birimi denemesinin tamamlandığını duyurdu.


  • BlackRock, Avrupalı Müşterileri için Yeni Bir Borsa Yatırım Fonu Piyasaya Sürdü

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock, Avrupalı müşterilerine blokzincir endüstrisine yatırım yapma olanağı sağlayan yeni bir yatırım fonu (ETF) piyasaya sürdü. Yeni blokzincir ETF'i 27 Eylül'de iShares Blockchain Technology UCITS ETF (BLKC) adıyla piyasaya sürüldü.


  • NFT’lerin İşlem Hacminde %97 Düşüş Gerçekleşti

Dune Analytics'ten alınan veriler NFT'lerin işlem hacimlerinin Ocak 2022'de rekor seviyeye ulaştıktan sonra %97 azaldığını gösteriyor. Geçtiğimiz ay OpenSea'nin NFT işlem hacmi, Ocak 2022'deki 4.85 milyar USD’lik zirvesine kıyasla %90 oranında azaldı. LooksRare, Rarible, SuperRare ve Magic Eden gibi diğer NFT pazar yerlerinde de buna benzer bir şekilde düşüş gerçekleşti.


  • İsveç Merkez Bankası Anlık Ödemeler için Perakende CBDC Kullanımını Test Edecek

İsveç Merkez Bankası Sveriges Riksbank, perakende sınır ötesi merkez bankası dijital para birimi (CBDC) aracılığıyla anında ödemeleri test etmek için İsrail ve Norveç'teki merkez bankaları ve Bank for International Settlements (BIS) ile çalışıyor.


  • ABD’li Fast-Food Zinciri Chipotle’ın Merge Kampanyasına Yoğun İlgi Gösterildi

Ethereum ağındaki enerji tüketimini yaklaşık %99.95 oranında azaltmasıyla birlikte ABD’li fast-food zinciri Chipotle Merge’ü kutlamak amacıyla ‘Proof of Steak’ isimli bir kampanya başlatmıştı. Chipotle kampanya dahilinde Ethereum ile alınan yemeklerde müşterilere yüzde 99.95 oranında indirim yapacağını belirtmişti. ABD’li fast-food zinciri Chipotle’ın Ethereum Merge yükseltmesiyle birlikte gerçekleştirdiği ‘Proof of Steak’ kampanyası, müşterilerin totalde 20 bin dolarlık ürün almasının ardından sona erdi.


  • Ethereum Name Service Kayıtları Aylık Bazda Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Dune Analytics'in verilerine göre, Eylül ayında yeni kaydedilen Ethereum Name Service alan adı kayıtlarının sayısı 427.325 ile tüm zamanların en yüksek aylık seviyesine ulaştı. ENS, popüler Bored Ape NFT serisini geride bırakarak Eylül ayında NFT pazarı OpenSea’de işlem hacminde ilk sırada kayıtlara geçti.


  • Özbekistan’dan Kripto Şirketlerine Yeni Düzenleme Geldi

Özbekistan yetkilileri geçtiğimiz günlerde kripto para şirketlerinin ayrı bir fona ödeme yapmasını zorunlu kılan bir yasa tasarısını kabul etmişti. Özbekistan Cumhurbaşkanı'na bağlı Ulusal Perspektif Projeleri Ajansı (NAPP) tarafından hazırlanan yasanın yürürlüğe girdiği belirtildi. Yasa, onaylı kripto şirketlerinin her ay ücret ödemesini öngörüyor.


  • İspanyol Telekomünikasyon Şirketi Telefónica, Kripto Para Ödemelerini Kabul Edeceğini Duyurdu

İspanya’nın en büyük telekomünikasyon şirketi Telefónica, teknolojik ürünler sattığı ‘tu.com’ sitesinde yer alan ürünler için kripto para birimleriyle yapılan ödemeleri kabul edeceğini duyurdu.