Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (26 Haziran - 2 Temmuz)

  • JPMorgan, JPM Coin'i Kullanan Kurumsal Müşterileri İçin Euro Cinsinden Ödemeler Başlattı

Bloomberg'in haberine göre Wall Street devi JPMorgan; kurumsal müşterileri için blokzincir destekli dijital para birimi JPM Coin'i kullanarak Euro cinsinden ödemeleri başlattı. Almanya merkezli Siemens'in Avrupa fiat para birimini kullanarak ilk ödemeyi yapmasıyla geçtiğimiz hafta çarşamba günü Euro ödemeleri hayata geçmiş oldu.


  • Japonya Token İhraççıları İçin Vergi Muafiyeti Uyguluyor

Japonya, token ihraç edenlerin vergi ödemekten muaf tutulmasını öngören yasayı uygulamaya koydu. Japonya Ulusal Vergi Dairesi'nin 20 Haziran'da yasada yaptığı son revizyonla, Japonya'daki token ihraççıları, gerçekleşmemiş kripto para kazançları üzerinden kurumlar vergisi ödeme yükümlülüğünden kurtuldu.


  • Shanghai Clearing House Emtia Ticareti İçin Dijital Yuan Hizmetlerini Başlattı

Çin'in merkez bankası olan People's Bank of China'nın finansal hizmetler takas karşı tarafı olan Shanghai Clearing House, emtia ticaretinde dijital yuan takas ve yerleştirme hizmetlerine başladığını duyurdu. Bu, Çin'in merkez bankası dijital para birimi (CBDC) olan dijital yuan'ın kurumsal benimseme sürecinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.


  • HSBC, Hong Kong'ta Bitcoin ve Ethereum ETF'lerinin Alınıp Satılmasına İzin Veriyor

HSBC, Hong Kong’daki müşterilerinin Bitcoin ve Ethereum ETF’leri alıp satmasına 26 Haziran 2023 tarihinden itibaren izin verdiğini duyurdu. HSBC, bu girişimiyle birlikte Hong Kong’da bu hizmeti veren ilk banka olarak kayıtlara geçti.


  • DWF Labs, Algorand Vakfı ile Stratejik Bir İş Birliği Yaptıklarını Duyurdu

Web3 yatırım firması DWF Labs, Algorand blokzinciri üzerine kurulu ekosistemin sağlığını ve büyümesini desteklemek için Algorand Vakfı ile bir ortaklık kurduğunu açıkladı.


  • Şanghay Kültür ve Turizm Projelerinden 6,9 Milyar USD Metaverse Geliri Hedefliyor

Çin'in finans başkenti Şanghay, kültür ve turizm Metaverse projelerini 2025 yılı sonuna kadar yıllık 50 milyar yuan (6,9 milyar USD) gelir getirecek bir sektöre dönüştürme planını açıkladı. Yaklaşık 29 milyon nüfusa sahip olan Şanghay, belediye kültür ve turizm idaresi tarafından hazırlanan plana göre, 2025 yılı sonuna kadar akıllı turizm olarak adlandırdığı sanal performanslar, dijital sanat eserleri ve diğer alanlara odaklanacak 30 kültür ve turizm Metaverse projesi oluşturmayı hedefliyor.


  • SEC Başkanı Gensler, ABD Temsilciler Meclisi Komitesi’nin Önüne Çıkacak

ABD Temsilciler Meclisi’nden Maxine Waters, dijital varlıklarla ilgili piyasa yapısını gözden geçirmeye yönelik yasama önerisi hakkında bilgi edinmek amacıyla, ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'den görüşlerini bildirmelerini talep etmişti. SEC Başkanı Gary Gensler, kripto para düzenleme tasarısı taslağını görüşmek üzere ABD Temsilciler Meclisi Komitesi'nin önüne çıkacak. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise aynı tasarıya ilişkin yazılı bir görüş sunacak.


  • Circle, Hong Kong'un Kripto Para Ekosistemindeki Genişleme Fırsatlarını Araştırıyor

Circle Internet Financial, Hong Kong'un kripto para düzenlemelerini yakından izliyor ve bölgedeki faaliyetlerini genişletmeyi düşünüyor. Hong Kong’taki yeni kripto para kuralları bu ayın başlarında yürürlüğe girerken, Circle'ın CEO'su Jeremy Allaire, Hong Kong'un sunduğu potansiyel genişleme fırsatlarına büyük ilgi duyduğunu ifade etti.


  • Microstrategy, Yeni Bitcoin Alımını Duyurdu

MicroStrategy, Michael Saylor’ın twitterdan yaptığı paylaşım ile 29 Nisan - 27 Haziran tarihleri arasında 12 bin 333 adet Bitcoin (BTC) satın aldığını duyurdu. MicroStrategy, Bitcoin başına ortalama 28.136 dolar maliyetle 347 milyon dolar karşılığında BTC alımı gerçekleştirdi. Şirket şu anda toplamda 152.333 Bitcoin’e sahip ve Bitcoin başına ortalama 29.668 USD maliyeti bulunuyor.


  • Revolut, Kripto Alım Satım Ücretlerinin Bir Kısmını Düşürdü

İngiltere merkezli bir banka olan Revolut, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada kripto alım satım ücretlerinin bir kısmını düşürdüğünü söyledi. Bu yeni karar, müşteri geri bildirimlerine bir yanıt olarak geldi ve firmanın rekabetçi kripto para piyasası oranları sunma taahhüdüne dair bir sinyal olarak nitelendirildi.


  • Sotheby's, Sanatçılar İçin Bir Blokzincir Programı Başlatıyor

Ünlü sanat müzayede evi Sotheby’s, üretken sanatçılar için bir blokzincir programı başlatıyor. The Gen Art Program, çalışmalarını blokzincir tabanlı yöntemlerle satan yılda 2 ile 3 üretken sanatçıya yer verecek. Vera Molnár’ın 500 eserinin yer aldığı ilk satış 26 Temmuz’da gerçekleştirilecektir. 99 yaşında olan Molnár, 1960’lardan beri algoritmalar ve üretken çalışmalar üzerinde deneyler yapıyor.


  • Avrupa Komisyonu, Dijital Euro Vizyonunu Özetledi

Avrupa Komisyonu çarşamba günü, Avrupa bölgesi genelinde CBDC’ye ücretsiz erişim sağlayacak ve dijital euro ödemelerinin hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak cihazdan cihaza yapılabilmesi amacıyla yasal bir çerçeve oluşturacak dijital euro için bir teklif yayınladı. ECB’nin yayınladığı tutanaklara göre, “ECB, keşif çalışmalarının 2024’te başlamasının öngörüldüğünü netleştirdi” yazdı.


  • CFTC Teknoloji Danışma Kurulu, Temmuz Toplantısında Defi ve DAO’ları Tartışacak

ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu (CFTC)bünyesindeki teknoloji konularıyla ilgili bir danışma organı temmuz ayında, Ooki DAO vakası da dahil olmak üzere DeFi ve DAO’ları içerecek tartışma konularının yer alacağı bir toplantı düzenleyecek. CFTC’nin Teknoloji Danışma Komitesi, 18 Temmuz’da Washington DC genel merkezinde toplanmayı planlıyor.


  • Lagarde: AB Bu Ekim Ayında Dijital Avroya Bir Adım Daha Yaklaşabilir

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde çarşamba günü yaptığı açıklamada Avrupa Merkez Bankası’nın Ekim ayı sonuna kadar dijital euro oluşturulmasına ilişkin bir karar vermeyi planladığını söyledi. Ayrıca Lagarde, Portekiz’in Sintra kentinde Avrupa Merkez Bankası’nın ev sahipliği yaptığı bir kamu merkez bankası forumunda dijital euronun yaygın olarak benimsenmesinin yakın vadede ufukta görünmediğini de söyledi.


  • Fidelity Spot Bitcoin ETF Başvurusunda Bulundu

Spot Bitcoin ETF başvuruları ABD’de gündemden düşmezken bu yarışa adını yeni bir şirket daha yazdırdı. Varlık yönetim şirketi Fidelity de spot Bitcoin ETF başvurusu yapanlar arasına katıldı. Fidelity, Wise Origin Bitcoin Trust adlı spot Bitcoin ETF için SEC'ye yeniden başvuruda bulundu. Şirket Wise Origin Bitcoin Trust’ı başlatmak için 2021 yılında ilk başvurusunu gerçekleştirmişti, ancak bu başvuru 2022 yılında SEC tarafından reddedilmişti.


  • Hong Kong 30 Kripto Parayı HKVAC Endeksine Dahil Etti

Hong Kong Sanal Varlıklar Konsorsiyumu (HKVAC), piyasa değerine göre en büyük 30 kripto varlığı izleyen bir endeks yayınladı. Bitcoin ve Ethereum’un hariç bırakıldığı endekste piyasa değeriyle en büyük 30 kripto para birimi yer almaktadır. Bazı kaynaklar tarafından edinilen bilgiye göre kripto paralar arasında; BNB, MATIC, ADA, ATOM, FIL, NEAR, ALGO, HBAR, WBTC, BTCB, stETH, BCH, LTC, ICP, XRP, DOGE, DOT, WTRX, SHIB, TRX, LEO, XMR, XLM, OKB, LDO, EOS, QNT, LINK ve VET bulunmaktadır.


  • SEC, Spot Bitcoin ETF’lerini Yetersiz Bulduğunu Açıkladı

ABD Borsa ve Menkul Kıymetler Komisyonu (SEC), spot Bitcoin ETF’leri ile ilgili başvuruları yetersiz bulduğunu açıkladı. The Wall Street Journal (WSJ)’a göre SEC spot Bitcoin ETF’lerinin dosyalanmasının yetersiz olduğunu belirtti ve belgeleri iade etti. BlackRock, Fidelity ve diğer varlık yöneticileri adına yapılan başvuruların Nasdaq ve Cboe Global Markets borsalarına yeterince net ve kapsamlı olmadığı bildirildi.