Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (26 Nisan - 2 Mayıs)

İş Portföy, Blokzincir Teknolojileri Karma Fonu’nu Kurduğunu Duyurdu

İş Portföy, Türkiye’nin ilk blokzincir teknolojileri yatırım fonunu bugün yatırımcılarına sundu. İş Portföy Blockchain Teknolojileri Karma Fon adı verilen fon kripto paralardan ziyade blokzincir kullanan yerli ve yabancı olmak üzere 74 şirketi hisse senetleri ve çeşitli borçlanma araçları aracılığıyla yatırımcılarla buluşturuyor. Fon kapsamındaki şirketlerin %48,1’inin bilişim, %31,9’unun finans ve %8,2’sinin iletişim sektöründe bulunduğu kaydediliyor.


Elon Musk, Tesla’nın 272 Milyon Dolarlık Bitcoin Satma Sebebini Açıkladı

Elektrikli araç üreticisi Tesla, bu yılın başlarında 1.5 milyar dolar değerinde Bitcoin aldığını ve ürünlerinde Bitcoin ödemelerini kabul ederek, kripto paranın bilançolarında tutulacağını açıklamıştı. 26 Nisan Pazartesi günü ise, Tesla’nın 272 milyon dolarlık Bitcoin sattığı duyuruldu. Yapılan bu satış, Tesla’nın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) gönderdiği 1. Çeyrek 2021 gelir raporunda “dijital varlıkların satışlarından elde edilen gelirler” altında gösterildi. Tesla, yapılan açıklamaya göre, ilk olarak bu yılın Şubat ayında 1.5 milyar dolar değerinde BTC satın aldı. Sonrasında gerçekleştirilen 272 milyon dolarlık satış ise Tesla'nın bilançosunda yaklaşık 1.33 milyar dolar bırakmış oldu. Devamında ünlü yatırımcı Dave Portnoy, Elon Musk’a şu şekilde bir tweet attı: “Peki bunu doğru mu anlıyorum? Elon Musk, önce Bitcoin satın alıyor, fiyatı pumplıyor ve fiyat yükseliyor. Sonra onu satıp bir servet elde ediyor”. Musk ise Portnoy’a cevap olarak şu şekilde bir paylaşımda bulundu: “Hayır anlamıyorsun. Kendi Bitcoin'imin hiçbirini satmadım. Tesla, bilançoda nakit tutmaya alternatif olarak Bitcoin'in likiditesini kanıtlamak için varlıklarının %10'unu sattı”.


Ethereum Fiyatı, Avrupa Yatırım Bankası'nın 121 Milyon Dolarlık Dijital Tahvil Haberinden Sonra Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Ethereum fiyatı, Avrupa Yatırım Bankası'nın (AYB) Ethereum ağını kullanarak bir “dijital tahvil” satışı başlatması haberinin ardından tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.718 dolara ulaştı. Piyasa değerine göre dünyanın en büyük ikinci kripto parası olan ETH, son 24 saatte %7, son yedi günde ise %15,7’lik bir artış gerçekleştirdi. Bloomberg analistlerine göre AYB, satışın Goldman Sachs, Banco Santander ve Societe Generale tarafından yönetilecek iki yıllık bir 100 milyon Euro'luk (120.8 milyon ABD Doları) dijital tahvil ihraç ediyor.


2021'in İlk Çeyrek Mali Sonuçlarını Açıklayan MicroStrategy, Bitcoin’lerini Tutmaya Devam Edecek

Halka açık en büyük bağımsız iş zekası (BI) şirketi olan MicroStrategy, 31 Mart 2021'de sona eren üç aylık dönemin (2021 mali yılının ilk çeyreği) mali sonuçlarını açıkladı. Yayınlanan açıklamada, MicroStrategy’nin an itibariyle 91.000 adeti aşan Bitcoin’e sahip olduğu ve Bitcoin varlıklarını genişletmek için ilk çeyrekte 1 milyar dolardan fazla ek sermaye topladıkları belirtildi. Açıklamanın devamında şunlar bildirildi: “Kuruluşların dijital varlıkları bilanço yönetimlerine nasıl dahil edebileceklerini göstermek için kripto para birimi pazarındaki düşünce liderliğimizi kullandığımız çok başarılı bir “Şirketler için Bitcoin” parkuruna ev sahipliği yaptık. Hissedarlar için ek değer yaratmaya çalışırken ek Bitcoin almaya ve tutmaya da devam edeceğiz”. İş zekası firması, bu yılın ilk çeyreğinde 2020'nin aynı dönemine göre %10,3 artışla 122.9 milyon dolar kazanç bildirdi. Ağustos 2020'den beri ana hazine rezervi için büyük miktarlarda Bitcoin alan MicroStrategy, şu anda toplamda 2.23 milyar dolarlık bir alım fiyatında yaklaşık 91.579 Bitcoin'e sahip. Bitcoin’leri tutmaya devam edeceklerini söyleyen MicroStrategy CEO'su Michael J. Saylor, son çeyrek mali raporunda şunları söyledi: “MicroStrategy’nin ilk çeyrek sonuçları, kurumsal analitik yazılım işimizi büyütme, Bitcoin satın alma ve tutma amaçlı iki yönlü kurumsal stratejimizin önemli bir hissedar değeri yarattığının açık bir örneğiydi”.


İran Merkez Bankası, İthal Mal ve Hizmetlerde Kripto Para Ödemelerinin Kullanılabileceğini Açıkladı,

İran ekonomi haber kaynağı Financial Tribune'un yayınladığı bir rapora göre İran Merkez Bankası (CBI), bankalara ve ödeme şirketlerine ithal mal ve hizmetler için ödeme olarak kripto para birimi kullanma yetkisi veriyor. Financial Tribune'un bildirdiğine göre, İran hükümeti, madencilerin kripto paralarını doğrudan CBI'ye satmaları şartıyla, Ekim 2020'de kripto paranın ithal mal ve hizmetler için yasal olarak kullanılmasını sağlayacak düzenlemeleri onayladı.


SEC, VanEck’in Bitcoin ETF Başvuru Kararını Erteledi

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Cboe’nin VanEck Bitcoin borsa yatırım fonunu (ETF) listeleme başvurusuyla ilgili kararını ertelediğini duyurdu. SEC, 45 günlük karar süresini 90 güne uzattığını açıkladı. SEC, Mart ayı başlarında başvuruda bulunan Cboe’ye, karar için son tarih olarak 17 Haziran 2021'i belirledi. Ancak, açıklanan bu süre de 240 günlük bir karar süresini kapsayacak şekilde daha da uzatılabilir. Bilindiği üzere SEC geçmişte diğer ETF başvurularını kabul etmedi. VanEck ETF’si ise, SEC tarafından karar aşamasına alınan ilk ETF oldu. Henüz kabul edilmeyen diğer ETF başvuruları arasında Valkyrie, Galaxy Digital, Fidelity, SkyBridge Capital, WisdomTree ve NYDIG bulunmaktadır.