Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (27 Şubat – 5 Mart)

  • Lotte Group, Polygon ile Ortaklık Kurduğunu Açıkladı

Güney Kore merkezli Lotte Group Polygon blokzinciri ile ortaklık kurarak NFT faaliyetlerini küresel pazara genişletmeyi planladığını söyledi. Söz konusu ortaklık, BellyGom NFT'lerin veya Lotte Homeshopping'in aynı adı taşıyan pembe bir ayı karakteri etrafında şekillenen profil resmi (PFP) dijital koleksiyonunun yeniden markalaştırılmasıyla başlayacak.


  • IMF, Ürdün Merkez Bankası'na Perakende CBDC’nin Uygulanması İçin Tavsiyelerde Bulundu

Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, Ürdün Merkezi Bankası’na perakende CBDC’nin uygulanması için bir fizibilite raporu hazırladı. Ürdün Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu'nun ülke piyasalarına ilişkin teknik raporunun tamamlanmasıyla birlikte perakende merkez bankası dijital para birimine (rCBDC) yönelik bir sonraki adımına daha da yaklaştı.


  • Endonezya, Devlet Destekli Kripto Para Borsasını 2023 Ortasına Kadar Başlatabilir

Endonezya Emtia Vadeli İşlemler Ticareti Düzenleme Kurumu'na (Bappebti) göre devlet destekli kripto para borsasının bu yılın ortasına kadar başlatılması hedefleniyor. Bloomberg'in haberine göre, Bappebti başkanı Didid Noordiatmoko yakın zamanda verdiği bir röportajda, yeni borsanın 2023 ortasına kadar kurulacağını söyledi. Noordiatmoko, borsanın hükümet yerine özel sektörden bir şirket tarafından yönetileceğini belirtti.


  • Alchemy, Web3 Geliştiricileri için Dapp Builder'ı Başlattığını Duyurdu

Alchemy, Dapp Builder'ı piyasaya sürdüğünü duyurdu. Alchemy, yeni aracının merkeziyetsiz uygulamaları 4 dakika içinde çalıştırabileceğini belirtiyor. Alchemy, yeni Create Web3 Dapp veya CW3D platformunun daha fazla insanı merkeziyetsiz teknolojilere dahil etmeye yardımcı olacağını da düşünüyor.


  • IMF ve ABD, Hindistan'ın G20'de Küresel Kripto Para Düzenlemesini Koordine Etme Planını Destekliyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Hindistan'ın son G20 toplantısı sırasında küresel kripto para düzenlemesini koordine etme planına destek verdi. Bengaluru'daki G20 toplantısının oturum aralarında Reuters'e konuşan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, güçlü bir düzenleyici çerçeve oluşturmanın "kritik" olduğunu söyledi ancak ABD'nin herhangi bir yasak önermediğini de sözlerine ekledi.


  • Yellen, ABD'nin Kripto Para Düzenleme Çerçevesi Üzerinde Diğer Ülkelerle Birlikte Çalıştığını Açıkladı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD hükümetinin kripto varlıkları düzenlemek için diğer ülkelerle birlikte hareket ettiğini söyledi. Yellen, kripto paralar için güçlü bir düzenleyici çerçeveye sahip olmanın kritik olduğunu belirtiyor.


  • Solana Vakfı Hafta Sonu Ağ Kesintisine Neyin Sebep Olduğunu Halen Tespit Edemedi

Solana vakfı, hafta sonu gerçekleşen ağ kesintisine dair pazar gecesi yayınladığı bir blog yazısında "Bunun nedeni hala bilinmiyor ve aktif soruşturma altında" ifadesini kullandı. Bir Solana Vakfı sözcüsü pazartesi günü Decrypt'e gönderdiği bir e-postada, blogunda paylaşılan bilgilerde hala bir güncelleme olmadığını belirtti.


  • Yuga Labs, Bitcoin Ağında Bir NFT Koleksiyonu Yayınlıyor

Yuga Labs, 28 Şubat'ta TwelveFold adlı bir Bitcoin Ordinals koleksiyonunu tanıtarak Bitcoin tabanlı yeni NFT'ler getiriyor. Koleksiyonun, Bitcoin ağında "satoshiler üzerine yazılmış" 300 üretken parçadan oluşan sınırlı bir üretim olduğu belirtiliyor.


  • Ethereum Çekirdek Geliştiricileri Sepolia Test Ağında Shanghai-Capella'yı Kullanıma Aldı

Ethereum geliştiricileri, Shanghai-Capella yükseltmesini Sepolia test ağında başarıyla başlatarak önümüzdeki ay ana ağ sürümüne doğru bir adım daha atmış oldu. Ethereum çekirdek geliştiricileri, 56832 numaralı epokta yükseltmeyi tetikledi ve bu işlemin tamamlanması yaklaşık 13 dakika sürdü.


  • Decentraland Metaverse Moda Haftasına Ev Sahipliği Yapacak

Decentraland önümüzdeki ay ikinci yıllık Metaverse Moda Haftasına (MVFW) ev sahipliği yaparak dijital giyilebilir ürünlerini sergilemek üzere bir dizi küresel markayı bir araya getirecek. Decentraland'ın Lüks Bölgesi'nde 28-31 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan etkinlikte Dolce & Gabbana ve Tommy Hilfiger yeni koleksiyonlarıyla geri dönerken Coach, Adidas ve DKNY ilk kez sanal şova katılacak.


  • Reuters: Visa ve Mastercard Sektördeki Gerilemenin Ardından Kripto Para Girişimlerini Duraklattı

Reuters’ın konuya aşina kaynaklarına dayandırdığı habere göre ABD'li ödeme devleri Visa (V.N) ve Mastercard (MA.N), bir dizi yüksek profilli çöküşün sektöre olan inancı sarsmasının ardından kripto para firmalarıyla yeni ortaklıklar kurma planlarını duraklattı.


  • Keanu Reeves Kripto Para Birimlerine Desteğini Açıkladı

Matrix ve John Wick gibi birçok filmle dünya çapında üne kavuşan Keanu Reeves, kripto para birimlerini "kaynakların değişimi ve dağıtımı için harika araçlar" olarak nitelendirdi. Reeves, “Kripto para biriminin oynaklığını küçümsemek, onu yalnızca nasıl korunduğu açısından daha iyi hale getirecektir." dedi.


  • Ethereum NFT Haftalık İşlem Hacmi Mayıs Ayından Bu Yana En Yüksek Seviyeye Yükseldi

The Block'un verilerine göre, NFT faaliyetlerindeki durgunluk, geçtiğimiz hafta Ethereum'daki haftalık işlem seviyesinin Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasıyla azalma belirtileri gösteriyor.


  • Blockchain Founders Fund, 75 Milyon USD’lik Fon Toplama Turunun Tamamlandığını Açıkladı

Web3 ve blokzincir teknolojisinin benimsenmesini destekleyen bir girişim sermayesi fonu olan Blockchain Founders Fund; Polygon, Ripple, Octava, NEO Global Capital, Appworks, GSR, LD Capital, Metavest Capital gibi şirketlerden ve The Sandbox'ın İşletme Müdürü Sebastien Borget gibi isimlerden 75 milyon USD’lik bir fon toplama turunun tamamlandığını duyurdu.


  • Unity, Yeni Web3 Araçları Arasına MetaMask İşlevselliği Ekleyecek

Unity'nin video oyun geliştirme platformu, Web3 teknolojisiyle ilgilenen geliştiricilerin merkezsizleştirme çabalarını kolaylaştırmalarına yardımcı olmak için varlık mağazasına bir dizi kripto platformu ekledi.


  • Solana İstikrarı Artırmak için Ağ Yükseltmelerini Geliştirecek

Solana'nın kurucu ortağı Anatoly Yakovenko, geçen hafta yapılan 1.14 ağ güncellemesinin, büyük güncellemeler sırasında istikrarın korunması konusundaki endişeleri artırdığını söyledi. Yakovenko, Solana Labs'ın ağ güvenilirliğini ve çalışma süresini sağlamak için yazılım yükseltme sürecinde iyileştirmeler yapacaklarını belirtti.


  • Shiba Inu (SHIB) Geliştiricisi Kusama, Yeni MetaMask Özelliğine İlişkin Paylaşımda Bulundu

Shiba Inu (SHIB) geliştiricisi Shytoshi Kusama, Twitter’dan yaptığı paylaşımla Unity Asset Store'da başlatılan yeni MetaMask SDK özelliğine dikkati çekti.


  • Fransa Şirketler İçin Yeni Kripto Para Kayıt Kurallarını Onayladı

Fransa Ulusal Meclisi, Fransız yasalarını Avrupa Birliği standartlarıyla uyumlu hale getirmeyi amaçlayan daha geniş bir tasarının parçası olarak ülkede faaliyet gösteren kripto para şirketleri için bir dizi lisanslama kuralını kabul etti.


  • Bloomberg: Goldman Sachs, Dijital Varlıklar Ekibini Genişletebilir

Bloomberg'in haberine göre, dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Goldman Sachs (GS), dijital varlık grubunda ek personel istihdam etmeye açık olduğunu belirtti. GS Küresel Başkanı Mathew McDermott, konuya ilişkin Bloomberg'e verdiği demeçte bankanın blokzincir uygulamalarının "son derece destekleyici" olduğunu ve yaklaşık 70 kişilik grubun 2023 yılında "uygun şekilde" işe alım yapacağını söyledi.


  • Polygon, Zero-Knowledge Proofs’a Dayalı Yeni Web3 Kimlik Hizmetini Duyurdu

Polygon, Ethereum yan zincirinde bir Web3 tanımlama hizmeti olan Polygon ID'yi duyurdu. Söz konusu hizmet, kişisel bilgileri ifşa etmeden blokzinciri tabanlı uygulamalar için kullanıcı kimlik bilgilerini doğruluyor. Bu hizmet hassas bilgilerin blokzincire herkese açık olarak yüklenmesi ihtiyacını ortadan kaldıran zero-knowledge proofs (sıfır bilgi kanıtlarını) kullanacak.


  • NFT Sertifikasyon Protokolü Wakweli İlk Finansman Turunda 1,1 Milyon USD Topladı

2021 yılı kuruluşlu Cenevre merkezli NFT sertifikasyon protokolü olan Wakweli, tohum finansman turunda 1,1 milyon USD toplamayı başardığını duyurdu. Protokol, Proof-of-Democracy (PoD) adı verilen merkezi olmayan bir konsensüs algoritması kullanıyor.


  • Japonya Bankaları 'Japonya Open Chain’ Üzerinde Sabit Koinleri Piyasaya Sürecek

Japonya'da faaliyet gösteren üç büyük banka, Tokyo merkezli G.U. Technologies tarafından oluşturulan Ethereum uyumlu bir blokzincir üzerinde sabit koinler piyasaya sürecek. G.U. Technologies, Japan Open Chain sabit koinlerinin ülkedeki düzenlemelerine uygun olacağını belirtti.


  • Hong Konglu Turistler, Çin’in Dijital Yuan Girişimini Soğuk Karşıladı

Çin'in Shenzhen şehri, Hong Konglu turistlere dijital yuan hard wallet vermeye başladı ancak talep şu ana kadar beklentileri karşılayamadı. Yerel yönetimin sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Shenzhen'in Hong Kong ile anakara arasındaki geçitte yer alan Luohu bölgesindeki yerel yetkililer, 18 Şubat'ta Çin'in ilk dijital yuan sabit cüzdan dağıtıcı makinelerini kurdu.


  • Ethereum Mainnet ERC-4337 Hesap Soyutlama Standardını Sunuyor

Ethereum Vakfı'nın ERC-4337 hesap soyutlama standardının denetlenmiş bir sürümü Ethereum mainnet’te yayınlandı. Ethereum Vakfı güvenlik araştırmacısı Yoav Weiss, Denver'daki WalletCon'da ERC-4337 için çekirdek sözleşmelerin Open Zeppelin tarafından yapılan bir denetimden geçtiğini duyurdu. Söz konusu uygulama EntryPoint akıllı sözleşmesi aracılığıyla hayata geçirildi.


  • Chainlink, Functions Adlı Yeni Geliştirici Platformunu Tanıttı

Chainlink, Web3 uygulamalarını geleneksel bulut yazılımına bağlamayı amaçlayan Functions adlı yeni bir geliştirici platformu başlattığını duyurdu. Platform halihazırda Ethereum Sepolia ve Polygon Mumbai test ağlarında beta olarak kullanılabiliyor.


  • Avustralya Merkez Bankası CBDC Kullanım Örneği Tekliflerini ve Ortaklarını Açıkladı

Avustralya Merkez Bankası (RBA), Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) için bir pilot program başlatma planlarını açıkladı. RBA, CBDC'nin faydasını ve ekonomik yararlarını araştırmak için bir proje kapsamında Dijital Finans Kooperatif Araştırma Merkezi (DFCRC) ile iş birliği yaptı. CBDC araştırma projesi farklı katılımcılardan başvurular aldı. Rapora göre ilgili proje, seçilmiş sektör katılımcılarının, Rezerv Bankası üzerinde gerçek bir dijital talep olan sınırlı ölçekli bir pilot CBDC kullanarak potansiyel kullanım durumlarını göstermelerini içeriyor.