Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (28 Kasım - 4 Aralık)

  • Santiment, Kasım Ayı için Aktif Geliştirici Tablosunu Paylaştı

Zincir üstü piyasa analiz firması Santiment, kripto geliştirici ekosistemlerindeki senaryoyu değerlendirmek amacıyla blokzincirlerde gerçekleşen aktif geliştirici tablosunu paylaştı. Buna göre Cardano, kasım ayında en aktif olarak geliştirilen blokzincir ağı oldu. Polkadot (DOT) geliştirme faaliyeti açısından 2. Sırada yer alırken, Polkadot’u sırasıyla Kusama (KSM), Cosmos (ATOM), Ethereum (ETH), Internet Computer (ICP) takip ediyor.


  • Zuckerberg, Apple’ı Uygulamaların NFT’leri Kullanmasını Kısıtlamasından Dolayı Eleştirdi

DealBook Summit'te bir söyleşiye katılan Meta CEO'su Mark Zuckerberg, kripto para borsalarına ve NFT pazarlarına bazı kısıtlamalar getiren Apple’ı eleştirdi. Zuckerberg konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Apple'ın, bir cihazda hangi uygulamaların yer alacağını tek taraflı olarak kontrol etmeye çalışan tek şirket olarak kendini öne çıkardığını düşünüyorum ve bunun sürdürülebilir ya da iyi bir yer olduğunu düşünmüyorum."


  • İsviçre Merkezli Kripto Para Bankası SEBA Bank, Hong Kong'a Açılıyor

İsviçre lisanslı kripto para bankası SEBA Bank, Asya-Pasifik genişlemesinin bir parçası olarak küresel kurumsal müşterilere hizmet vermek üzere Hong Kong’ta ofisinin açıldığını duyurdu. SEBA Bank, Forkast ile paylaştığı basın açıklamasında, SEBA'nın Hong Kong ofisinin danışmanlık hizmetleri ve pazar araştırması sağlamanın yanı sıra İsviçre'nin Zug kentindeki merkez ofisi için stratejik ortaklarla bağlantı kuracağını belirtti.


  • Ukrayna Merkez Bankası Dijital Grivna için Taslak Konsept Yayımladı

Ukrayna Merkez Bankası (NBU) 28 Kasım'da, temel amacı Grivna'nın nakit ve nakit olmayan formlarını tamamlayarak paranın tüm işlevlerini yerine getirmeyi amaçlayan e-grivna konseptine ilişkin bir açıklama yayımladı. NBU yayımladığı açıklamada e-hryvnia konseptini sunduğunu ve CBDC projesini sanal varlıklar piyasası katılımcıları, ödeme şirketleri ve devlet kurumları ile geliştirmeye devam ettiğini belirtti.


  • Brezilya Temsilciler Meclisi, Kripto Parayla Ödemeler için Düzenleyici Bir Çerçeveyi Onayladı

Brezilya Temsilciler Meclisi, kripto para birimlerinin ülkede ödeme aracı olarak kullanılmasını yasallaştıran düzenleyici bir çerçeveyi onayladı. Halihazırda onaylanmış olan ve yürürlüğe girmesi için yalnızca Cumhurbaşkanı'nın imzasını gerektiren yasa, mal ve hizmetler için kripto para birimleriyle yapılan ödemelere yasal statü kazandırıyor ancak bunlara yasal ödeme aracı statüsü vermiyor.


  • BlockFi’ın Avukatı, Şirketin FTX’le Olan İlişkisine Dair Ayrıntılar Paylaştı

ABD merkezli kripto para borç ve faiz verme platformu BlockFi’ın avukatı Joshua Sussberg, iflas mahkemesinde yaptığı açıklamada FTX’te 355 milyon USD’lik kripto varlığının kaldığını açıkladı. Dominica Coin Altyapısı BitTorrent Aracılığıyla ERC-20 ve BEP-20 Standartlarına Uygun Şekilde Genişletilecek Dominika hükümetinin yetkisi altında dünyanın ilk ulusal tokeni olan DMC’nin (Dominica Coin) uygun bir zamanda piyasa sürüleceği öğrenildi. Proje, Tron ortaklığı ile yürütülecek ve token Tron ağı üzerinde çalışacak.


  • İtalya 2023'ten İtibaren %26 Oranında Kripto Para Kazanç Vergisi Uygulayacak

Bloomberg'e göre İtalya, 2023 yılından itibaren kripto para birimlerinden elde edilen sermaye kazançlarını %26 oranında vergilendirmeye başlayacak. Söz konusu vergi sadece 2.000 Euro’nun üzerindeki kârlar için geçerli olacak. Ülkede vergi mükellefleri ayrıca 1 Ocak 2023 itibarıyla varlıklarının değerini beyan etme seçeneğine de sahip olacak. Vergi mükellefleri bu beyannameler üzerinden %14 oranında vergi ödeyecek.


  • Sberbank’tan Ethereum ve MetaMask Entegrasyonu Adımları Geldi

Rusya'nın en büyük kredi kuruluşu Sberbank, tescilli blokzincir platformunu Ethereum (ETH) blokzinciri ile entegre ederek DeFi ve Web3’e geçiş yapıyor. Sber'in son yenilikleri, Ethereum blokzinciriyle etkileşim için kullanılan kripto para cüzdanı MetaMask ile bir entegrasyon da beraberinde getiriyor. Duyuruda söz konusu entegrasyonun, kullanıcıların Sber'in blokzincir platformuna yerleştirilen tokenler ve akıllı sözleşmelerle işlem yapmalarına olanak sağladığı belirtildi.


  • Hindistan Merkezli e-Ticaret Devi Flipkart, Polygon ile İş Birliği Yaptığını Duyurdu

Hindistan'ın önde gelen e-ticaret devi Flipkart, Hindistan'da Web3 geliştirme ve Metaverse ticaret kullanım durumlarını güçlendirecek bir Blokzincir-e-Ticaret Mükemmeliyet Merkezi (CoE) oluşturmak için Polygon ile iş birliği yaptığını duyurdu.


  • Alibaba Cloud, Avalanche Blokzinciri ile Entegrasyonunu Duyurdu

Çin merkezli e-ticaret devi Alibaba'nın bir uzantısı olan Alibaba Cloud, şirketin Node-as-a-Service (NaaS) girişimlerini desteklemek için Avalanche blokzinciri ile yeni entegrasyonunu duyurdu.


  • Hoskinson, Algoritmik Sabit Koinlere İlişkin Değerlendirmede Bulundu

Cardano'nun kurucu ortağı Charles Hoskinson, algoritmik sabit koinlere ilişkin “Algoritmik sabit koinler kavramı, ulus devletleri itibari para birimlerinden nasıl kurtaracağımızı gösteriyor. Bu dijital çağın altın standardıdır.” ifadesini kullandı. Hoskinson’un bu ifadeleri, kripto para ekosisteminde tartışma yarattı. Nitekim Hoskinson’un bazı takipçileri, TerraUSD’nin de tamamen aynı yapıda olduğuna dikkati çekti.


  • Türkiye, Kripto Para Sahipliği Oranında İlk Sırada Yer Alıyor

We Are Social ve Hotsuite tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, global ölçekte ilk sırada yer alan Türkiye’de 16-64 yaş arasındaki kişilerin %25.8’i kripto para sahibi. Türkiye’yi %25.2 ile Arjantin takip ederken 3. sırada Filipinler yer aldı. 4. ve 5. Sıralarda ise Güney Afrika ve Tayland yer alıyor. Data 2022 yılı ekim ayı sonuçlarını içeriyor.


  • İstanbul Üniversitesi, Blokzincir Merkezini Açtığını Duyurdu

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ile özel sektör temsilcileri, bilişim ve eğitim alanında nitelikli kişi ve kurumların iş birliğiyle kurulan “İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojileri ve İnovasyon Merkezi”nin açılışı yapıldı. Merkez İstanbul BTC adıyla faaliyet gösterecek.


  • Ripple CEO’su, Kripto Regülasyonları ile İlgili Konuştu

Ripple CEO'su Brad Garlinghouse, geçtiğimiz hafta kripto para endüstrisinde yaşananlar ve endüstiriyi olumsuz etkilemesinin bir daha tekrarlanmaması için sıkı ve caydırıcı önlemler alınması gerektiğini söyledi.