Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (29 Ağustos - 4 Eylül)

  • Ava Labs, Avalanche'ın Rakiplerine Dava Açmaları İçin Avukatlara Para Verdiği İddiasını "Komplo" Olarak Değerlendirdi

Crypto Leaks'in 26 Ağustos tarihli bir raporunda, Layer 1 blokzincirinin geliştirme şirketi Ava Labs'ın AVAX token arzının ve Ava Labs hisselerinin yaklaşık %1'ini hukuk firması Roche Freedman'a, firmanın bazı rakiplerine karşı toplu davalar açması için ödeme olarak tahsis ettiği iddia ediliyor. Nitekim iddialar arasında Roche Freedman ve Kyle Roche'un AVAX tokenleri ve Ava Labs özsermayesi karşılığında Ava Labs'a yasal hizmetler sağlamak için bir anlaşma yaptıkları Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) gibi düzenleyicileri yanlış yönlendirmek için "davaları bir araç olarak" kullanacakları gibi olay örgüsü mevcut.


  • Dubai'nin Sanal Varlık Düzenleme Kurumu, Kripto Para Pazarlama ve Reklamcılık Yönergelerini Başlattı

Dubai sanal varlık düzenleyicisi, Sanal Varlık Düzenleme Kurumu (VARA), Dubai merkezli medya sitelerini ve yayın kanallarını kullanan herhangi bir kripto para kuruluşu için geçerli olan dijital varlık pazarlama ve reklam yönergelerini açıkladı. Yönergeler düzenleyicinin piyasanın güvenliğinden ödün vermeden ekonomik fırsatlar getiren yasal bir çerçeve sağlama misyonunu yansıtma amacı gütmektedir. Yönergeler, bölgenin lisanslı sanal varlık hizmet sağlayıcıları [VASP’ler] için geçerlidir.


  • Paraguay Devlet Başkanı Benítez, Kripto Düzenleme Yasasını Veto Etti

Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benítez, kripto para madenciliğini endüstriyel bir faaliyet olarak tanımayı amaçlayan bir tasarıyı veto etti. Benítez aldığı bu karara gerekçe olarak madenciliğin yüksek elektrik tüketiminin sürdürülebilir bir ulusal sanayinin genişlemesini engelleyebileceğini gösterdi.


  • Eminem ve Snoop Dogg, NFT Avatarları ile VMA 2022'de Sahne Aldı

Rapçi Eminem ve Snoop Dogg, NFT avatarlarına ilk kez geçtiğimiz pazar gecesi MTV Video Müzik Ödülleri 2022’de (VMA) ulusal TV programında sahne alarak hayat verdiler. Rapçi Eminem ve Snoop Dogg, “From the D 2 the LBC” singleları için iş birliği yaptı. İş birliği kapsamında piyasaya sürülen şarkı sahnede canlı olarak seslendirildi. Müzik videosu ise Bored Ape Yacht Club’dan NFT avatarlarıyla başladı. Ayrıca müzik videosu Yuga Labs’in yakında çıkacak olan oyunu “Otherside”ın oyun hikayesinden kesitler ve temalar içermektedir.


  • Ethereum Aktif Adres Sayısında Düşüş

Ethereum ağındaki “The Merge” yaklaştıkça heyecan artıyor. Ancak meraklı bekleyiş öncesi ağdaki aktiflik oranında düşüş yaşanıyor. Ethereum aktif adres sayısı son bir ayın en düşük seviyesine ulaşarak, 29.862.845 oldu.

  • Arjantin'in Mendoza Şehri Eyalet Vergileri İçin Kripto Paraları Kabul Ediyor

Arjantin’in Mendoza şehri yönetimi, yasal vergi ödeme seçenekleri arasında kripto paraları da ekledi. Vergi mükelleflerinin yararlanması amacıyla nasıl yapılacağına dair bir klavuz da şehir yönetimi tarafından oluşturuldu. Bu sayede şehirdekiler çevrimiçi bir şekilde kripto paralar ile kısa sürede vergilerini ödeyebilecek.


  • Dünyada Kripto Para Kullananların Sayısı 320 Milyonu Aştı

Singapur merkezli dijital varlık ödeme şirketi TripleA’in yaptığı yeni bir araştırma dünya çapında yüz milyonlarca insanın kripto para kullandığını ortaya koydu. Şirketin araştırmasına göre, küresel kripto sahiplik oranları bu yıl itibariyle ortalama %4.2 olarak gerçekleşti. Bu da dünya çapında 320 milyondan fazla dijital varlık kullanıcısı olduğu anlamına geliyor.


  • 2 Milyar SHIB Yakımı Gerçekleşti

Shiba Inu yakım oranı son zamanlarda %300’ün üzerine çıkarken, yalnızca geçen hafta yakılan SHIB miktarı 2 milyar adedi geçti. Son 24 saat içerisinde yakım oranı ise şu şekilde gerçekleşti.


  • Solana Otomasyon Ağı Clockwork 4 Milyon USD Topladı

Solana için merkezi olmayan bir otomasyon ağı olan Clockwork, Multicoin Capital ve Asymmetric tarafından ortaklaşa yönetilen 4 milyon USD’lik bir tohum turunun tamamlandığını duyurdu. Ayrıca Solana Ventures’ında bu tura katıldığı öğrenildi.


  • Ethereum'un Kurucusu Buterin, Bir Ay İçinde PoS (Pay İspatı) Kitabı Yayımlayacağını Duyurdu

Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin, bir ay içinde çeşitli yazılarını derlediği "Proof-of-stake (pay ispatı)’ kitabının yayımlayacağını duyurdu.


  • Toplam Stake Edilen ETH Miktarı 13 Milyona Ulaştı

Coin98 Analytics verilerine göre The Merge için stake edilen Ethereum (ETH) miktarı 412.600 doğrulayıcı ile yaklaşık 13 milyon olarak görünüyor.


  • YouTube ve Twitch’in Web3 Versiyonu Stacked, 12.9 Milyon Dolar Yatırım Aldı

YouTube ve Twitch’in Web3 versiyonu olarak nitelendirilen Stacked platformu, Pantera Capital liderliğindeki A Serisi finansman turunda 12.9 milyon dolar topladı. Ayrıca finansman turundaki yatırımcılar arasında GFR Fund ve Z Venture Capital yer aldı. YouTube ve Twitch‘e merkeziyetsiz bir alternatif sunmayı amaçlıyor.


  • Ethereum’da Merge Güncellemesi Yaklaştıkça ENS Domain Satışlarında Artış Yaşandı

ETH bir sonraki büyük dönüm noktası The Merge’e hazırlanırken kripto alan adlarında sürekli olarak bir artış gözlemleniyor. Ethereum Name Services (ENS), hizmette oluşturulan 2.17 ENS alan adı ile ağustos ayı içerisinde üçüncü en yüksek geliri bildirdi.


  • Mt. Gox Geri Ödeme Prosedürleri Güncellemesini Yayımladı

2014’te iflas ettiğini açıklayan Tokyo merkezli Mt. Gox’un ağustos sonunda yapılması planlanan yaklaşık 140 bin BTC’lik geri ödemesi yeniden ertelendi. Mt. Gox mütevelli heyeti Nobuaki Kobayashi, uzun süredir faaliyette olmayan kripto para platformunun alacaklıları için geri ödeme düzenlemesi planıyla ilgili olarak güncellenmiş bilgiler yayımladı.


  • Sygnum Bank, Decentraland'de Bir Merkez Açacağını Duyurdu

İsviçre bankası ve varlık yöneticisi Sygnum, Eylül ayının sonunda metaverse platformu Decentraland’de (MANA) bir merkez açacağını duyurdu. Merkezde bir CryptoPunk resepsiyon görevlisi, NFT galerisi ve etkinlik alanı bulunacak. 27 Eylül’de bir canlı yayın etkinliği ile resmi olarak halka açılacak. Ayrıca merkez bankanın Web3 ürün yeniliklerini sergileyecek ve yatırımcılar için metaverse ekonomisine bir giriş noktası sağlayacaktır.