Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (29 Kasım - 5 Aralık)

  • Hırvatistan'ın Büyük Süpermarket Zinciri Konzum, Bitcoin Kabul Ettiğini Duyurdu

Hırvatistan'nın büyük süpermarketler zinciri Konzum, çevrimiçi mağazasında ödeme için dokuz ayrı kripto para birimini kabul ettiğini ve müşterilerin yiyecek, hijyen ürünleri, ev gereçleri satın almak için kripto kullanabileceklerini duyurdu.

  • Square Adını Block Olarak Değiştiriyor

Dijital ödeme devi Square Inc., yaptığı açıklamada şirket adını Block olarak değiştirdiğini duyurdu.

  • Japonya Dijital Yen Çalışmalarını Hızlandırmak İstiyor

Japonya'nın Ekonomik Güvenlik Bakanı Takayuki Kobayashi, Japonya’nın Çin ve Avrupa'nın hamleleri ışığında merkez bankası dijital para birimi (CBDC) geliştirme çabalarını hızlandırmasının ulusal çıkar meselesi olduğunu söyledi. Bakan Takayuki Kobayashi çarşamba günü Reuters'e verdiği bir demeçte şöyle söyledi: “Diğer ülkeler CBDC konusunda ilerlemeye devam ederse Japonya'nın ulusal güvenliğine ne olabileceğini düşünmeliyiz. Japonya her an dijital yen çıkarmaya hazır olması için işleri hızlandırmalı."

  • Fidelity Investments, Bu Hafta Kanada'da Bir Spot Bitcoin ETF Başlatıyor

Fidelity Investments, bu hafta Kanada'da bir spot Bitcoin ETF başlatıyor. Fidelity Investments, Bitcoin ETF’i ile bugüne kadarki en büyük varlık yöneticisi olma yolunda ilerliyor.

  • The Sandbox, Sanal Oyun Dünyasında Bir Mega Yat NFT'si 650.000 Dolara Satıldı

Bir metaverse geliştiricisi olan Republic Realm, lüks bir NFT serisinin parçası olarak The Sandbox için özel oluşturulan bir dijital varlığı piyasaya sürdü. The Sandbox sanal oyun dünyasındaki bu lüks mega yat NFT’si 149 Ethereum’a (ETH), (650.000 dolara) satıldı. Bu serideki diğer ürünler arasında özel adalar, sürat tekneleri ve jet ski bulunmaktadır.

  • Endonezya Merkez Bankası, CBDC’lerin Kripto Para ile Mücadele İçin Önemli Bir Araç Olacağını Söyledi

Endonezya Merkez Bankası, artan kripto para birimlerinin benimsenmesine yanıt olarak tanıtılan ulusal para birimlerinin dijital sürümleri merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC) kriptoyla mücadele için önemli bir araç olacağını söyledi. Endonezya Merkez Bankası başkan yardımcısı Juda Agung, yakın tarihli bir meclis toplantısında yaptığı açıklamada, Endonezya merkez bankasının Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimlerine karşı “mücadele etmek” için dijital bir rupi başlatmayı düşündüğünü söyledi ve ekledi: “Bir CBDC, kriptoyla savaşmanın araçlarından biri olacaktır. İnsanların CBDC'yi kriptodan daha güvenilir bulacağını varsayıyoruz.’’

  • Adidas, Bored Ape Yacht Club’dan (BAYC) NFT Satın Aldı

Metaverse dünyasına etkin bir giriş yapan Adidas Bored Ape Yacht Club’dan (BAYC) yeni NFT satın aldığını duyurdu. Aldığı maymun figürlü NFT’yi profil fotoğrafı yapan Adidas’ın Metaverse dünyasındaki hamleleri devam edecek gibi görünüyor.

  • MicroStrategy, 7.002 Bitcoin Satın Aldı

MicroStrategy resmi websitesinde 7.002 Bitcoin aldığını duyurdu. MicroStrategy, CEO’su Michael Saylor Bitcoin başına ortalama 59.187 dolardan 414.4 milyon dolar nakit karşılığında 7.002 Bitcoin aldıklarını Twitter üzerinden açıkladı.

  • Grayscale Investments, Solana Trust’ı Başlattı

Varlık yöneticisi Grayscale Investments bir Solana Trustı başlattı. Şirketin 16. kripto yatırım ürünü olan yeni Solana Trust, yalnızca Solana'ya (SOL) yatırım yapacak. Grayscale CEO'su, yatırımcıların giderek artan bir şekilde “Bitcoin ve Ethereum gibi dijital varlıkların ötesinde risklerini çeşitlendirdiğini” söyledi. Şirketin şu anda yönetimi altındaki toplam varlıkları yaklaşık 54 milyar dolar. Grayscale'in diğer tek varlıklı yatırım ürünleri, Bitcoin (BTC), Basic Attention Token (BAT), Bitcoin Cash (BCH), Chainlink (LINK), The Decentraland (MANA), ethereum ( ETH ), ethereum classic ( ETC ), Filecoin (FIL), Litecoin (LTC), Livepeer (LPT), Stellar Lumens (XLM), zCash (ZEC) ve Horizen (ZEN).

  • Jack Dorsey, Twitter’dan Ayrıldığını Açıkladı

Bitcoin ve kripto para piyasasıyla yakından ilgili olan Twitter CEO’su Jack Dorsey görevinden ayrıldığını paylaştığı bir tweet ile açıkladı. Yeni Twitter CEO’su ise Parag Agrawal oldu.

  • Borderless Capital 500 Milyon Dolarlık Algorand Odaklı Fon Başlattı

Borderless Capital, Algorand blokzinciri üzerine inşa edilmiş projelerin geliştirilmesine yardımcı olmak için 500 milyon dolarlık ALGO Fund II fonunu başlatıyor. Fon, Algorand blokzincir ağı üzerine inşa edilmiş bir dizi merkeziyetsiz finans (DeFi) ve eşsiz token (NFT) projesine yatırım yapacaktır. Miami merkezli Borderless Capital, Algorand ekosisteminin önde gelen yatırımcıları arasında yer alıyor. Haziran 2019'da 200 milyon dolarlık bir ALGO Fund I başlattı. Borderless, şu anda farklı fonlar aracılığıyla Algorand projelerine 400 milyon dolarlık yatırıma odaklandığını söyledi. Ayrıca ALGO Fund I'in son 30 ayda Tinyman, Yieldly.Finance, Reach, Opulous ve Flare Network dahil 100'den fazla şirkete yatırım yaptığını söyledi.

  • Güney Koreli Milletvekilleri Kripto Para Vergisini 2023'ten İtibaren Bir Yıl Erteledi

Güney Kore'nin yasama organı olan Ulusal Meclis Planlama ve Finans Komisyonu Vergi Alt Komitesi temsilcileri elde edilen kripto para birimi kazançlarını en erken 2023 yılına kadar vergiye tabi olarak kabul etmeyecek.

  • Vianne Adlı Bir Yat Kripto Para ile Satışa Çıkarıldı

İtalyan yapımı Benetti 52m (170 ft) Vianne adlı bir yat sahibi tarafından satışa çıkarıldı. Yat sahibi ödeme olarak Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Solana, Fantom ve BNB gibi kripto paralar dahil olmak üzere herhangi bir üst düzey Cryptopunks veya Bored Ape Yacht Club NFT’leri kabul ettiklerini açıkladı. Vianne adlı yatın fiyatı 8.900.000 EUR’dur.