Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (3-9 Nisan)

  • Almanya'nın Yeni Düzenlemesi Tokenize Dijital Hisselerin Önünü Açacak

Almanya Maliye Bakanlığı, özel varlık birikimini desteklemeyi ve gelecekteki yatırımlar için daha fazla özel sermayeyi harekete geçirmeyi amaçlayan bir yasa üzerinde çalıştıklarını belirtti. Önemli iyileştirmeler arasında, küçük şirketlere ve yeni başlayanlara daha fazla yatırım yapılmasını sağlamak üzere halka arzlar için asgari sermayenin 1 milyon Euro'ya düşürülmesi yer alıyor. Cryptoslate’in haberine göre söz konusu yasa tasarısı kabul edildiğinde, şirketlerin elektronik ya da geleneksel hisse senedi ihraç etmeleri mümkün hale gelecek. Nitekim bu durum hisse senetlerinin tokenize edileceği anlamına geliyor. Ancak, kripto para varlık platformlarının bu tür hisseleri alıp satmasına izin verilip verilmeyeceği henüz belli değil.


  • Solana, Zincir Üstü Depolama İçin Maliyet Düşürüyor

Katman-1 blokzinciri Solana, zincir üstü depolamanın maliyetini büyük ölçüde azaltmayı amaçlayan yeni bir çözüm yayınladı. Durum sıkıştırması olarak adlandırılan teknoloji, ağda (NFT) basma maliyetini yaklaşık 110 dolara düşürmeyi vaat ediyor.


  • Peru, Ödeme Sistemini İyileştirmek İçin CBDC'yi Düşünüyor

Peru Merkez Bankası (CRBP), merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) gelişimi hakkında bir rapor yayımladı. CBRP, raporda Peru’da rekabet halindeki ödeme sistemlerinin mevcut durumunun değişmesi gerektiğini belirtti. Raporda buna istinaden bir CBDC çıkarılmasının, mevcut sistemlere erişimi ve birlikte çalışabilirliği iyileştireceği yer aldı. CBDC’nin yeni politikalarla birleştiğinde, işlemler kapsamında merkez bankasının finansal katılımın önündeki engelleri aşmasına ve maliyetleri düşürmesine yardımcı olacağı vurgulandı.


  • Araştırmaya Göre Nijerya Doğrudan Yabancı Yatırımı Rekor Düşük Seviyede Seyrediyor

Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) geçtiğimiz salı günü, Afrika'nın en büyük ekonomisi olarak kabul edilen Nijerya'daki doğrudan yabancı yatırımın (DYY), ciddi dolar kıtlığı nedeniyle düşüş yaşadığını bildirdi. Geçen yıla göre doğrudan yabancı yatırım %33 oranında düştü. Kıtlık, kripto şirketlerinin ülkeye yayılmasını da engelleyen unsurlar arasında gösterildi. Ek olarak doğrudan yabancı yatırım 2021’de 698 milyon dolarken, 2022’de 468 milyon dolara geriledi. Verilere göre, DYY 2008'de 4.7 milyar dolarla zirve yaptığından bu yana yaklaşık %90 azaldı.


  • Bitcoin Madencilik Zorluğunda Yeni Rekor: Üst Üste 4 Kez Artış

Bitcoin (BTC) madencilik zorluğu, BTC.com üzerinden elde edilen verilere göre %2,23 oranında artış yaşayarak yeni bir rekora imza attı. Bitcoin madencilik zorluğu bu artışla birlikte 47.89 trilyonu görerek tüm zamanların en yüksek seviyesine (ATH) ulaştı.


  • Mt.Gox Ödemeleri Başladı mı?

Bitcoin yatırımcılarının yakından olarak takip ettiği Mt.Gox ödemelerinin durumunda yeni bir aşama kaydedildi. 6 Nisan tarihinden itibaren geri ödeme taleplerini bildirme süresi doldu. Ödemelerin tek seferde değil kısım kısım yapılması beklenmektedir. 31 Ekim’de ödemelerin tamamlanacağı daha önceden bildirilmişti, fakat son tarihin Tokyo Bölge Mahkemesi’nin izniyle uzatılabileceği de belirtildi. Ödemeler Bitcoin, Bitcoin Cash ve itibari para birimi Japon yeni şeklinde karışık olarak geri iade edilecektir. Her alacaklı, taleplerinin ilk 200 bin yenlik kısmını yen cinsinden geri alabilecektir.


  • Seyahat Satış Platformu Xeni, Kripto Paralarla Ödeme Kabul Edecek

Shiba Inu (SHIB), Bitcoin (BTC) ve desteklenen diğer kripto para birimleri, BitPay ile yakın zamanda gerçekleştirilen entegrasyonla birlikte artık blokzincir tabanlı ABD merkezli B2B seyahat satış platformu Xeni tarafından ödeme olarak kabul edilecek.


  • DWF Labs invests $10M in Alchemy Pay

Singapur merkezli bir ödeme sağlayıcısı olan Alchemy Pay, Güney Kore pazarına açılmasını kolaylaştırmak amacıyla, önde gelen çok aşamalı Web3 yatırım şirketi DWF Labs ile stratejik bir ortaklık kurduğunu açıkladı. Alchemy Pay, Güney Kore'deki işlerini genişletmeyi hedeflerken piyasa yapıcı DWF Labs'tan 10 milyon USD yatırım aldı.


  • İngiltere’deki Kripto Para İşletmeleri Bankacılık Hizmetlerine Erişimde Zorlanıyor

Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre, Birleşik Krallık'taki kripto para işletmeleri bankacılık hizmetleri almakta zorluk çekiyor. Görünen o ki, ülkede halen kripto para şirketlerine hizmet veren birkaç banka, müşterilerin işlemlerini takip etmek için daha fazla belge talep ederek şartları ağırlaştırıyor. Nitekim son zamanlarda artış gösteren bankacılık hizmetlerine yönelik zorlukların, bazı kripto para işletmelerini şikayetlerini İngiltere Başbakanı Rishi Sunak hükümetine iletmeye yönelttiği iddia ediliyor.


  • Injective, İlk Kez Stride Zone ile Birlikte Liquid Staking Uygulamasını Başlattı

Injective, Twitter hesabından yapılan paylaşımda, ilk kez Stride Zone ile liquid staking programının başlatıldığı duyurdu. Paylaşımda şu ifadeler yer aldı: “Injective, ilk kez Stride Zone ile birlikte Liquid Staking’i başlattı. Liquid stake edilmiş $INJ (stINJ) ile kullanıcılar stake ödülleri elde ederken aynı zamanda DeFi (borç verme, alım satım vb.) genelinde getiri elde edebilir ve bu da bir bütün olarak INJ için fayda sağlar.”


  • S&P Global, DeFi Yöneticiliği Pozisyonu İçin İşe Alım Yapıyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, LinkedIn'de yayınladığı bir iş ilanına göre DeFi direktörü işe alıyor. İşe alınacak olan kişinin DeFİ’ın yanı sıra şirketin Web 3.0 ve Metaverse yaklaşımından sorumlu olacağı belirtiliyor.


  • FIFA, NFT Planlarıyla Yapay Zekalı Destekli Dünya Kupası Futbol Mobil Oyununu Tanıttı

FIFA, yapay zekadan (AI) yararlanan 4’e 4 futbol strateji oyunu World Cup AI League’in açık beta sürümünü başlattı. Web3 AI firması Altered State Machine tarafından geliştirilen mobil oyunun şu anda Android'de mevcut olduğu ve yakında bir iOS lansmanının planlandığı belirtildi.


  • Bitfarms 1. Çeyrek Bitcoin Üretimi Yıllık Bazda %35 artışla 1.297 BTC'ye Yükseldi

Bitcoin (BTC) madencilik firması Bitfarms, BTC üretiminin yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla %35 artarak 1.297 BTC'ye ulaştığını açıkladı. Bitfarms'ın Bitcoin üretimi, Quebec ve Paraguay'da yaşadığı enerji kesintisi sorunlarına rağmen mart ayında bir önceki yıla göre %17 artarak 424 BTC'ye ulaştı.


  • Rusya Halkı Yatırım İçin Altından Daha Çok Kripto Paraları Tercih Ediyor

Rusya Merkez Bankası (CBR) tarafından gerçekleştirilen yeni bir anketin sonuçları, geçmiş yıllara nazaran daha fazla sayıda hane halkının kripto paraları yatırım aracı olarak gördüğünü ortaya çıkardı. Yayınlanan son belgeye göre, Rus aileler yatırım fonları ve altından daha fazla kripto varlığa sahip. CRB, Rusya’daki 32 bölgede 6.000'den fazla hane ve 12.000'den fazla bireyle anket yaptı. CBR anket raporu, Rus haneler arasında kripto varlıklarının fiat cinsinden ortalama değerinin 17.500 ruble (yaklaşık 225 USD) olduğunu gösteriyor. Anketten elde edilen dikkat çekici bir bulgu, ankete katılan ailelerin %0,4'ünün kripto para yatırımına sahip olması oldu.


  • Shiba Inu, CoinMarketCap’te En Çok Görüntülenen Kripto Varlıklar Arasında Yer Alıyor

CoinMarketCap'in 2023’in ilk çeyreği raporu, Shiba Inu’nun (SHIB), Bitcoin’den (BTC) sonra platformunda en çok görüntülenen kripto para birimleri arasında yer aldığını gösteriyor. Rapora göre, Shiba Inu'nun popülaritesi Kuzey Amerika, Güney Amerika, Asya, Afrika, Okyanusya ve Avrupa dahil olmak üzere farklı kıtalarda artış gösterdi. SHIB, bu kıtalarda yaşayan insanlar arasında %12,5'in üzerinde popülerlik kazandı; sadece %11,56 ile Avrupa kıtası bu oranın altında kaldı.


  • Donald Trump NFT’lerinin Satışı Artış Gösteriyor

ABD eski Başkanı Donald Trump, New York'ta yargıç karşısına çıktı. Trump, mahkemeye gelmesiyle birlikte kendisine yöneltilen suçlamaları dinlemesi için gözaltına alındı. Yargıç karşısına çıkan ve kendisine 34 suçlama yöneltilen Trump, bütün suçlamaları reddetti. AFP'nin aktardığına göre mahkeme heyeti, Trump'la ilgili davanın Ocak 2024'te başlayabileceğini bildirdi. Mahkemede yaklaşık bir saat kalan Trump, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.


  • Latin Amerika'nın En Büyük Yatırım Bankası Sabit Koin BTG Dol’u Piyasaya Sürdü

Latin Amerika'nın en büyük yatırım bankası BTG Pactual, ilk sabit koin’ni ‘BTG Dol’u piyasaya sürdü. 1 USD değerine sabitlenen BTG Dol, bankanın kripto para platformu Mynt aracılığıyla ihraç edilecek.


  • İsviçre Bankası PostFinance, Kripto Para Birimlerine Erişim Sunmaya Başlayacak

İsviçre hükümetine ait bir banka olan PostFinance, dijital varlık hizmetleri sağlayıcısı Sygnum Bankası ile yaptığı ortaklıkla birlikte 2,5 milyon müşterisine BTC ve ETH saklama, alım-satım hizmetleri sunmaya başlayacak.


  • Polkadot, Blokzincir Tabanlı Mesajlaşma Uygulaması İçin Ticari Marka Başvurusunda Bulundu

Polkadot, blokzincir tabanlı mesajlaşma uygulaması için ticari marka tescil başvurusunda bulundu. Bu çerçevede ‘Polkadot Converse’ ibaresi ticari marka olarak tescil edildi ve uygulamaya ilişkin ek bilgiler başvurunun mal ve hizmetler bölümüne eklendi.


Ralph Lauren Mağaza İçi Kripto Para Ödemelerine İzin Verecek

ABD merkezli moda devi Ralph Lauren kısa süre önce açtığı Miami mağazasında kripto para ödemeleri almaya başlayacak. Müşterilerin artık Bitcoin, Ethereum ve MATIC dahil olmak üzere çeşitli kripto para birimleriyle alışveriş yapabilecekleri belirtiliyor.


  • TRON ve BitTorrent zkEVM Entegrasyonunu Araştırıyor

TRON (TRX) Ekosistemi Kurucusu Justin Sun, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla zkEVM entegrasyonunun TRON ve BitTorrent'in gizliliği artırmasına, güvenliği ve ölçeklenebilirliği geliştirmesine yardımcı olacağını belirtti.


  • MicroStrategy 1045 BTC Daha Satın Aldığını Duyurdu

ABD merkezli yazılım şirketi MicroStrategy, 24 Mart-4 Nisan arasında 29,3 milyon USD karşılığında 28,016 USD maliyetle 1.045 Bitcoin (BTC) daha satın aldığını duyurdu. MicroStrategy’nin elindeki toplam Bitcoin (BTC) rezervi 140.000’e yükseldi.


  • DWF Labs, Web3 Oyun Ekosistemini Teşvik Etmek için RACA'ya 16 Milyon USD Yatırım Yaptı

Piyasa yapıcı ve yatırım firması DWF Labs, Web3 şirketi RACA'ya 16 milyon USD yatırım yaptığını duyurdu. Bu finansmanın RACA'nın geniş bir Web3 oyun ekosistemi olma hedefini sürdürmesine yardımcı olacağı belirtiliyor.


  • OpenSea Pro'nun Lansmanı Gerçekleştirildi

NFT pazar yerlerinden biri olan OpenSea, OpenSea Pro'nun lansmanını gerçekleştirdi. OpenSea Pro'nun profesyonel kullanıcıların ihtiyaçlarına hizmet etmek üzere tasarlanmış yeni bir NFT pazar yeri toplayıcısı olduğu belirtildi.