Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (31 Temmuz - 6 Ağustos)

  • FED 25 Baz Puan Artırdığını Açıkladı

ABD beklenen faiz kararını açıkladı. Yeni kararla birlikte ABD’nin politika faizi 25 baz puan attırılarak %5,25 - %5,50 bandına çekildi.


  • Avrupa Merkez Bankası (ECB), 25 Baz Puan Faiz Artışı Yaptı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika faizini beklentiler dahilinde 25 baz puan artırarak %4,25 seviyesine yükseltti. Böylelikle Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika faizini son 15 yılın en yüksek seviyesine geldi.


  • Avalanche Vakfı, 50 Milyon USD’lik bir Teşvik Programı Oluşturdu

Avalanche Vakfı, tokenize edilmiş varlıkları satın almak için 50 milyon USD’lik teşvik programı oluşturduğunu açıkladı. The Block'un haberine göre, Avalanche Vista olarak adlandırılan yeni program; öz sermaye, kredi, emlak ve çeşitli emtiaları değerlendirmeye alacak.


  • Namibya, Kripto Para Borsası Düzenleme Tasarısını Yasalaştırdı

Namibya hükümeti, geçtiğimiz hafta ülkede faaliyet gösteren Sanal Varlık Hizmet Sağlayıcılarını düzenleyen bir yasayı resmen imzalayarak, kripto para borsalarını yasaklama yönündeki 2017 tarihli ilk kararını tersine çevirmiş oldu. Namibya Sanal Varlıklar Yasası 2023 olarak adlandırılan yasa tasarısı, ülkedeki kripto borsalarını denetlemek üzere bir düzenleyici otorite atamayı amaçlıyor.


  • ABD Kongresi, Kripto Para Düzenlemesi İçeren Yasa Tasarısını Onayladı

Amerikan Kongresi, son dönemde gündeme gelen yeni kripto para düzenlemelerini dün gece saatlerinde oyladı. Blokzincir ve kripto para sektörü hakkında detaylar içeren yasa tasarısı muhalif vekillerin de evet oyuyla meclisten geçti. Bu yeni yasa, sektördeki düzenlemelerde önemli değişiklikler getireceği tahmin ediliyor.Ülke genelinde kripto paralarla ilgili yetkili kesimin kim olduğuna dair belirsizliği gidermek için tasarlanan yasa, dijital varlıkların net bir şekilde sınıflandırılmasına olanak sağlıyor.


  • SEC'nin Baş Muhasebecisi Paul Munter Uyardı

ABD Sermaye Piyasası Denetleme Kurulu (SEC), 27 Temmuz’da muhasebe firmalarına yönelik sert bir uyarı yayınladı ve firmalara kripto endüstrisinde hizmeti vermenin potansiyel risklerini ve sorumluluklarını açıkça belirtti. Munter, muhasebe firmalarının müşterileri tarafından yapılan yanlış beyanlar nedeniyle sorumlu tutulabileceğini ve dolandırıcılık hükümlerini ihlal etmeleri durumunda cezalandırılabileceğini açıkladı.


  • Gary Gensler, ETF'lerle İlgili Görüşlerini Dile Getirdi

Daha önce kripto para ekosistemini vahşi batıya benzeten ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, dün Bloomberg TV’de katıldığı bir televizyon röportajında kripto para endüstrisive spot Bitcoin ETF’leri ile ilgili endişelerini dile getirdi. Geçmişte yaptığı açıklamaları tekrarlayan Gensler, kripto para endüstrisi ve ürünlerle ilgili kötüye kullanma ve manipülasyon endişeleri olduğunu ifade etti.


  • ABD Senatosu, 886 Milyar USD'lik Harcama Tasarısını Kabul Etti

27 Temmuz 2023 Perşembe günü, ABD Senatosu, kripto para endüstrisindeki yasa dışı faaliyetleri ve terörizm finansmanını kontrol altına almak için önemli bir adım attı. 86 üye tarafından onaylanan 2024 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA), gizlilik varlıklarına ve kripto fonu karıştırmaya odaklanan, kripto kara para aklama operasyonlarını ele alan bir kararı içeriyor. Hükme göre 886 milyar USD’lik bir “askeri” harcama tasarısı kabul edildi.


  • SEC, Ripple’da Sonra Bir Davada Daha Mağlup Oldu

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 28 Temmuz’da Amerika Birleşik Devletleri Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi’nin SPIKES Endeks menkul kıymetlerinin vadeli menkul kıymetler yerine, vadeli işlemler olarak ele alınmasını emreden bir kararını bozmasıyla başka bir gerilim daha yaşadı. Jüri heyeti, SEC kararını “keyfi ve kaprisli” olarak nitelendirdi.


  • Euro Bölgesi Enflasyon Verileri Açıklandı

Piyasaların merakla beklediği Euro Bölgesi temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. Euro Bölgesi’nde haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda %5,3 olarak gerçekleşti, ki bu oran piyasaların beklentisiyle uyumlu oldu beklenti %5,3’dü.


  • Uber CEO'su Dara Khosrowshahi, Gelecekte Kripto Paraları Kabul Edebileceklerini Açıkladı

Uber CEO’su Dara Khosrowshahi, katıldığı bir TV programında Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini gelecekte kabul edebileceklerini belirtti. Sunucunun Uber’in gelecekte Bitcoin ödemelerini düşünüp düşünmedikleri ve bu konuda görüşmeler yapılıp yapılmadığı sorusuna Khosrowshahi, “Bir gün kesinlikle mümkün olabilir, şu anda sürekli olarak bu konuda görüşmeler yapıyoruz” şeklinde cevapladı.


  • CME Group, Bitcoin Vadeli İşlem Hacimlerinde Rekora Ulaştı

The Block’un haberine göre Chicago merkezli ve dünyanın en büyük vadeli işlem borsalarından biri olan Chicago Mercantile Exchange (CME) düzenlenmiş Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) vadeli işlemleri, ikinci çeyrekte büyük yatırımcılardan rekor katılım gördü.


  • ABD Temsilciler Meclisi, MSCI ve BlackRock’a Soruşturma Başlattı

ABD Temsilciler Meclisi Çin Komitesi (Seçilmiş Komite), dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock ve en iyi borsa endeksi derleyicisi MSCI hakkında, Çin ordusunu desteklemek ve insan haklarını ihlal etmekle suçlanan Çinli şirketlere yatırım yapmaktan soruşturma başlattı. Soruşturmanın Blackrock’ın ETF başvurusu sürecinin ardından gelmesi oldukça dikkat çekti.


  • Genesis Digital, Üç Yeni Bitcoin Madenciliği Veri Merkezi Başlattı

Genesis Digital Assets (GDA), Güney Carolina’da üç yeni Bitcoin madenciliği veri merkezi başlattığını duyurdu. GDA ayrıca yeni veri merkezlerine güç sağlamak için Güney Karolina’nın yenilenebilir enerjisini kullanmayı planlıyor. Anderson yakınlarındaki tesiste kuru tip dağıtım trafoları kullanılacak ve toplam kapasitesi 18 MW olacaktır. Pacolet yakınlarındaki tesis ise hidroelektrik enerji ile çalışacaktır.