Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (5 - 11 Eylül)

  • DappRadar, Cardano’yu Desteklediğini Duyurdu

DappRadar, Cardano blokzincirini desteklemeye başladığını açıkladı. Litvanya merkezli DappRadar, Cardano (ADA) üzerinde çalışan geliştiricileri, sözleşmelerini sunmaya çağırdı.


  • Suudi Arabistan Merkez Bankası Kapsamında Kripto Düzenlemeleri İçin Atama Yapıyor

Birleşik Arap Emirlikleri'nin küresel bir kripto merkezi olmayı hedefleyen Suudi Arabistan, Suudi Arabistan Merkez Bankası’nın danışmanlık firması Accenture'ın eski genel müdürü Mohsen AlZahrani'yi sanal varlıkları ve merkez bankası dijital para birimi (CBDC) girişimi çalışmalarına başkanlık etmek üzere atadığını bildirdi.


  • Three Arrows Capital, 45 Milyon USD’lik Çekim Yaptı

Geçtiğimiz aylarda iflas ettiğini beyan eden kripto hedge fonu Three Arrows Capital'e ait bir cüzdan, zincir üzerindeki verilere göre Curve havuzundan 33 milyon USD (stETH) ve Convex'ten 12 milyon USD (wETH) olmak üzere toplamda 45 milyon USD’lik stake edilen ETH’yi çekti.


  • İngiltere Yeni Maliye Bakanı’nı Açıkladı: Kwasi Kwarteng

Geçtiğimi haftalarda İngiltere’nin eski başbakanı Boris Johnson, muhalefet ve iktidar partisinin baskılarıyla istifa etmek durumunda kaldı. Yeni başbakan görevine ise düşünülen Elizabeth Truss atandı. Başbakan Elizabeth Truss, maliye bakanlığı koltuğuna Kwasi Kwarteng’i getirdi. Görevi yeni devralan politikacıların kripto para endüstrisi hakkında somut görüşleri mevcut olmasa da geçmiş faaliyetleri kripto para endüstrisine sıcak bakabilecekleri izlenimini uyandırmaktadır.


  • ENS'nin Opensea'deki Haftalık Hacmi BAYC Koleksiyonunu Geçti

Ethereum Name Service (ENS) alan adları, The Merge öncesi NFT pazar yeri OpenSea'de Bored Ape Yacht Club (BAYC) koleksiyonunu geçerek, son yedi günde en çok alınıp satılan varlık oldu. ENS alan adlarına olan talepteki artış, ağ içerisinde şimdiye kadarki en büyük güncelleme olan Ethereum The Merge geçişi için planlanan tarih 15 Eylül'den yaklaşık bir hafta önce görüldü.


HIVE Blockchain, 350 Bin USD’lik Günlük Kazanç Elde Ettiğini Açıkladı

Sektörün en büyük kripto madenciliği şirketlerinden biri olan HIVE Blockchain, bugün ağustos ayı boyunca rekor kripto madenciliği üretim rakamlarına ulaştığını duyurdu. HIVE bir gün içerisinde 9.4 Bitcoin ve 97 Ethereum üreterek ortalama 350 bin USD’lik günlük kazanç elde ettiğini açıkladı. Ayrıca ağustos ayında yaklaşık 5 milyon USD değerinde toplam 3.010 ETH ürettiğini belirtti. Her gün yaklaşık 350 bin USD’lik kripto madenciliği yaptığı söyleyen HIVE, Ethereum “The Merge” geçişinden önce medencilik cihazlarını ve operasyonlarını çeşitlendirmeyi planladığı bildirdi.


  • The Merge Etkisi: Ethereum Classic işlemci Gücünde Yükseliş Gerçekleşti

Ethereum'un The Merge geçişi merakla beklenirken birçok madencinin operasyonlarına Ethereum Classic (ETC) üzerinden devam ettiği gözlemlendi. Madencilerin ETC’ye yönelmesi ile ETC’nin işlemci gücünde gözle görülür bir yükseliş meydana geldi. Ethereum Classic (ETC) işlemci gücü (hash rate) temmuz ayı itibarıyla sert bir yükseliş göstererek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.


  • İstanbul Blokzincir Haftası, 14-17 Kasım’da Gerçekleşecek

İstanbul Blokzincir Haftası, 14-17 Kasım tarihleri arasında İstanbul, Türkiye’de gerçekleşecektir. Web3 ekosisteminin devlerine ev sahipliği yapacak olan İstanbul Blokzincir Haftası, 14 Kasım’da gerçekleştirilecek olan ‘NFT Günü’ etkinliğiyle başlayacak.


  • 500 Milyondan Fazla Yeni Kişi 2030 Yılına Kadar Kripto Para Satın Alabilir

Ekonomist ve makro analist Alex Krüger tarafından paylaşılan bir rapora göre, 2030 yılına kadar 500 milyon yatırımcı daha finans piyasasına girecek. Raporda yüksek ve orta gelirli tüketici grubunun kripto para piyasası için yeni bir büyüme kaynağı haline gelebileceği belirtildi.


  • Sorare NBA ile Anlaşma Yaptığını Açıkladı

NFT tabanlı fantezi spor oyunlarının arkasındaki Web3 girişimi olan Sorare, NBA ile ilk NFT tabanlı fantezi basketbol oyununu başlatmak anlaşma yaptığını duyurdu. Sorare, NBA ve Ulusal Basketbol Oyuncuları Birliği (NBPA) ile ortaklaşa oluşturulan platform, kullanıcıların ligdeki profesyonel oyuncuların Ethereum tabanlı NFT kartlarını toplamasına ve kullanmasına izin verecek.


  • Consensys, The Merge’ü Kapsamında Bir NFT Koleksiyonu Çıkaracağını Duyurdu

New York merkezli blokzincir yazılım teknolojisi şirketi ConsenSys, Ethereum’un 13-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleşmesi beklenen The Merge geçişi kapsamında yeni bir NFT koleksiyonu çıkaracağını duyurdu. Şirket 1 Eylül Perşembe günü "Regenesis" adlı bir NFT koleksiyonu yayımlayacağını açıkladı.


  • Bilinmeyen Bir Cüzdan Adresi The Merge’den Önce 434 Milyon USD’lik Ethereum Yatırdı

Bilinmeyen bir cüzdan adresi, Ethereum'un The Merge geçişindeki son adımdan biri olan Bellatrix yükselmesi gerçekleşmeden önce bir kripto para platformuna 434 milyon USD değerinde 260.000 ETH yatırdı. Blokzincir veri analitiği Whale Alert, bilinmeyen cüzdanın yükseltmeden önce ETH'yi taşıdığını gösteren işlemi Twitter hesabından paylaştı.


  • Shiba Inu Balinası Tek İşlemde 3.37 Trilyon SHIB Satın Aldı

Verilere göre dolaşımdaki SHIB'in çoğunluğu büyük balina cüzdanları tarafından kontrol ediliyor. Bunun yanı sıra bilinen balina hesaplarından ayrı olarak yeni bir Shiba Inu balinası olduğu gözlemlendi. Yeni balina, tümü tek bir işlemde olacak şekilde 3.37 trilyon SHIB satın aldı. 3.37 trilyon SHIB toplam da 42.76 milyon USD değerindedir. Söz konusu cüzdanın sahibi hakkında henüz yeterli bilgi mevcut değildir.


  • 2022 Yılında Kripto Para Sektöründe Ticari Marka Başvuru Sayısı Arttı

Kripto sektörü ayı piyasasıyla boğuşurken 2022'de 3.000'den fazla ticari marka başvurusu yapıldı. Bu rakamla kripto para sektörü 2021 yılını bile geride bırakmış durumda. Birçok ünlü marka NFT, Metaverse ve Web3 alanına odaklanan ticari markalar için başvuruda bulundu. 2022 yılında Metaverse ve kripto işletmeleri ile bağlantılı olarak toplamda yaklaşık 4.000 ticari marka başvurusu yapıldı. Ticari marka ve patent avukatı Michael Kondoudis, paylaştığı son tweetinde kripto ile ilgili ticari marka başvurularında son birkaç ayda artış gözlemlendiğini belirtti.


  • Polygon (MATIC) Ağındaki Toplam İşlem Sayısı ATH Yaptı

Verilere göre Polygon (MATIC) ağındaki toplam işlem sayısı 2 milyarı aştı.


  • SEC, Kripto Paralar İçin Yeni Bir Ofis Kuracağını Açıkladı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Operasyonlardan Sorumlu Müdür Yardımcısı Cicely LaMothe, kripto para birimleri ve dosyalamaları kapsamında yeni bir ofis kuracağını duyurdu. Bu ofis Kurumsal Finans Bölümü kapsamında açılmasının yanı sıra biri hukuk diğeri muhasebe olmak üzere iki şubesi olacaktır. SEC henüz kripto para firmalarının danışması ve dosyalaması için hukuk ve muhasebe şubeleri olması beklenen ofisi yönetecek birini atamadı.


  • Kraliçe II. Elizabeth’in NFT Projesi QueenE, Son Kez Müzayedede Satışa Çıkarılıyor

İngiltere'nin en uzun süre hüküm süren hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth, 8 Eylül öğleden sonra hayat gözlerini yumdu. Kraliçenin ölüm haberini takiben Ethereum tabanlı bir NFT projesi olan QueenE projesi son kez Gen1 sanat müzayedesini düzenleyeceğini duyurdu.


  • DBS Bank, The Sandbox’ta Metaverse Arazisi Aldığını Duyurdu

DBS Bank, kullanıcıların daha iyi ve daha sürdürülebilir bir dünya inşa etme deneyimini yaşamalarına olanak tanıyacak bir Metaverse sanal dünyası yaratıyor. The Sandbox’ta dijital arazi alacağını duyuran DBS, burada geliştireceği metaverse merkezine “DBS BetterWorld” adını verecek ve müşterilerine web3 deneyimleri sunacaktır. “DBS BetterWorld” olarak adlandırılan bu yeni merkeze DBS müşterisi olmayan kişilerde dahil olmak üzere ücretsiz olarak erişebilecektir. Bu girişim için Singapur'un en büyük bankası DBS, Ethereum tabanlı merkeziyetsiz bir sanal oyun dünyası olan The Sandbox ile geçtiğimiz günlerde ortaklık kurdu.


  • Voyager Digital, Varlıkları Açık Artırma ile Satışa Çıkardığını Duyurdu

Voyager, bazı varlık ve hisselerinin satışı amacıyla 13 Eylül tarihinde bir açık artırma düzenleyeceğini resmi web sitesinden ve Twitter üzerinden detayları ile paylaştı. Yatırımcıların katılım sağladığı ve tekliflerin verildiği açık artırma sonuçları 29 Eylül’de görülecek olan dava sonucunda açıklanacaktır.


  • Fed Başkan Yardımcısı Brainard, Kripto Para Kapsamında Özel Düzenlemeler İçin Çağrıda Bulundu

Federal Rezerv Başkan Yardımcısı Lael Brainard, kripto para piyasasının geleneksel finansa benzer riskler taşıdığını, ancak mevcut yasaların kapsamadığı durumlar için yeni düzenlemelere ihtiyaç duyacağını söyledi.


  • Sony Music, NFTler Kapsamında Ticari Marka ve Patent Başvurusu Yaptı

ABD’li müzik devi Sony Music Entertainment, Columbia Records markası altındaki müzik ürünleri ve sanatçıları için ticari marka ve patent başvurusu yaptı. ABD Patent ve Marka Dairesi’ne (USPTO) 30 Ağustos’ta yapılan başvuru avukat Mike Kondoudis tarafından 6 Eylül’de belgeler ile Twitter’da paylaşıldı.


  • Hareketsiz Bitcoin Arzı %65.77'ye Çıktı

12.5 milyondan fazla BTC, en az 12 aydır hiç hareket etmeden duruyor. Geçtiğimiz çarşamba günü, Bitcoin 19.000 USD’nin altına düştü. Piyasa düzeltmesinin ortasında, hareketsiz Bitcoin (BTC) arzı son birkaç ayda önemli ölçüde arttı. Glassnode tarafından yayınlanan son verilere göre en az 12 ay önce aktif olan BTC arzı 6 Eylül'de %65.77'ye ulaştı.


  • Avrupa Merkez Bankası (ECB), Faizi 75 Baz Puan Artırdı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), faizi 75 baz puan artırdı. Bugün gerçekleşen faiz toplantısında alınan karara göre Avrupa Merkez Bankası, 24 yıl içindeki en yüksek faiz artırımını gerçekleştirmiş oldu. Avrupa bölgesine ait politika faizleri %0,5’ten 1,25’e ulaştı.


  • FIFA, 2022 Dünya Kupası’nda NFT Platformu Projesi İçin Algorand (ALGO) ile Çalışacağını Duyurdu

2022 Dünya Kupası'na sadece aylar kala futbolun küresel yönetim organı olan FIFA, futbol temalı dijital koleksiyonlar için bir NFT platformu başlatacağını duyurdu. FIFA+ Collect platformu, bu ayın sonunda piyasaya sürülecektir. Bu yeni proje önemli futbol anlarını, sanat ve görüntülerini betimleyen "uygun fiyatlı, kapsayıcı ve erişilebilir" NFTler içerecektir. Kasım sonunda Katar'da gerçekleşecek olan Dünya Kupası, küresel futbol turnuvasından anlar da dijital koleksiyonlara dönüştürülebilecektir.