Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (5-11 Haziran)

  • Bitcoin ATM Kurulumları Sayısı Mayıs Ayında Artış Gösterdi

2023’ün ilk dört ayında Bitcoin ATM'lerinin sayısında düşüş eğilimi görünüyordu. Nitekim Coin ATM Radar'a göre, Bitcoin ATM'lerinin sayısı yılın ilk çeyreğinde 5850 adet azalmıştı. Mayıs ayında ise dünya genelinde yaklaşık 1400 ATM kurulduğu öğrenildi.


  • Rusya'da Faaliyet Gösteren Rosbank, Sınır Ötesi Kripto Para Ödemeleri Hizmeti Sunmaya Başlıyor

Rusya'nın en büyük bankalarından biri olan Rosbank, sınır ötesi kripto para ödemeleri hizmeti sunmaya hazırlanıyor. Rus iş dünyası dergisi Vedomosti'nin haberine göre, Rusya Federasyonu'nun en önemli finans kuruluşlarından biri olan Rosbank, kripto para biriminde sınır ötesi işlemler sunan ilk büyük banka olmaya hazırlanıyor.


  • Bitcoin Ağı Hash Oranı Mayıs Ayında Rekor Seviyeye Yükseldi

Bitcoin geçtiğimiz ay makro ekonomik belirsizlikler nedeniyle yaklaşık %8 değer kaybetmiş olsa da Bitcoin’deki ağ aktivesi güçlü kaldı. Nitekim yakından takip edilen bir metrik olan günlük ağ hash oranı mayıs ayında rekor seviyeye yükseldi. Bu durum söz konusu gösterge için art arda beşinci artış ayını işaret ediyor. Genellikle Bitcoin hash oranıyla birlikte hareket eden bir başka ölçüt olan madencilik zorluğu da mayıs ayında rekor seviyeye tırmandı.


  • JPMorgan, Blokzincir Tabanlı Bir Platform Oluşturmak İçin 6 Hint Bankasıyla İş Birliği Yapıyor

Amerikan bankacılık devi JPMorgan, bankalar arası dolar işlemlerini gerçekleştirmek üzere blokzincir tabanlı bir platform oluşturmak için Hint bankalarıyla ortaklık kurdu. Söz konusu Hint bankaları arasında; Gujarat International Finance Tec-City (GIFT) City'de faaliyet gösteren HDFC Bank Ltd., ICICI Bank Ltd., Axis Bank Ltd., Yes Bank Ltd. ve IndusInd Bank Ltd. yer alıyor. Bu gelişme, Hindistan hükümetinin GIFT City'yi Singapur gibi Şehirler Ligi'ne yükseltme stratejisinin bir parçası olarak belirtiliyor.


  • Apple, Vision Pro Karma Gerçeklik Başlığının Tanıtımını Yaptı

Apple'ın WWDC 2023 etkinliğinde artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik kullanan bir karma gerçeklik başlığı olan Vision Pro'yu resmi olarak tanıttı. Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik başlığı, Apple'ın 'EyeSight' adını verdiği bir özellikte çalışıyor. Cihaz tamamen yeni bir işletim sistemine sahip olmasıyla dikkati çekiyor. 'Uzamsal bilgisayar' olarak lanse edilen bağımsız bir bilgi işlem cihazı olan cihaz, 3D kamera ve uzamsal ses içeriyor ve gerçeklik ile dijital deneyimler arasındaki çizgileri belirsizleştirerek dijital dünya ile kullanıcı etkileşiminde çığır açmayı hedefliyor.


  • Filipinler’de 400’ten Fazla Küçük İşletme Bitcoin’le Ödeme Kabul Ediyor

2021 yılında faaliyete geçen Bitcoin ödeme firması Pouch.ph, Filipinler'de 400'den fazla küçük işletmenin Bitcoin ödemelerini kabul ettiğini duyurdu. Pouch.ph, daha hızlı, daha uygun fiyatlı ve kullanıcı dostu dijital ödemeleri kolaylaştırmak için Bitcoin'in üzerine inşa edilen Lightning Network'ü kullandığını belirtti.


  • MUFG, Japonya’daki Yeni Düzenlemelerin Ardından Banka Destekli Sabit Koin İhracını Etkinleştiriyor

Japonya'nın en büyük bankası olan Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), Japon bankaları tarafından ihraç edilen ve desteklenen sabit koinlerin ihraç edilmesini ve ticaretini mümkün kılmak için Progmat Coin platformunun ana hatlarını açıkladı. Bu platformun, Japonya'daki bankaların Ethereum, Polygon, Avalanche ve Cosmos'ta sabit koinler başlatmasına olanak tanıyacağı belirtiliyor.


  • SEC, Coinbase Kripto Varlık Platformuna Dava Açtı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), ABD’nin en büyük kripto varlık platformu Coinbase’i de yasa dışı işlem yapmakla suçladı. SEC, Coinbase dava dosyasında söz konusu borsada işlem gören şu 13 altcoin için menkul kıymet nitelendirmesi yaptı: SOL, ADA, MATIC, FIL, SAND, AXS, CHZ, FLOW, ICP, NEAR, VGX, DASH ve NEXO.


  • GameStop Illuvium ile Stratejik Ortaklığını Duyurdu

GameStop Corporation Ethereum blokzinciri üzerine inşa edilmiş bir açık dünya fantezi savaş oyunu olan Illuvium ile stratejik iş birliği yaptığını duyurdu. Yapılan açıklamalara göre Illuvitor'un sınırlı bir sürümü 12 Haziran'da 20 bin adetlik resmi bir satışa başlayacak ve önümüzdeki üç gün boyunca devam edecek.


  • Circle, Singapur'da Major Payment Institution Lisansı Aldı

USDC sabit koin ihraççısı Circle, Singapur Para Otoritesi'nden belirli finansal hizmetleri sunmak için Major Payment Institution lisansı aldı. Circle’dan konuya ilişkin gelen basın açıklamasında, "Bu dönüm noktası, Singapur ve daha büyük Asya bölgesinde düzenlenmiş, şeffaf ve güvenilir dolar dijital para birimlerinin geleceği için büyük bir adım anlamına geliyor" ifadeleri kullanıldı.


  • SEC, Eski Direktörü Hinman'ın Biyografisini Resmi Web Sitesinden Sildi

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Ripple Labs'e karşı açtığı davada William Hinman'ın tüm e-postalarının düzenlenmemiş kopyalarını sağlamakla ilgili mahkeme talebinden sekiz gün önce, eski komisyon üyesi William Hinman'ın biyografisini web sitesinden sildi.


  • Aave Borç Verme Protokolü Ethereum Mainnet'te GHO Sabit Koin’i Piyasaya Çıkarmaya Hazırlanıyor

Borç verme protokolü Aave'nin GHO sabit koin’i kullanıcılara fayda sağlayacak iki temel özellik önermesiyle Ethereum mainnet lansmanına bir adım daha yaklaştı. GHO, şubat ayından bu yana Ethereum blokzincirinin Goerli test ağında mevcut.


  • Tether ve Lugano Belediyesi Yeni Konuşmacılarla İkinci Plan B Forumuna Hazırlanıyor

Tether ve Lugano Belediyesi, yeni konuşmacıların yer aldığı yıllık Bitcoin konferansı Plan B Forum'un ikincisi için hazırlanıyor. Önemli konuşmacılar arasında şu an için Blockstream CEO'su Adam Back, Tether ve Bitfinex CTO'su Paolo Ardoino, Lugano Belediye Başkanı Michele Foletti, Sırbistan Prensi Filip Karađorđević, Jameson Lopp, CASA'nın CTO'su, El Zonte Capital'in kurucu ortakları Max Keiser ve Stacy Herbert, Holepunch'ın CEO'su Mathias Buus, Jan3'ün CEO'su Samson Mow ve Togolese Civil League'in İcra direktörü Farida Nabourema yer alıyor.


  • Swift ve Chainlink Finans Kurumlarıyla Ortaklık Yapıyor

Swift ve Chainlink'in sistemlerini herhangi bir blokzincir ağına bağlamak amacıyla CCIP kullanımını yaygınlaştırmak için büyük finans kurumlarıyla iş birliği yapıyor. Swift ve Chainlink kısa bir süre önce on ikiden fazla büyük finans kuruluşuyla iş birliği yaparak bu kuruluşların sistemlerini herhangi bir blokzincir ağına sorunsuz bir şekilde bağlamak için Swift ve Chainlink'in CCIP çapraz zincir birlikte çalışabilirlik protokolünü nasıl kullanabileceklerini gösterdi.


  • Sweat Economy 2B Tokenlarının Kaderini Belirlemek İçin Yönetişim Oylaması Başlatacak

Sweatcoin ve Sweat Wallet uygulamalarının arkasındaki şirket olan Sweat Economy, cüzdan uygulamasında yeni bir yönetişim oylaması yapmayı planlıyor. Sweat topluluğu bu sayede, aktif olmayan kullanıcıların hesaplarında boşta duran 2 milyar Sweat token’ına ne olacağına karar verme sorumluluğunu üstlenecek.


  • Horizen, EON Akıllı Sözleşme Platformunu Güçlendirmek İçin Ankr ile Ortaklık Kuruyor

Katman 0 blokzinciri Horizen, bir Web3 altyapı sağlayıcısı olan Ankr ile stratejik bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Ankr bu ortaklık sonucunda Horizen'in yeni geliştirdiği Ethereum Sanal Makinesi (EVM) uyumlu akıllı sözleşme platformu EON için ilk Uzaktan Prosedür Çağrısı (RPC) sağlayıcılarından biri olacak.


  • Avustralya’nın Commowealth Bankası Kripto Borsalarına Yapılan Ödemeleri Kısmen Yasaklayacak

Avustralya'da faaliyet gösteren Commonwealth Bank (CBA), müşterilerini dolandırıcılıktan korumak amacıyla kripto para borsalarına yapılan ödemelere kısmi kısıtlamalar uygulayacağını açıkladı. CBA, buna göre ‘belirli ödemeleri’ reddedecek veya 24 saat süreyle bekletecek. Banka bununla birlikte önümüzdeki aylarda kripto varlık platformlarına her bir ay için 10.000 Avustralya doları (6.700 USD) tutarında bir ödeme limiti getirmeyi planlıyor.


  • Input Output, ADA'nın Menkul Kıymet Olmadığını Belirtti

Cardano blokzincirinin arkasındaki kuruluş olan Input Output Global, ADA token’ın yasal statüsüyle ilgili açıklama yaparak ADA’nın SEC’nin iddia ettiği gibi menkul kıymet olmadığını belirtti.