Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (6-12 Mart)

  • Circle USDC/Silvergate Konusunda Önemli Bir Güncelleme Yayınladı

USDC sabit koin ihraççısı Circle müşterilerini Silvergate krizinin etkileri hakkında bilgilendiriyor. Silvergate'in borsa ağı (SEN) askıya alınırken, Circle alternatif hizmet sağlayıcılara geçiyor. Circle, Silvergate'te tutulan USD Coin (USDC) rezervlerinin "küçük bir yüzdesini" diğer bankacılık ortaklarına geri çekti. Circle, Silvergate ve bağlı hizmetlerinin az sayıda USDC müşterisi tarafından kullanıldığını vurguladı. Circle ayrıca ilk kez 2022 yılında Silvergate ile etkileşimini "sıkıntılar ve riskler" sinyalleri belirginleştikçe " azalttığını" açıkladı.

Ne olmuştu?

Silvergate, halka açık bir şirketin mali performansını gösteren yıllık 10-K raporunu ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na sunmak için 16 Mart'a kadar olan süreyi iş ve mevzuat zorlukları nedeniyle karşılayamayacağını belirtmişti. Bu duyurunun ardından Silvergate hisseleri perşembe günü %57,7 oranında değer kaybetti ve birçok kripto varlık platformu Silvergate ile bağlarını kopardığını açıkladı. Bu çerçevede Circle da Twitter'dan yaptığı paylaşımda Kaliforniya merkezli kripto para bankası Silvergate Capital Corp. ile "ilgili belirli hizmetlerden" çekildiğini ve mali açıdan sorunlu ABD bankasıyla arasına mesafe koyan şirketler listesine eklendiğini duyurmuştu.

Silvergate, Sam Bankman-Fried'in iflas eden FTX borsası da dahil olmak üzere bir dizi kripto para şirketine bankacılık hizmetleri sağlıyordu. Geçtiğimiz ay Silvergate'in FTX ve ona bağlı aracı kurum Alameda Research ile olan ilişkileri nedeniyle ABD savcıları tarafından soruşturulduğu bildirilmişti.


  • Kripto Para Bankası Silvergate, Faaliyetlerini Durduracağını Açıkladı

Kripto para sektöründeki çok sayıda işletmeye kredi hizmetleri sağlayan ABD Kaliforniya merkezli Silvergate Capital, çarşamba günü yaptığı açıklamada faaliyetlerini durduracağını ve banka birimini tasfiye edeceğini açıkladı.


  • Silvergate tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Silvergate, son sektörel ve düzenleyici gelişmeler ışığında, banka faaliyetlerinin düzenli bir şekilde sona erdirilmesinin ve bankanın gönüllü tasfiyesinin ileriye dönük en iyi yol olduğuna inanmaktadır". Banka tüm mevduatları geri ödeyeceğini belirtti. NYSE'de işlem gören Silvergate hisseleri, işlem sonrası saatlerde %43'ten fazla düşüşle 2,76 USD’ye geriledi.


  • FED Başkanı Powell’dan Faiz Açıklaması Geldi

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, yarı yıllık para politikası raporuna ilişkin ABD Senato Bankacılık Komitesi'nde yaptığı açıklamada, ülkedeki son ekonomik verilerin beklenenden daha güçlü geldiğini hatırlatarak, “Bu da faiz oranlarının nihai seviyesinin önceden tahmin edilenden daha yüksek olabileceğini gösteriyor" dedi.


  • ABD Başkanı Biden, Kripto Para Vergilendirmesinde Değişiklikler Önerebilir

Wall Street Journal'ın haberine göre ABD Başkanı Joe Biden yaklaşan bir bütçe planında kripto para vergilendirmesi için değişiklikler önerecek. Wall Street Journal, Biden’ın kripto para vergilendirme kurallarında wash trading'i hedef alan bir değişiklik önereceğini söylüyor. Wash trading'e karşı kurallar hisse senedi ve tahvil ticareti için geçerli olsa da söz konusu kurallar şu anda kripto para ticaretine uygulanmıyor. Bu, yatırım sahiplerinin belirli yatırımları satabileceği ve yeniden yatırım yapmadan önce vergiden düşülebilir bir zararı kabul edebileceği anlamına geliyor. Yeni kripto para vergi politikasının 24 milyar USD gelir getirmesi öngörülüyor. Bu hamle Biden'ın federal bütçe açıklarını on yıl içinde 3 trilyon USD azaltmayı amaçlayan daha geniş 2024 bütçe planının bir parçası olacak. Biden'ın yeni bütçe planını bugün açıklaması bekleniyor.


  • CFTC Başkanı Behnam, Ethereum’u Emtia Olarak Nitelendiriyor

ABD Emtia ve Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) Başkanı Rostin Behnam, Bitcoin dışındaki her kripto para biriminin menkul kıymetler yasaları kapsamına girdiğini sürekli olarak savunan ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler'in aksine, Ethereum'u bir menkul kıymet değil emtia olarak nitelendirdi. Senato Tarım Komitesi'ne konuşan Behnam, Ethereum'un bir süredir CFTC borsalarında listelendiğini hatırlatarak, "Ether vadeli işlem ürününün bir emtia varlığı olduğunu güçlü bir şekilde hissetmeseydik, CFTC borsasında listelenmesine izin vermezdik" dedi.


  • Amazon’un NFT Pazarı Önümüzdeki Ay Açılacak

Teknoloji devi Amazon'un NFT pazarını önümüzdeki ay başlatacağı ve lansman tarihinden itibaren 15 NFT koleksiyonunun halihazırda mevcut olduğu bildirildi. Cryptorank’ın ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberine göre Amazon, 24 Nisan'da "Amazon Digital Marketplace"i piyasaya sürmeyi planlıyor. Platform, söz konusu hizmeti ilk olarak ABD’deki müşterilerine sunmaya başlayacak.


  • Pakistan Bankaları Blokzincir Tabanlı KYC Sistemi Geliştirme Konusunda Anlaştı

Pakistan'da faaliyet gösteren 31 geleneksel bankadan oluşan Pakistan Bankalar Birliği (PBA), Know Your Customer (KYC) girişimleri için blokzincir tabanlı bir platform geliştirilmesine imza attı. Söz konusu bankalar arasında Industrial and Commercial Bank of China, Citi bank ve Deutsche Bank gibi uluslararası kuruluşlar da yer alıyor.


  • Avustralya, Yatırımcı Çıkışları Nedeniyle Kripto Para Düzenlemelerini Uygulamayı Erteleyecek

Avustralya’da bilgi edinme özgürlüğü yasaları kapsamında yayımlanan belgeler, Avustralya hükümetinin yerel kripto para birimi sektörü için kapsamlı bir düzenleyici çerçeve belirlemeden önce zamana ihtiyaç duyacağını ortaya koydu. Nitekim Avustralya Hazinesi, yeni kripto para birimi kurallarının uygulanmasını büyük olasılıkla 2024'ün ortasına hatta 2025'e erteleyecek.


  • Cardano (ADA) Kurucusu Hoskinson Merkezileştirme İddialarını Reddetti

Twitter'da kendini "Web3 danışmanı" olarak tanımlayan Vanessa Harris Cardano'nun geliştirilmesinin arkasındaki şirket olan IOG'nin mevcut kurulum altında ağ üzerindeki kontrolünü asla kaybetmeyeceğini iddia etti. Harris özellikle Cardano İyileştirme Önerisi olan CIP-1694'ü, IOG ve diğer kuruluşların en uç koşullar dışında ağ üzerindeki kontrolü elinde tutacağının kanıtı olduğunu öne sürdü.


  • Hollanda Kripto Paralarla İlgili Google Aramalarında Avrupa'da İlk Sırada Yer Aldı

Kripto para ile ilgili google aramalarının sayısına bakıldığında Hollanda 46 Avrupa ülkesi arasında kripto paraya en meraklı ülke olarak öne çıkıyor. Dua Crypto'nun verilerine göre Slovenya ve İsviçre ikinci ve üçüncü olarak Hollanda'yı takip ederken, Türkiye dördüncü sırada yer aldı. Araştırma ayrıca Bitcoin'in (BTC) 46 Avrupa ülkeden 35'inde en çok tercih edilen kripto para birimi olduğunu gösterdi. Dogecoin (DOGE) en çok tercih edilen ikinci kripto para olurken, Ethereum (ETH) dördüncü sırada yer aldı.


  • Tether ve Lugano Belediyesi, Plan Business Hub'ı Hayata Geçiriyor

3 Mart 2022 tarihinde İsviçre'nin Lugano kentinde gerçekleşen etkinlikte vatandaşların vergi ödemelerinde kripto para kullanabileceğine dair kararlar alınmıştı. 'B Planı' olarak adlandırılan bu etkinlikle, şehir yönetimi ve Tether arasında iş birliği gerçekleştirilmişti. Lugano’da yaşayan vatandaşların vergi ödemelerinin dışında pek çok hizmette kripto para birimlerini kullanabileceği belirtilmişti. Şehir yönetimi, bu projede nihai hedefin Lugano kentindeki tüm mal ve hizmet ödemelerinde kripto paraları da kabul etmek olduğunu vurgulamıştı. Lugano şehir yönetimi ve Tether, bu iş birliğiyle birlikte Avrupa’nın blokzincir merkezi olma hedefiyle Center of Excellence for Blockchain Adoption'ı kurdu.


  • TeraWulf'un Nükleer Enerjiyle Çalışan Bitcoin Madencilik Tesisi Faaliyete Geçti

TeraWulf, ABD'de nükleer enerjiyle çalışan ilk Bitcoin madenciliği tesisinin açılışına işaret eden Nautilus Cryptomine tesisini faaliyete geçirdi. Madencilik devi yaklaşık 8.000 teçhizatı faaliyete geçirerek saniyede 1,0 exahash (EH/s) civarında hash oranıyla dikkati çekti.


  • WeChat, Dijital Yuan’ı Ödeme Platformuna Entegre Etti

Çin'in önde gelen sosyal ağ ve ödeme uygulaması ülkenin merkez bankası dijital para birimi dijital yuan’ı ödeme hizmetlerine ekledi. Bu hamlenin dijital yuan’ın benimsenmesini arttırmaya yardımcı olabileceği belirtiliyor. WeChat Pay artık McDonald's'tan yemek siparişi vermek ve fatura ödemek gibi belirli uygulamalarda dijital yuan ödemelerine izin veriyor. WeChat kullanıcıları arasında doğrudan CBDC işlemlerinin de kısa süre içinde başlatılması bekleniyor.


  • Paxos Anketi: Katılımcıların %75'i Kripto Paranın Geleceğine Güveniyor

Yakın zamanda yapılan Paxos’un ABD’de gerçekleştirdiği anket sonuçları ülkede kripto para birimine yönelik ilginin yüksek olduğunu gösterdi. Anket 5 ve 6 Ocak tarihlerinde gerçekleştirildi ve 50.000 USD’nin üzerinde kazanan, banka hesabı olan ve son üç yıl içinde kripto para satın alan yetişkinleri kapsadı. Ankete katılan 5.000 ABD'li çalışma çağındaki yetişkinin %75'i "kripto paranın geleceğine ‘güvendiğini ya da kısmen güvendiğini’ belirtti.