Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (6-12 Şubat)

  • Togg Araçları İçin Ön Sipariş Hakkı Sunan NFT Satışı Yoğun İlgi Nedeniyle Ertelendi

Togg’un Twitter sayfasından yapılan paylaşımda NFT açık artırmasına, yoğun ilgi sonrası yaşanan sistemlerde gecikme ve erişim sorunu nedeniyle bir sonraki duyuruya kadar ara verildiği açıklandı. Paylaşımda problemin giderilmesi için gerekli çalışmaların sürdüğü duyuruldu.


  • Interpol, Metaverse’teki Suçları Nasıl Denetleyebileceğini Araştırıyor

BBC'nin haberine göre Interpol Genel Sekreteri Jurgen Stock, ajansın metaverideki suç faaliyetlerini denetleme niyetini açıkladı. Stock, "sofistike ve profesyonel" suçluların suç işlemek için yeni teknolojik araçlara uyum sağlama yeteneğinin altını çizdi.


  • Çin, Dijital Yuan’ın Benimsenmesi İçin Çalışmalarını Sürdürüyor

Çin Merkez Bankası, CBDC kullanımını artırmak amacıyla yeni yıl döneminde ülke genelinde milyonlarca USD değerinde dijital yuan dağıttı. People's Daily gazetesinin İngilizce yayın organı Global Times'ta 6 Şubat'ta yayımlanan bir habere göre, tatil döneminde ülke genelinde e-CNY için yaklaşık 200 "etkinlik" başlatıldı. Bu "etkinlikler", hükümetin COVID-19 kısıtlamalarını gevşetmesinden bu yana ilk kez "tüketimi teşvik etmek" için yapıldı.


  • Birleşik Krallık 2030 Yılına Kadar Dijital Pound’u Piyasaya Sürmeyi Hedefliyor

The Telegraph'ın haberine göre, İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Majestelerinin Hazinesi önümüzdeki hafta bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) oluşturmak için yol haritası sunacak.


  • Genesis’in Yapılandırma Planı Ne Durumda?

Genesis Global, Digital Currency Group (DCG) ve alacaklılarıyla bir "prensip anlaşmasına" vardığını ve yeniden yapılandırma çabalarının bir parçası olarak kripto para ticareti ve piyasa yapıcılığı kolunun satılacağını duyurdu. DCG, Genesis'in aracılık iştiraki olan Genesis Global Trading'deki öz sermaye payını Genesis'in holding kuruluşu olan Genesis Global Holdco'ya katacak. İşlem, Genesis ile ilgili tüm kuruluşları aynı holding şirketi altında toplayacak. Bir Genesis alacaklısı, Genesis, Digital Currency Group ve alacaklılar arasında önerilen yeniden yapılandırma planının alacaklıların fonlarının en az %80'ini geri alacağını açıkladı.


  • Bitcoin Lightning Network Kapasitesi Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Bitcoin Lightning Network kapasitesi tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 5.490'ın BTC’nin üzerine ulaştı. Katman-2 ödeme ağındaki BTC işlemleri Ocak 2022'den bu yana yaklaşık %63 arttı.


  • WeTransfer, Minima Ortaklığı ile NFT Sektörüne Adım Atıyor

Ücretsiz bir dosya paylaşım platformu olan WeTransfer, kullanıcıların telefonlarından NFT'ler oluşturmasına ve göndermesine olanak sağlamak için Minima ile iş birliğine gitti. WeTransfer'in Kreatif Direktörü Damian Bradfield'e göre Minima ile ortaklık kararı, vizyon ve hedef pazarın birbirine yakın olması nedeniyle alındı.


  • Yuga Labs, RR/BAYC Projesine Karşı İlk Bored Ape Ticari Marka Davasını Kazandığını Açıkladı

Bored Ape Yacht Club'ın (BAYC) arkasındaki şirket olan Yuga Labs, mahkeme dosyalarına göre, sanatçı Ryder Ripps'in başkanlığını yaptığı RR/BAYC projesinin ortaklarından Thomas Lehman'a karşı ticari marka ihlali davasında bir uzlaşma sağladı. Anlaşmanın bir parçası olarak Lehman, Yuga Labs'ın BAYC ticari markasına sahip olduğunu ve RR/BAYC'ye katılımıyla bu ticari markayı ihlal ettiğini kabul ediyor.


  • Suudi Arabistan ve The Sandbox Metaverse Projelerinde İş Birliği Yapacak

Suudi Arabistan, Metaverse projeleri için oyun platformu The Sandbox iş birliğine gidiyor. Bu çerçevede The Sandbox ve Suudi Arabistan bir mutabakat zaptı imzaladı; ancak anlaşmanın kapsamına dair detaylar henüz açıklanmadı.


  • SEC, Kripto Paralar Hakkında Danışmanlık Veren Şirketlerin Denetimini Artıracak

Kripto para birimleri hakkında teklif veya tavsiyede bulunan kripto brokerleri ve yatırım danışmanları bu yıl Amerika Birleşik Devletleri'nin menkul kıymetler gözlemcisi kapsamına alınacak.


  • Digital Currency Group, Sermaye Artırımı İçin Grayscale Hisselerini Satışa Çıkardı

Digital Currency Group'un (DCG), sermayesini artırmak ve likiditesini korumak için iştiraki Grayscale Investments tarafından yönetilen kripto para fonlarındaki varlıklarını satmaya başladığı öğrenildi. DCG'nin sahip olduğu şirketler, FTX'in iflas etmesinden ciddi şekilde etkilendi. DCG’de son haftalarda 500'den fazla çalışan işten çıkartıldı. Öte yandan DCG iştiraklerinden bir diğeri olan kripto para medya kuruluşu CoinDesk için 200 milyon USD’yi aşan teklifler aldığını iddia ettikten sonra, satış seçeneklerini değerlendirmesine yardımcı olması için finansal danışmanlık firması Lazard'dan yardım istemişti.


  • Algorand, Hindistan'da Web3'ün Benimsenmesini Teşvik Etmeyi Hedefliyor

Algorand Vakfı, Hindistan'da Web3'ün yaygınlaşmasına yardımcı olmak amacıyla eğitim programları geliştirmek için okullarla yapılan iş birlikleri de dahil olmak üzere çeşitli ortaklıklar kurduğunu duyurdu. Algorand Vakfı bu çerçevede eğitim programları başlatmak için Jawaharlal Nehru Teknoloji Üniversitesi Haydarabad ve Hindistan İşletme Okulu ile çalışacak.


  • Cardano EVM Uyumlu Yan Zincir Halka Açık Test Ağını Başlattı

Cardano blokzincirinin arkasındaki kuruluş olan Input Output Global (IOG), kavram kanıtı Ethereum sanal makinesi (EVM) uyumlu yan zincirinin halka açık test ağını başlattı. IOG'nin tweetine göre, test ağı kısa bir süre için kullanıma sunulacak.


  • Rusya'nın Gazprombank'ı Gelir Kaybı Endişesiyle CBDC Uygulamasının Yavaşlatılmasını Öneriyor

Rusya'nın önde gelen gaz şirketi Gazprom'un iştiraki olan Gazprombank, dijital rubleyi uygulamaya koymadan önce bankalara daha fazla zaman tanınmasına yönelik öneride bulundu. CBDC pilot uygulamasına katılan 15 bankadan biri olan Gazprombank, kamuoyuna bir açıklama yaparak geleneksel bankaların çıkarları konusunda dikkatli olunmasını tavsiye etti.


  • Deutsche Bank 2 Alman Kripto Para Şirketine Yatırım Yapmayı Planlıyor

Dünyanın önde gelen bankacılık ve finansal hizmet sağlayıcılarından biri olan Alman bankası Deutsche Bank AG'nin Deutsche Digital Assets ve Tradias'taki azınlık hisseleri için pazarlık yaptığı öne sürülüyor.


  • Rus Hükümeti’nden Sibirya'daki Kripto Madenciliği Tesisine Destek

Rusya, kripto para madenciliğine yatırım yapmak isteyenlere vergi teşvikleri sağlıyor. Rus hükümetinin doğrudan desteğiyle Sibirya'nın doğusunda 12 milyon USD’lik yeni kripto madencilik merkezi açılacak.


  • New York FED Raporu: Bitcoin Hem Parasal Hem de Makroekonomik Haberlere Tepkisiz

New York Federal Rezervi, makroekonomik haberlerin kripto para birimlerinin, özellikle de Bitcoin'in fiyatı üzerindeki etkisine ilişkin bir rapor yayımladı. 31 sayfalık New York FED raporu New York FED Para Politikası Araştırma Bölümü Uluslararası Çalışmalar Başkanı Dr. Gianluca Benigno ve New York FED’in eski Kıdemli Ekonomisti olan ve şu anda Barclays'de direktörlük yapan Carlo Rosa tarafından ortaklaşa yazıldı.


  • Tether, 4. Çeyrekte 700 Milyon USD Net Kâr Elde Ettiğini Açıkladı

Sabit koin ihraççısı Tether, 2022 yılının dördüncü çeyreğinde 700 milyon USD net kâr elde ettiğini açıkladı. Bir Tether sözcüsü The Block’a yaptığı açıklamada, 700 milyon USD’lik kârın “hissedar öz sermayesinin bir parçası, yani rezervleri aşan kısım” olduğunu belirtti.