Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (7-13 Haziran)

El Salvador’un Bitcoin Yasası, Kongrede Üstün Bir Çoğunlukla Onaylandı

Latin Amerika ülkesi El Salvador, yapılan bir kongre oturumunun ardından Bitcoin Yasası için olan tasarıyı onayladı. Başkan Nayib Bukele'nin bir tweet'ine göre yasa, kongredeki 84 yetkilinin 62'si tarafından desteklenerek üstün bir çoğunlukla oyu aldı. Bukele, El Salvador hükümetinin teknolojik altyapının inşa edilmesi ve uygulanması için 90 gün süre vermesiyle yasanın hemen yürürlüğe gireceğini söyledi. Bu yasa kapsamında, her türlü işlemde Bitcoin ile ödeme yapılabilecek ve vergiler ödenebilecek. Ülkedeki tüm işletmeler için Bitcoin'in zorunlu kabulünün uygulanması gerçekleştirilecek, mal ve hizmetlerin fiyatı Bitcoin üzerinden hesaplanabilecek. Ayrıca, Bitcoin ile yapılacak alışverişler, herhangi bir yasal ödeme aracında olduğu gibi, sermaye kazancı vergisine tabi olmayacaktır. Ülkenin ticaret sektörüne, yetkinin ima ettiği veya neden olduğu riskleri hesaba katmak için kurulmuş bir trust (tröst) fonu sağlanacak. Fon, ticari olarak Bandesal olarak bilinen El Salvador Kalkınma Bankası tarafından tutulacak ve 150 milyon dolar değerinde Bitcoin tutacak. Yasa ayrıca El Salvador hükümetinin devlet tarafından üretilen resmi bir Bitcoin cüzdanının piyasaya sürülmesini de destekleyecek. Bununla birlikte, mevcut uyumluluk ve düzenleme göz önüne alındığında, cüzdan isteğe bağlı ve zorunlu olmayacak. Bunun yanı sıra, devlete 3 BTC yatıran herkesin resmi olarak daimi ikametgahının El Salvador olarak tanınmasını istediğini belirten Bukele, henüz Bitcoin madenciliğine odaklanmadığını belirtti.


Justin Sun, Tron’un El Salvador’da Ofis Kuracağını Açıkladı

Tron’un kurucusu olan Justin Sun, 7 Haziran Pazartesi günü, resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşım ile El Salvador’da ofis kuracaklarını açıkladı: “El Salvador artık bir kripto ülkesi! TRON, El Salvador'da ofis kuran ilk kripto organizasyonu olacak!”. Sun’dan gelen bu hareket, El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele’nin Cumartesi gecesi yaptığı açıklamaların ardından geldi. Bitcoin’in ülkenin resmi para birimi olması için bir yasa tasarısını Kongre’ye göndereceğini dile getiren Bukele, El Salvador’un Bitcoin’i yasal olarak kullanacak ilk ülke olacağını duyurdu.


Jack Dorsey, Lightning Network’ün Twitter’a Entegre Edilebileceğini İma Etti

Sosyal medya platformu Twitter ve finansal hizmetler şirketi Square'in kurucu ortağı Jack Dorsey, Lightning Network’ü (LN) işletmelerinden en az biriyle entegre etmeyi planladığını ima etti. 11 Haziran Cuma günü, Dorsey’nin takipçilerinden biri şu şekilde bir tweet attı: “LN'yi BlueSky veya Twitter'a kurun lütfen, teşekkür ederim”. Buna karşılık Dorsey, “Sadece bir zaman meselesi” yanıtını verdi ve bu tweet, BlueSky veya Twitter'da, hatta belkide her iki şirkette de bir LN entegrasyonu görülebileceği şeklinde algılandı.


MicroStrategy, Daha Fazla Bitcoin Satın Almak İçin 500 Milyon Dolarlık Tahvil Satacak

MicroStrategy CEO’su Michael Saylor, 7 Haziran Pazartesi günü, resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşım ile ek Bitcoin satın almak için 400 milyon dolarlık tahvil ihraç edeceğini açıkladı. Kurumsal yazılım firması sonrasında, ilk kez duyurduğu tahvil satışını, 400 milyon dolardan 500 milyon dolara çıkardığını açıkladı. Bloomberg'in bir raporuna göre, bilançosunda Bitcoin tutmasıyla tanınan şirketin, duyurduğu son teklif için 1.6 milyar dolardan fazla tahvil emri aldıktan sonra satışı arttırdığı belirtiliyor. MicroStrategy tarafından yapılan açıklamaya göre 500 milyon dolarlık toplam ana paranın hepsi Bitcoin’e yatırılacak. Nitelikli kurumsal alıcılardan 500 milyon doları toplamayı planladığını belirten firma, 2028'e kadar üst düzey teminatlı tahviller sunacağını açıkladı. Yeni Bitcoin’ler almak için daha fazla borç tahvili satacak olan MicroStrategy’nin an itibariyle yaklaşık olarak 92.079 Bitcoin’i bulunuyor. 500 milyon dolar ile Bitcoin alacak olursa firmanın, hazinesinde bulundurduğu toplam Bitcoin’ler 100 bini geçecek.


El Salvador Başkanı, Volkanik Bir Jeotermal Bitcoin Madencilik Planı İçin Çağrıda Bulundu

El Salvador, kripto planlarını hızlıca gerçekleştirmeye devam ediyor. Henüz 9 Haziran Çarşamba günü, yapılan bir kongre oturumunun ardından Bitcoin Yasası için olan tasarı onaylanmışken, Başkan Nayib Bukele şimdide Bitcoin madenciliği yapmak için volkanik bir kuyu kullanarak, %100 temiz, %100 yenilenebilir, 0 emisyonlu enerji ile Bitcoin madenciliği için tesisler sunma planının hazırlanması talimatını verdi. Bukele, devlete ait jeotermal enerji şirketi LaGeo'nun da etiketlediği bir tweet attı: “LaGeoSV'nin (devlete ait jeotermal enerji şirketimiz) başkanına, volkanlarımız aracılığıyla çok ucuz, %100 temiz, %100 yenilenebilir, 0 emisyonlu enerji ile Bitcoin madenciliği için tesisler sunma planını hazırlaması talimatını verdim. Mühendislerimiz, volkanlarımızdan yaklaşık 95 MW %100 temiz, 0 emisyonlu jeotermal enerji sağlayacak yeni bir kuyu kazdıklarını bildirdiler. Etrafında tam bir Bitcoin madencilik merkezi tasarlamaya başlıyoruz. Kuyudan çıktığını gördüğünüz şey saf su buharıdır”. Ülkenin enerjisinin yarısından fazlası yenilenebilir enerjiden geliyor ve El Salvador, 23 aktif yanardağa ev sahipliği yapıyor. Yayınlanan raporlar, El Salvador'un jeotermal güç potansiyelinin 644 MW'a yakın olduğunu ve LaGeo'nun şu anda mevcut enerji üretiminin yaklaşık %31'ini kullandığını gösteriyor.


Bitcoin Madencilik Konseyi’nde Elon Musk’ın Hiçbir Rolü Olmayacak

İlk olarak Elon Musk tarafından Mayıs ayı sonlarında bir tweet ile açıklanan, enerji bilincine sahip Kuzey Amerika Bitcoin madencilerinin yer aldığı Bitcoin Madencilik Konseyi’nde, Musk'ın “hiçbir rolü” olmayacağı duyuruldu: “Kuzey Amerikalı Bitcoin madencileriyle konuştum. Mevcut ve planlanan yenilenebilir kullanımı yaymayı ve diğer madencilerin de bunu yapmasını istemeyi taahhüt ettiler. Potansiyel olarak umut verici”. Fakat, Argo Blockchain, Blockcap, Core Scientific, Galaxy Digital, Hive Blockchain, Hut 8 Mining, Marathon Digital Holdings ve Riot Blockchain'in de bulunduğu madencilik şirketlerinin Musk ile bir araya gelerek bu konseyi kurmuş olması, kripto topluluğunda eleştirilerin oluşmasına sebep oldu. Musk’ın bu konseye katılımının nedeni sorulduğunda ise bu görüşmeye ev sahipliği yapan MicroStrategy CEO'su Michael Saylor, şu şekilde bir açıklama yaptı: “Elon Musk ile çok uzun bir görüşmeden sonra, Bitcoin madencilik firmalarına ulaştım ve onunla tanışmak isteyip istemediklerini sordum. Diğer katılımcılar, Elon’dan Bitcoin'i çevreleyen artan karbon kaygısıyla nasıl mücadele edileceği konusunda tavsiye istedi. Sonrasında Elon'dan, bu endişeleri nasıl yönetebileceğimize dair tavsiyesini istedik. Bunun hakkında detaylı bir görüşme yaptık ve daha iyi verileri nasıl ortaya çıkarabileceğimizi konuştuk”. Musk’ın, Konsey’de herhangi bir rolü olmadığı belirtildi. Saylor, bugün attığı bir tweet ile grubu, “ağa ve temel ilkelerine bağlı Bitcoin madencilerinin gönüllü ve açık bir forumu” olarak nitelendirdi. Saylor devamında şunları ekledi: “Şeffaflığı teşvik ediyoruz, en iyi uygulamaları paylaşıyoruz ve halkı Bitcoin ve Bitcoin madenciliğinin faydaları konusunda eğitiyoruz”.


Teksas, Devlet Tarafından Lisanslı Bankaların Kripto Para Saklama Hizmeti Verebileceğini Açıkladı

Teksas Bankacılık Departmanı, yayınladığı bir bildiride yasal çerçevede ‘‘yeterli protokollere” sahip olmaları koşuluyla, devlet tarafından lisanslı bankaların müşteriler adına kripto para birimi saklama hizmeti sunabileceğini açıkladı. Yayınlanan bildiride şunlar belirtildi: ‘‘İlgili bankalara özel anahtarların kopyalarını saklama ve yalnızca bankalar tarafından kontrol edilen cüzdanlara kripto para transferleri yapabilme seçeneği sunuyoruz. Teksas Devleti tarafından lisans alan bankalar aracılığıyla müşterilere çeşitli varlıklar için uzun süre saklama hizmetleri sağlayacağız. Dijital para birimlerinin saklanması, geleneksel varlıklarla ilişkisinden farklı olacaktır, fakat dijital para birimleriyle ilgili olarak bu hizmetleri sağlama yetkisi, Teksas Finans Kodu 32.001 uyarınca zaten mevcuttur”.