Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (7-13 Kasım)

  • ABD'de Ekim Ayı Enflasyon Verileri Açıklandı

Küresel piyasaların odaklandığı ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açıklandı. ABD'de tüketici fiyatları Ekim'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %7.7 arttı. Aylık olarak ise Ekim'de enflasyon %0.4 oldu.


  • Tether (USDT) 1 USD’ye Olan Sabitliğini Kaybetti

Tether tarafından ihraç edilen sabit koin USDT, devam eden piyasa kargaşasının ortasında bugün 1 USD’nin altına geriledi. Coinmarketcap aracılığıyla elde edilen verilere göre, piyasadaki en büyük sabit koin olan USDT bugün 0.9911’e kadar geriledi. USDT haberin yazıldığı zaman dilimi itibarıyla 1 USD’ye olan sabitliğini tekrar sağlamış görünüyor.


  • Sequoia Capital, FTX'deki Yatırımını Sıfırlayacağını Duyurdu

Dünyanın en büyük girişim sermayesi şirketlerinden biri olan ABD merkezli Sequoia Capital, zor durumda olan global kripto varlık platformu FTX'de risklerinin sınırlı olduğu ve FTX'deki tüm yatırımını çekeceği konusunda yatırımcılarına güvence verdi. Yatırımcılarına yönelik bir mektup paylaşımı yapan Sequoia Capital, iflas olasılığı belirdiği için kripto para borsası FTX'e yaptığı 210 milyon USD’nin üzerindeki yatırımı sıfıra indireceğini açıkladı.


  • TRON DAO Reserve, 1 Milyar USDT Alacağını Duyurdu

TRON DAO Reserve Twitter hesabından bir paylaşım yaparak, Blokzincir endüstrisini ve kripto para piyasasını korumak amacıyla toplamda 1 milyar USDT satın alacağını duyurdu.


  • BlockFi Müşteri Faaliyetlerini Sınırladıklarını Duyurdu

ABD merkezli kripto para borç ve faiz verme platformu BlockFi, yaptığı duyuruda müşteri faaliyetlerini sınırladıklarını ve platformdaki para çekme işlemlerini askıya aldıklarını aktardı.


  • FTX, SEC ve CFTC Soruşturmasıyla Karşı Karşıya Kaldı

Global kripto varlık platformu FTX, ABD’de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından müşteri fonlarının kötü yönetimi ve şirketin FTX.US ve Alameda Research ile ilişkileri konusunda soruşturuluyor. Bloomberg'in anonim kaynaklara dayandırdığı haberine göre SEC ilk olarak aylar önce FTX US'in kripto para borç verme faaliyetlerini ve operasyonlarını incelemeye başladı. CTFC şimdi SEC ile birlikte FTX.US'ye ek olarak FTX'i de soruşturuyor ve iki kripto para borsası ile Alameda Research arasındaki ilişkileri inceliyor.


  • El Salvador Devlet Başkanı Bukele, FTX'te Bitcoin Tuttuğuna Yönelik Söylentileri Reddetti

Mike Novogratz'ın CNBC'den Squawk Box ile yaptığı bir röportaj sırasında El Salvador'un FTX'te Bitcoin'e sahip olduğunu öne sürmesinin ardından CZ, El Salvador Başkanı Nayib Bukele ile mesajlaştığını belirterek Bukele’nin “FTX'te Bitcoin'imiz yok ve onlarla hiç işimiz olmadı” dediğini aktardı.


  • New York FED, CBDC'leri Keşfetmek Amacıyla Singapur Para Otoritesi ile İş Birliği Yapıyor

New York Federal Rezerv Bankası'nın New York İnovasyon Merkezi (NYIC) ve Singapur Para Otoritesi (MAS), toptan merkez bankası dijital para birimleri (wCBDC'ler) ile ortak bir deneme başlatacak. Düzenleyiciler, wCBDC'lerin sınır ötesi toptan ödemeler için potansiyelini test etmek istiyor.


  • Voyager, Varlıkları için Teklif Verme Sürecini Yeniden Başlattığını Duyurdu

Temmuz ayında iflasını ilan eden kripto para kredi kurumu Voyager, global kripto varlık platformu FTX'in iflasının ardından varlıkları için teklif verme sürecini yeniden başlattığını duyurdu. FTX, iflas sürecine girmeden önce Voyager'ın varlıklarını satın alma yolundaydı.


  • Kripto Varlık Platformu FTX, İflas Başvurusunda Bulundu

FTX, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla iflas başvurusunda bulunduğunu duyurdu. FTX, iflas başvurusunda FTX US ve FTX TR platformlarını da dahil etti. Sam Bankman-Fried FTX'teki CEO'luk görevinden ayrıldı. Bu göreve Bu göreve, Enron'un tasfiyesini denetlemesiyle tanınan Chicago menşeli avukat John J. Ray atandı. FTX’ten yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “FTX’in yeni CEO’su John Ray olmuştur. Çeşitli ülkelerdeki çalışanların görevlerine devam etmeleri beklenmektedir. CEO Ray ve bağımsız profesyoneller, iflas kanununun 11. maddesi gereği bu süreçte birlikte çalışacaklar.”


  • Endonezya’da Kripto Paraların Denetlenmesi için Finansal Hizmetler Kurumu’na Sorumluluk Verilecek

Endonezya hükümeti, ülkenin büyüyen kripto para yatırım piyasasının düzenlenmesi, denetlenmesi ve gözetimi için Finansal Hizmetler Kurumu'na (OJK) sorumluluk vermeyi planladığını açıkladı. Kripto para piyasasının düzenlenmesi ve denetlenmesi halihazırda Endonezya Ticaret Bakanlığı ve Emtia Vadeli İşlemler Ticareti Düzenleme Kurumu'nun yetkisi altında.


  • Kripto Para Ekosistemi, Büyük Madenci Satış Baskısıyla Karşı Karşıya

Bitcoin madencileri, FTX’in iflasını duyurmasının ardından kripto paralarda yaşanan düşüş ve enerji maliyetlerindeki artışa karşı kârlılıklarını koruma mücadelesi veriyor. Nitekim kripto para piyasası Ocak 2021'den bu yana en büyük günlük madenci satış baskısını gördü. Madencilik maliyetlerindeki artış ve kârlılıktaki düşüş madencileri Bitcoin varlıklarını satmaya itiyor. Kasım ayının başından bu yana madenci cüzdanlarındaki bakiyede dikey bir düşüş yaşandı ve Ocak 2021'de kaydedilen en düşük seviyeye geriledi.


  • Saint Kitts ve Nevis Bitcoin Cash'i 2023’te Yasal Ödeme Aracı Olarak Kabul Edecek

Kitts ve Nevis Başbakanı Terrance Drew, ülkesinde düzenlenen bir Bitcoin Cash (BCH) konferansı sırasında BCH'nin Mart 2023'e kadar ülkede yasal ödeme aracı haline geleceğini duyurdu. Drew, ülkenin BCH madenciliğine de yöneleceğini de sözlerine ekledi. Söz konusu duyuru ülkenin Bitcoin yerine Bitcoin Cash'i benimseme tercihi konusunda tartışmalara yol açtı.


  • MicroStrategy Kurucu Ortağı Saylor, Kripto Para Ekosistemindeki Son Gelişmelere Dair Açıklamalarda Bulundu

ABD merkezli yazılım şirketi MicroStrategy Kurucu Ortağı ve İcra Kurulu Başkanı Michael Saylor, CNBC'nin Squawk on the Street programında kripto para ekosisteminde yaşanan son gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. Saylor özetle şunları kaydetti: “Bence bu hafta Bitcoin'in erdemlerinin altını çizdiği kadar kripto ekosisteminin kırılganlığını da ortaya koyuyor. Bitcoin, bir ihraççı olmadan kendi kendinize saklayabileceğiniz bir emtia. Piyasadaki kripto paraların büyük çoğunluğu, regüle edilmemiş borsalarda işlem gören kayıtsız menkul kıymetlerdir ve oldukça merkezidirler. Regüle edilmemiş borsalarda işlem gören merkezi bir tokenin patlaması halinde nelerin ters gidebileceğini bu hafta gördük. Bence Bitcoinciler bunu uzun zamandır tahmin ediyordu. Tüm bitcoinciler adına konuşacak olursam, kripto parayla ile işlevsiz bir ilişkiye hapsolmuş gibi hissediyoruz ve bundan kurtulmak istiyoruz...”