Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (8 - 14 Ağustos)

  • Bitcoin Ağının Enerji Tüketimi 2022'de %20'nin Üzerinde Düşüş Gösterdi

Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi tarafından 9 Ağustos 2022 itibariyle hesaplanan tahminlere göre, Mayıs 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan ve günde 15.80 GW'a kadar güç kullanan Bitcoin ağı küresel hash oranı ağustos ayında 10.49 GW'a düştü. Bitcoin’in enerji talebi, 2022 başından bu yana %21 oranında düşüş gösterdi. Nitekim Bitcoin ağı küresel hash oranı 2 Ocak 2022'de 13.28 GW iken 8 Ağustos 2022'de 10.49 GW'a geriledi.


  • Bankacılık Devi JPMorgan’dan Kripto Açıklaması: Sektör Taban Buldu

ABD merkezli çok uluslu yatırım bankası JPMorgan, kripto para piyasasında son dönemde yaşanan küçük ölçekli kazançların ardından, sektörün 'taban bulduğunu' öne sürdü. Business Insider'ın haberine göre JPMorgan analisti Kenneth Worthington, müşterilerine gönderdiği bir notta, kripto sektörünün değişen gidişatını, Ethereum’un (ETH) Merge yükseltmesine bağladı. Öte yandan JPMorgan analistleri, 1 trilyon dolarlık piyasa değerinin geri kazanılmasıyla sonuçlanan piyasa kazançlarının kısmen Terra (LUNA) ekosisteminin çöküşünden kaynaklanan serpintilerin azalmasından kaynaklandığını belirtti.


  • Akbank’dan ‘Akbank ReFi Hackathon' Duyurusu

Akbank resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Akbank LAB tarafından Avalanche (AVAX) teknolojisiyle düzenlenecek onarıcı finans temalı Akbank ReFi Hackathon’ın çok yakında başlayacağını duyurdu.


  • CFTC, Büyük Hedge Fonlar için Yeni Kripto Raporlama Kuralı Öneriyor

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile hedge fonların kripto para riskini raporlamasını gerektirecek ortak bir kural önerme kararı aldı.


  • Güney Kore’de Kripto Mevzuatı Çalışmaları Hızlanacak

Güney Kore Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) Başkanı Kim Joo-hyun, Ulusal Meclis toplantısında yaptığı açıklamada, özel sektör uzmanları ve ilgili bakanlıklardan oluşan bir çalışma grubunun "sanal varlıklara ilişkin yasa tasarılarının incelenme sürecini hızlandıracağını" söyledi.


  • Cardona Ağında Günde Yaklaşık 75.000 İşlem Gerçekleşiyor

Cardano ağında şu anda günde yaklaşık 75.000 işlem gerçekleştirildiği ancak işlem etkinliğine rağmen Cardano ağının henüz tam kapasitede çalışmadığı aktarıldı. Cardano ağında yakın zamanda gerçekleşecek birçok yeni uygulamayla birlikte ağdaki işlem sayısında gözle görülür bir şekilde artış sağlanacağı belirtiliyor.


  • AB Yetkilisi Kersten, MiCA Tasarısının Terra Tarzı Çöküşleri Önleyeceğini Söyledi

Avrupa Komisyonu'nun Teknolojik Yenilik ve Siber Güvenlik Politikası Danışmanı Peter Kerstens, Kore Blokzincir Haftası'nda yaptığı konuşmada MiCA tasarısının yasalaşmasının Terra (LUNA) gibi çöküşleri önlemeyi amaçlayan katı yükümlülükler ve NFT'lere de kripto gibi yaklaşılması da dahil olmak üzere piyasaya birçok değişiklik getireceğini söyledi.


  • Ethereum 2.0 Kontratına Yatırılan ETH Değeri 25 Milyar Doları Aştı

Ethereum’un ağ yükseltmesi, 1 Aralık 2020’de Beacon Chain’in piyasaya sürülmesiyle resmi olarak başlamıştı. Ethereum 2.0 ekosisteminin omurgasını oluşturan Beacon zincirinde stake etmeye yönelik depozit sözleşmesi CryptoRank’taki verilere göre şu anda 13.2 milyon ETH'nin üzerinde değer toplamış durumda görünüyor.


  • BlackRock, ABD Merkezli Kurumsal Müşterilerine Bitcoin’e Yatırım Yapma İmkanı Sunan Özel Bir Tröst Başlattı

Yatırım kuruluşu BlackRock, ABD merkezli kurumsal müşterilerine spot Bitcoin'e yatırım yapma imkanı sunan özel bir tröst başlattı. Söz konusu tröst ABD merkezli kurumsal müşterilere açık olacak ve BlackRock'ın Bitcoin piyasasına doğrudan yatırım yapma imkanı sunan ilk ürünü olacak.


  • Vaculug, Bitcoin ve Ethereum'u Ödeme Olarak Kabul Ettiğini Duyurdu

Avrupa'nın en büyük bağımsız kaplama şirketi olan Vaculug, lastikler ve ilgili hizmetler için yapılan tüm ödemelerde Bitcoin ve Ethereum’u kabul edeceğini duyurdu.


  • Revolut'un Finansal Eğitim ve Kripto Kursları Temmuz Ayında Bir Milyondan Fazla Kullanıcıya Ulaştı

Birleşik Krallık merkezli dijital bankacılık uygulaması Revolut’un ‘Öğrenin ve kazanın’ adlı finansal eğitim ve kripto kursları geçtiğimiz ay bir milyondan fazla kullanıcıya ulaştı. Söz konusu girişimin, kullanıcıların kripto para birimleri, blokzincirler ile en popüler tokenler ve protokoller de dahil olmak üzere ilgili konulardaki bilgilerini geliştirmelerine yardımcı olmak, kripto okuryazarlığını artırmak amacıyla oluşturulduğu belirtildi.


  • Zimbabwe, CBDC için Yol Haritası Hazırladığını Duyurdu

Afrika ülkesi Zimbabve’nin Merkez Bankası Başkanı John Mangudya, merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) benimsenmesi için bir yol haritası geliştirdiklerini duyurdu.


  • Blokzincir Alanında Çalışanların Sayısı Bir önceki Yıla Göre %76 Arttı

Profesyonel iş ağı platformu LinkedIn ve bir global borsanın yayımladığı bir raporun bulgularına göre, Blokzincir alanında çalışan bireylerin sayısı Haziran 2022 itibarıyle bir önceki yıla göre %76 oranında arttı.


  • Aave Justin Sun'ın Adresini Bloke Etti

ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), Tornado Cash’i yaptırım listesine aldığını duyurmuştu. Bir kişinin Tornado Cash üzerinden rastgele ETH gönderdiği kişiler arasında bulunan Justin Sun, Aave tarafından bloke edildiğini duyurdu.


  • Ripple Raporu: Finans Kurumlarının %76'sı 2025 Yılına Kadar Kripto Kullanabilir

Ripple tarafından hazırlanan yeni bir rapor, dünya çapındaki finans kurumlarının %76'sının, mevzuatın izin vermesi koşuluyla önümüzdeki üç yıl içinde kripto para birimini kullanmak istediğini ortaya çıkardı.


  • Shiba Inu Topluluğu’dan Sahte Shiba Eternity Uygulamaları Konusunda Uyarı

Shiba Inu topluluğu sahte Shiba Eternity uygulamaları konusunda bir uyarı yayınladı. Resmi Shib Discord Moderatörü ve Growth Breed üyesi ShibQueenie, Shiba Eternity oyununun erken test aşamasında olduğunu ve bu nedenle yalnızca Vietnam'daki onaylı test hesapları ve oyuncular tarafından kullanılabileceğini belirtti.


  • MakerDAO Kurucusu 3.5 Milyar Dolarlık USDC Rezervinin Ethereum'a Dönüştürülmesini Önerdi

MakerDAO (MKR) kurucusu Rune Christensen, DAO Discord grubunda yaptığı açıklamada DAO mensuplarından Tornado Cash yaptırımlarının kapsamı nedeniyle 3.5 milyar USDC rezervlerini Ethereum'a (ETH) dönüştürmeyi düşünmelerini istedi. Christensen, konuyla ilgili gerçekleştirilen derinlemesine araştırmaların kendisine Tornado Cash yaptırımının sonuçlarının başlangıçta düşünülenden daha ağır olduğunu gösterdiğini belirterek“USD’yi bırakmaya hazırlanmayı düşünmeliyiz.” dedi.


  • Rusya Dijital Ruble'yi 2024'te Çıkarmayı Planlıyor

Rusya Merkez Bankası dijital para birimi (CBDC) geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Dijital Ruble'nin piyasaya 2024 yılında sürüleceği tahmin ediliyor.