Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (8 – 14Kasım)

  • Bitcoin'de Taproot Güncellemesi Gerçekleşti

Bitcoin tarihindeki en önemli güncellemelerden biri olan Taproot, 709632. blokta gerçekleşerek devreye girdi. Taproot Yükseltmesi’ni ve Taproot Yükseltmesi’nin avantajlarını detaylı bir şekilde incelediğimiz akademi yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Twitter, Merkeziyetsiz Sosyal Medyanın Geleceğini Şekillendirmek İçin Ekip Oluşturuyor Twitter sosyal medya şirketinin CEO’su Jack Dorsey, kripto para biriminin Twitter’ın büyümesinin önemli bir parçası olacağını söyledikten sonra kripto, blokzincirler ve diğer merkeziyetsiz teknolojilere odaklanan bir ekip oluşturuyor. Yeni ekip Twitter Crypto, şirketin merkeziyetsiz uygulamalar konusunda artan ilgiyi nasıl destekleyebileceği üzerinde çalışıyor.

  • Nike, Metaverse ve NFT Dünyasına Hazırlanıyor

Amerikan çok uluslu ayakkabı ve spor giyim şirketi Nike, metaverse ve eşsiz token (NFT) teknoloji dünyasına adım atmaya hazırlanıyor. Yapılan araştırma sonuçlarına göre Nike’ın “meta evreni düşündüğü” ve “Cryptokicks” adlı bir patent için de onay beklediği duyumlar arasında. Nike, ayakkabı, giysi ve aksesuarlar dahil olmak üzere markalı sanal ürünler için ABD Patent ve Ticari Marka Ofisine çeşitli taleplerde bulundu. Başvurular, “çevrimiçi sanal dünyalarda” kullanım amacıyla indirilebilir (ayakkabı, giysi, şapka, gözlük, çanta, spor çanta, sırt çantası, spor ekipmanı, sanat, oyuncak ve aksesuar) sanal ürünler kategorisinde Nike’ın ticari markalarını korumayı amaçlıyor. Ayrıca kariyer odaklı web portalı Linkedin’de bir Nike çalışanının iş tanımında “metaverse hakkında düşünmeyi” içeren bir ibare mevcut ve “birkaç Nike çalışanının da iş tanımlarında artık ‘metaverse’ var.” Ayrıca, Nike’ın geçen ay yayınlanan ve firmanın sanal ayakkabı ve sanal malzeme tasarımcıları aradığını gösteren iki iş ilanı var. Tüm bu verilere rağmen Nike’ın tarafından henüz herhangi bir resmi açıklama gelmedi. Dünyanın en büyük spor ayakkabı tedarikçilerinden biri olan Nike, 2018’de Fortune 500 listesinde 89. sırada yer aldı ve geçen yıl pandeminin ortasında 37.40 milyar dolar gelir elde etti.

  • Kazakistan, Yasal Kripto Madenciliğinin Ülkenin Enerji Güvenliğini Tehlikeye Atmadığı Sürece Kısıtlamalarla Karşılaşmayacağını Bildirdi

Kazakistan Enerji Bakanı Magzum Mirzagaliyev, bakanlık tarafından yapılan basın açıklamasına göre yasal kripto madenciliğinin ülkenin enerji güvenliğini tehlikeye atmadığı sürece kısıtlamalarla karşılaşmayacak veya ulusal şebekeden ayrılmayacağını bildirdi. Fosil yakıta bağımlı Kazakistan’da bu yıl bir madenci akınının ardından elektrik sıkıntısı yaşandı. Ulusal şebeke operatörü KEGOC, Eylül ayından bu yana madencilere güç veriyor ve hükümet ulusal şebekeden yeni madenlere sağlanan güç arzını 100 MW’a çıkaracak bir yasa tasarısı önerdi. Mirzagaliyev, yasal madencileri ortaklaşa “birleşik elektrik güç sisteminin güvenilirliğini sağlamak için çözümler” aramaya çağırdı. Yerel blokzinciri ve veri merkezi endüstrisi dernekleri, elektrik ithal etmeye ve yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapmaya hazır olduklarını söyledi. Blockchain Veri Merkezi ve Teknoloji Endüstrisi Derneği Başkanı Alan Dordzhiev, hükümet ve özel sektörün, çoğunlukla Kazakistan’ın güney bölgelerinde, uygun onay olmadan şebekeye giren “gri” madencilerle mücadele etmek için birlikte çalışması gerektiğini açıklamasında belirtti.

  • Rusya, Bitcoin Madenciliği Düzenlemelerini Ele Almak İçin Çalışma Grubu Oluşturuyor

Rusya Devlet Parlementosu, Bitcoin madenciliği endüstrisi için düzenlemeler oluşturma konusundaki karmaşık sorunu ele alacak bir çalışma grubu oluşturdu. Grup, Güvenlik ve Yolsuzlukla Mücadele Temsilciler Komitesi Birinci Yardımcısı Andrei Lugovoy'un açıklamasının ardından kuruldu. Andrei Lugovoy, Bitcoin (BTC) madenciliği yönetmeliği meselesinin kaçınılmaz hale geldiğini ve kripto madencilerinin vergi ödemeden yılda 2 milyar dolar kazandıklarını iddia etti ve devamında ekledi: “Kripto para üretimine ilişkin düzenleme eksikliği nedeniyle, kolluk kuvvetleri, bireysel faaliyetlerde suç belirtileri oluşturamadıkları ve gerekli usule uygun kararları veremedikleri için genellikle çıkmaza giriyor.”

  • Uniswap’ten Marka Güncellemesi

Uniswap protokolü markalaşan logolarını güncellediğini duyurdu. Uniswap ekibi, tek boynuzlu at logosunun başlangıçtan bu yana, Uniswap ruhunun değişmez bir göstergesi olduğunu ancak Uniswap ekosistemi büyüdükçe, ekosistemin birçok yönünü ifade etmek ve ayırt etmek için daha sağlam bir grafik araç setine ihtiyaç duyduklarını belirtti.Ayrıca açıklamada Uniswap topluluğu markalaşmaya karar verdiğinde protokol logoları eşsiz token (NFT) olarak oluşturulacak ve Uniswap yönetim hazinesine gönderilecek. Topluluk üyeleri logoları Uniswap Labs’ın Ticari Marka Yönergeleri’nde belirtilen haklar kapsamında uygun gördükleri şekilde kullanabileceklerini de belirtti.

  • Grayscale'in Yönetimi Altındaki Toplam Varlıklarının Değeri 60 Milyar Dolara Ulaştı

Digital Currency Group’un bir kuruluşu olan Grayscale Investments, çarşamba günü yaptığı açıklamada şirketin yönetim altındaki toplam varlıklarının ilk kez 60 milyar doları aştığını ve 9 Kasım itibarıyla 57.3 milyar dolara sahip olan dünyanın en büyük altın ETF’si SPDR Gold Shares AUM’u geride bıraktığını duyurdu. DCG’nin kurucusu ve CEO’su Barry Silbert haberi Twitter’da paylaştı. Grayscale, 15 fonunda düzinelerce varlıkta pozisyonunu korurken, %97’den fazlası sadece iki fonda yoğunlaşıyor: Bitcoin Trust (GBTC) %72 ve Ethereum Trust (ETHE) %25. SEC, bugüne kadar herhangi bir spot Bitcoin ETF’sine yeşil ışık yakmamış olsa da firma GBTC’yi bir spot ETF’ye dönüştürmeyi planlıyor.

  • Miami Belediye Başkanı Francis Suarez, MiamiCoin Getirisinden Miami Sakinlerine Bitcoin Dağıtacak

Miami Belediye Başkanı Francis Suarez dijital cüzdanı olan her Miami sakininin Bitcoin kazancı elde etmeye hak kazanacağını açıkladı. Miami sakinlerinin ücretsiz Bitcoin almaya hak kazanması için herhangi bir MiamiCoin’e sahip olmaları gerekmeyecek. Suarez süreçle ilgili açıklamasında şunları söyledi:“Sakinlerimiz için dijital cüzdanlar oluşturacağız ve onlara doğrudan MiamiCoin’in getirisinden Bitcoin vereceğiz. Nihai amacımız Bitcoin’i giderek daha fazla insanın eline geçirmek.”

  • Cash App Artık 13 Yaş ve Üzeri Gençler Tarafından Kullanılabilecek

Square ve Twitter CEO’su Jack Dorsey, 13 yaş ve üzerindeki herkesin artık eşler arası işlem yeteneği (P2P) için Cash App'i kullanabileceğini tweetledi, ancak şu anda çekleri yatırmak veya Bitcoin satın almak için kullanamazlar. Bu yenilik Cash App'i, Apple Cash'in aile seçeneğiyle rekabete sokuyor. Ayrıca Cash App, Apple Cash ve Venmo gibi uygulamalar dahil olmak üzere diğerlerinden farklı olmak ve kârı artırmak amacıyla gençler için Bitcoin işlevselliğini kullanabilmeyi platforma eklemeyi planlıyor.

  • Circle, Singapur Para Otoritesi ile İş Birliği Yaptığını Duyurdu

USDC sabit koinini ihraç eden Circle, bugün Singapur’da bölgesel bir merkez kurma sürecine başladığını ve mağaza kurmak için gerekli lisansları almak için Singapur Para Otoritesi ile çalıştığını duyurdu. Circle’ın Kurucu Ortağı ve CEO’su Jeremy Allaire şunları söyledi: “MAS her zaman fintech inovasyonunun ön saflarında yer aldı. MAS ile çalışmaktan onur duyuyoruz ve inovasyon girişimlerimizde Singapurlu işletmelerle iş birliği yapmayı dört gözle bekliyoruz.”

  • New York Belediye Başkanı Eric Adams, Kripto ve Blokzincirinin Okullarda Öğretilmesi Gerektiğini Söylüyor

New York'un yeni kripto dostu belediye başkanı, 7 Kasım'da gerçekleşen bir CNN röportajı sırasında, New York Belediye Başkanı seçilen Eric Adams, kripto ve blokzincirinin, okullarda öğretilmesi gerektiğini söyledi.

  • Philadelphia Kendi Blokzincir Girişimini Başlattı

Philadelphia Baş İnovasyon Sorumlusu Mark Wheeler, blokzincir teknolojisini şehir yönetimine getirme girişimini duyurdu. Mark Wheeler, blokzincir ve akıllı sözleşmeler alanında çalışan insanları, kripto teknolojisinin belediye yönetimi içinde nasıl yararlı olabileceğini görmek için projede çalışan personelle iletişime geçmeye davet etti. Wheeler, Belediye Başkanı Francis Suarez’in şehre özel kripto tokenlerini vergilerin potansiyel bir alternatifi olarak lanse ettiği ve bir sonraki maaşını Bitcoin olarak almayı seçtiği Miami’nin blok zinciri ileriye dönük çabalarından ilham aldığını tweetledi.