Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (8-14 Mart)

PayPal, Kripto ve Dijital Varlık Alanındaki İlk Satın Alımını Duyurdu

PayPal, kripto para birimi ve dijital varlık alanındaki ilk satın alımını 8 Mart Pazartesi günü bir basın açıklamasında duyurdu. İsrail'in Tel Aviv şehrinde dijital varlık güvenliği için bulut tabanlı altyapılı lider bir kripto para cüzdanı girişimi olan Curv’u satın aldığını duyuran PayPal, satın alma işleminin 2021'in ilk yarısında tamamlanmasını beklediğini söyledi, ancak anlaşmanın ayrıntılarını açıklamadı: “Ekim 2020'de PayPal, finansal hizmetlerin ve ticaretin geleceğinde dijital para birimlerinin oynayacağı rolü şekillendirmeye yardımcı olma sözünü duyurdu. Bu alanda sürdürülebilir büyüme ve inovasyon sağlamak için şirket, kısa süre önce blokzincir ve kripto odaklı bir iş birimi oluşturdu. Curv, PayPal'da teknoloji uzmanlarından oluşan ekibiyle yeni kurulan iş birimine katılacak.”


ABD Hükümeti Bitcoin Müzayedesi Düzenliyor

8 Mart Pazartesi günü, Bloomberg, ABD hükümetindeki federal yetkililerin önümüzdeki hafta yaklaşık 38.700 dolar değerinde olan 0.7501 BTC'yi açık artırmaya çıkaracaklarını duyurdu. Hükümetin bu Bitcoin'i nereden edindiği veya neden GSA aracılığıyla açık artırma ile sattığı ise henüz belli değil. Açık artırma sitesi genellikle ofis malzemeleri, mobilyalar ve araçlar, bilimsel ekipman ve ağır makineler gibi diğer öğeler için ayrılmış durumda. GSA'nın açık artırma sayfasına göre Bitcoin için başlangıç ​​teklifinin 25.000 dolar olduğu ve Atlanta, Georgia'da gerçekleşeceği biliniyor. Teklif verme 15 Mart saat 17.00'da başlayacak ve 48 saat sonra kapanacak. 0.7501 Bitcoin için tam ödeme 19 Mart'ta banka havalesi ile gerçekleştirilecek.


Moon, Lightning Network’ü Kullanarak E-Ticaret Sitelerinde Visa Kartı ile Bitcoin Alımlarını Başlattı

Bitcoin'e yönelik yeni bir girişim ​​olan Moon, kullanıcılarının ABD merkezli Visa kullanımı mümkün olan herhangi bir e-ticaret sitesinde Lightning Network'ü kullanarak günlük ürün ve hizmetleri satın almaları için yeni bir ödeme seçeneğini ortaya çıkardı. Moon tarayıcı uzantısının son özelliği ile kullanıcılar, Bitcoin'in Lightning Network'ünü kullanarak 2. katman uzantı üzerinden aldıkları bir Visa ön ödemeli kart ile satın alma işlemleri için ödeme yapabilecek. Tarayıcı uzantısı, kullanıcının herhangi bir Lightning cüzdanından ödediği bir Lightning faturası oluşturacak ve daha sonra alışveriş sepetindeki ürünlerin ödemesini yapmak için kart kullanılabilecek. Bu kartlar yalnızca bir kez kullanılabilecek ve hiçbir ücreti olmayacak.


Ripple, Moneygram ile Ortaklığının Sona Erdiğini Açıkladı Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, 8 Mart Pazartesi günü Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda para transferi firması olan Moneygram ile mevcut ortaklık anlaşmalarını sona erdirme kararını verdiklerini açıkladı: “Bir kripto düzenleme çerçevesinin olmaması ABD'deki işletmeler ve tüketiciler için işleri zorlaştırırken, Ripple ve MGI'nin birlikte başardıklarını inkar etmek mümkün değil. Milyarlarca dolar, XRP ile ODL (On-Demand Liquidity) aracılığıyla sınırların ötesine gönderildi ve yerleştirildi”. Ripple yaptığı açıklamada, ortaklıkları Haziran 2019'a kadar uzanan Ripple ve Moneygram’ın gelecekte ilişkisini yeniden gözden geçirmeye kararlı olduğunu da belirtti. Moneygram, 2019 yılından beri XRP tokenini uluslararası ödeme sürecinin bir parçası olarak kullanıyordu. Anlaşmanın bir parçası olarak Moneygram, XRP biçiminde finansal teşvikler aldı. Moneygram, Ripple'ın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile Aralık ayından beri devam eden yasal mücadelesi ışığında, geçen ay Ripple platformunun kullanımını askıya almıştı.


Ripple, Youtube ile Birlikte Çalışmayı Kabul Ettiklerini Açıkladı

Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, 10 Mart Çarşamba günü Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla Ripple ve YouTube'un video platformundaki XRP dolandırıcılıklarının üstesinden gelmek için birlikte çalışmayı kabul ettiklerini açıkladı. Nisan ayında Ripple, Youtube’a, XRP'yi içeren dolandırıcılıklara karşı etkili bir uygulamada bulunamadığı için dava açmıştı. Bu dolandırıcılıklar, kullanıcılara maddi olarak ciddi zarar verdi ve Ripple'a da itibar açısından zarar verdi. Dava, kurbanları bir miktar XRP gönderirlerse karşılığında daha büyük bir miktar alacaklarına inandırmayı amaçlayan “XRP Giveaway” dolandırıcılıklarına odaklandı. Fakat Garlinghouse’un yaptığı açıklamalarla, Ripple tarafından açılan bu davanın çözüldüğü görünüyor: “Geçen yıl Ripple ve ben, YouTube'a, sahte hesapların (benim/Ripple’ın doğrulanmış hesaplarının kimliğine bürünerek) XRP dolandırıcılığı yapmasına izin vererek kendi politikalarını uygulayamadığı için dava açtık. Şimdi bu dolandırıcılıkları önlemek, tespit etmek ve ortadan kaldırmak için birlikte çalışmak üzere bir çözüme ulaştık”.


ABD’deki Kripto Regülasyonlarının Değerlendirilmesi İçin Yeni Bir Tasarı Sunuldu

Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komitesindeki bir grup milletvekili, onaylanması halinde ABD düzenleyicisi tarafından yönetilen bir dijital varlık çalışma grubuna yol açacak bir tasarı hazırladı. Bu tasarı, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nu (SEC), dijital varlıklar üzerinde ortak bir çalışma grubu kurmaya yönlendiriyor. Kurulacak grup, yeni teknolojileri kullanan, üreten veya araştıran firmaların üyeleri gibi düzenleyiciler tarafından atanan iki komisyonun temsilcilerinden ve hükümet dışı paydaşlardan oluşacak. Ayrıca bu çalışma grubu, dijital varlıklar için ABD yasal ve düzenleyici çerçevesinin bir analizini, oluşumundan sonraki bir yıl içinde CFTC ve SEC'e sunmakla görevlendirilecek. Bu analizi sunduktan sonra, çalışma grubu dağıtılacak. Fakat gerek kalınırsa, iki komisyonun başkanları ortaklaşa karar vererek bu süreyi bir yıl daha uzatabilir. Bu durumda, çalışma grubu değiştirilmiş bir rapor sunacaktır.


Rusya Merkez Bankası, 2021'in Sonlarında Dijital Ruble Prototipini Çıkarmayı Planlıyor

Başkan yardımcısı Alexey Zabotkin'e göre, Rusya Merkez Bankası bu yıl ruble destekli dijital para birimi için bir prototip çıkarmayı planladığını söyleyerek şunları ekledi: “Önümüzdeki yıl, bu prototipe ve ihtiyaç duyulan diğer gelişmelere dayanarak testlere başlayacağız”. Proje ilk olarak Ekim ayında, Rusya Merkez Bankası'nın ruble destekli bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) olası tasarımını özetleyen analitik bir rapor yayınlamasıyla açıklandı. Rapor, dijital rublenin operasyonları için birkaç senaryo önerdi ve kamuoyundan geri bildirim istedi. Projenin listelenen faydaları arasında, devlet harcamalarını daha etkili bir şekilde izleme ve internet bağlantılarının kıt olduğu alanlarda dijital ödeme seçenekleri sunma yeteneği yer alıyordu. Rusya Merkez Bankası basın ofisinin yaptığı bir açıklamada, hazırladıkları rapor sonrası aldıkları geri bildirimin %83’ünün dijital ruble fikrini desteklediği belirtildi.


Twitter CEO'su Jack Dorsey, NFT’leştirilmiş İlk Tweet Satışından Elde Edilen Gelirlerle Bitcoin Alacak

Twitter CEO'su Jack Dorsey, tweet açık artırmasından kazandığı tüm geliri Bitcoin satın almak için kullanacağını 9 Mart Salı günü duyurdu: Açık artırmanın 21 Mart'ta sona ereceğini belirten Dorsey, elde edilen gelirleri derhal Bitcoin satın almak için kullanacağını söyledi. Devamında, buradan kazandığı parayla Doğu Afrika'da faaliyet gösteren ve aşırı yoksulluk içinde yaşayan ailelere yardım eden kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan GiveDirectly'ye bağışlamayı planladığını da belirtti. Duyuru, ilk yayınlanan tweetin, eşsiz token (NFT) haline getirildiğinin ve kripto girişimi Cent tarafından barındırılan bir hizmette satışa sunulduğunun açıklanmasından sonra geldi. Açık artırmaya çıkarılan tweete en yüksek teklifi veren kişi an itibariyle 2,5 milyon dolar ile Bride Oracle CEO'su Sina Estavi’dir.