Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (8-14 Mayıs)

  • ABD Enflasyon Verileri Açıklandı

Piyasaların merakla beklediği ABD nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. ABD nisan ayı tüketici enflasyonu yıllık bazda %4.9’a geriledi. Beklenti %5’di. Aylık TÜFE ise %0.4 oldu. Çekirdek TÜFE beklentiler dahilinde yıllık bazda %5.5 olarak gerçekleşti. Çekirdek tüketici fiyat endeksi aylıkta ise %0,4 oldu.


  • Liechtenstein Başbakanı Risch, Vatandaşların Devlet Hizmetleri İçin Bitcoin ile Ödeme Yapmasını İstiyor

Liechtenstein Başbakanı Daniel Risch, vatandaşların devlet hizmetleri için Bitcoin ile ödeme yapabilmelerini istediğini söyledi. Planın detayları çok net olmasa da Başbakan Risch yakın zamanda verdiği bir demeçte "Bitcoin ile ödeme seçeneği geliyor" dedi.


  • Cardano Kurucusu Hoskinson: Kripto Para Birimleri Makroekonomik Koşullar Karşısında Dayanıklılık Gösteriyor

Cardano'nun (ADA) kurucusu Charles Hoskinson, Fox Business'a verdiği demeçte geleneksel bankacılık modelinin giderek demode olmaya başladığını, kripto para birimlerinin ise zorlu makroekonomik koşullar karşısında dayanıklılık gösterdiğini açıkladı.


  • İngiltere'de Evening Standard Gazetesi Ücretsiz Kral Charles Taç Giyme Töreni NFT'leri Sunuyor

İngiltere'nin dördüncü büyük gazetesi Evening Standard, Kral Charles'ın taç giyme töreninin anısına bir dizi NFT yayınlayacağını duyurdu. NFT koleksiyonu Trevor Jones'un "The Oath" adlı eserinin animasyonlu bir kopyasını içeriyor. Birleşik Krallık hükümeti daha önce Nisan 2022'de ülkenin bir "kripto para merkezi" haline gelmesini istediğini açıklamıştı. Bu başlangıçta Kraliyet Darphanesi'nin kendi NFT'sini çıkarma planlarını içeriyordu; ancak söz konusu plan Mart 2023'te iptal edildi.


  • Ripple CEO'su Garlinghouse Dubai Fintech Zirvesi'nde Konuştu

CNBC'nin haberine göre Ripple CEO'su Brad Garlinghouse Dubai Fintech Zirvesi'nde Ripple'ın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile devam eden yasal mücadelesinin boyutlarını anlattı. Garlinghouse, "SEC ile ... kendimizi bir davaya karşı savunmak için 200 milyon USD harcamış olacağız ki bu en başından beri (insanların söylediği gibi) çok mantıklı değil." dedi. Garlinghouse, yasal anlaşmazlığın maliyetini ilk kez kamuoyuyla paylaştığını ve ABD'nin düzenleme açısından "kesinlikle sıkışmış" olduğunu savunduğunu da sözlerine ekledi.


  • Kanada Merkez Bankası, CBDC’lere İlişkin Kamu İstişaresi Başlattığını Duyurdu

Kanada Merkez Bankası, Kanada Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) hakkında çevrimiçi bir kamu istişaresi başlattı. Danışma platformu, katılımcıların Kanada dijital dolarının özelliklerine ilişkin fikirlerini söylemelerine olanak tanıyacak olsa da Kanada Merkez Bankası, ülkenin şu anda dijital bir dolara ihtiyacı olmadığını belirtiyor. Kanada Merkez Bankası’ndan gelen açıklamaya göre istişare, CBDC'nin gerekli olabileceği geleceğe hazırlıklı olmak için başlatıldı.


  • Hindistan Maliye Bakanı Sitharaman: Blokzincir Teknolojisi Bize Çok Fazla Seçenek Sunuyor

Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, yaptığı açıklamada, Hindistan'ın blokzincir teknolojisine karşı olmadığını; ancak para birimlerinin ya hükümet ya da merkez bankası tarafından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Sitharaman özetle şöyle konuştu: “Blokzincir teknolojisi bize çok fazla seçenek sunuyor. Pek çok farklı şekilde kullanılabilir. Bu yüzden bu teknolojiye karşı değiliz. Ancak kripto para birimlerinin hükümet ya da merkez bankası tarafından yönlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aksi takdirde, FTX gibi tüm dünyada büyük etkilere neden olan çöküşlere benzer bir durum ortaya çıkabilir" dedi.


  • Solana’nın Cep Telefonu Saga İçin Artık Sipariş Verilebiliyor

Solana Mobile, Android telefonu Saga'nın piyasaya sürüldüğünü duyurdu. Nitekim Saga; ABD, Kanada, AB, Birleşik Krallık, İsviçre, Avustralya ve Yeni Zelanda'daki müşterilerin kullanımına sunuldu. Saga, anahtarları biyometrik kimlik doğrulama ve şifreleme yoluyla koruyan bir öz saklama çözümü olan Seed Vault aracılığıyla basitleştirilmiş bir Web3 deneyimi sunuyor. Kullanıcılar, masaüstü web tarayıcıları aracılığıyla etkileşim kurmak ve işlemleri imzalamak zorunda kalmadan Solana dApp Store aracılığıyla merkeziyetsiz uygulamalara erişebiliyorlar. Ayrıca Saga kullanıcıları, Solana Mobile ve Solana dApp Store'da listelenen dApp'lerden özel içerik ve teklifler sağlayan benzersiz bir cihaza bağlı NFT olan bir Saga genesis token talep edebiliyorlar.


  • PayPal, Yaklaşık 1 Milyar USD’lik Kripto Varlığı Bildirdi

Küresel ödeme devi PayPal müşterilerinin kripto varlıkları, 1 milyar USD’ye yaklaştı. Nitekim PayPal, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) sunduğu son üç aylık kazanç raporuna göre 943 milyon USD değerinde kripto varlığı elinde tuttuğunu gösterdi. Söz konusu varlıkların 499 milyon USD’lik kısmını Bitcoin oluştururken, 362 milyon USD’lik kısmını Ethereum oluşturuyor. 82 milyon USD’lik kısım ise Bitcoin Cash (BCH) ve Litecoin'den (LTC) oluşuyor.


  • Microsoft, Canton Network'ü Başlatmak İçin Harekete Geçti

Microsoft, yeni bir gizlilik özellikli blokzincir ağı aracılığıyla finans piyasalarında birlikte çalışabilirliği geliştirmek isteyen birkaç küresel teknoloji ve finans şirketi arasında yer alıyor. Salı günü yapılan bir basın açıklamasında paylaşılan ayrıntılara göre, kurumsal odaklı blokzincir Canton Network olarak adlandırılıyor. Canton Network katılımcıları temmuz ayından itibaren platformun birlikte çalışabilirlik özelliklerini test edecek. Kullanıcılar, hızlı zincirler arası mutabakat, gizlilik ve güvenlik ile birden fazla akıllı sözleşmede atomik işlemler gerçekleştirebilecekler. Proje, blokzinciri teknolojisinin gücünden yararlanmanın yanı sıra, finans sektöründe Web3 ve yapay zekanın entegrasyonunu da geliştirmeye çalışacak.


  • Aragon, 200 Milyon USD’lik Hazinenin Topluluk Kontrolünü İptal Ettiğini Duyurdu

Aragon Association ANT token sahiplerinin stratejik yönden 200 milyon USD’lik hazineye kadar her şey üzerinde geniş oy yetkisine sahip olma planlarını iptal etti. Aragon'u denetleyen İsviçreli bir kuruluş olan Association, ANT fiyatına bahis yapan aktivist yatırımcıların "%51 saldırısına" uğradıktan sonra "Aragon DAO'yu yeni bir hibe programının bir parçası olarak yeniden tasarlayarak hazinesini ve misyonunu güvence altına almak için güvene dayalı görevine göre hareket ettiğini" belirtti.


  • Tether 2023'ün İlk Çeyreğinde Yaklaşık 1,5 milyar USD Net Kâr Elde Etti

Tether, kısa süre önce önde gelen küresel bağımsız kamu muhasebe firması BDO Italia tarafından yürütülen 2023 ilk çeyrek güvence raporunu yayınladı. Rapor, Tether'in 31 Mart 2023 tarihli Konsolide Rezerv Raporu'nun (CRR) doğruluğunu teyit ederken CRR gelişmiş şeffaflık için ek kategoriler içeriyor. Rapor ayrıca Tether'in rezerv fazlasının 2023'ün ilk çeyreğinde 1,48 milyar USD artışla tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,44 milyar USD’ye ulaştığını ortaya koyuyor. Nitekim Tether, 2023'ün ilk çeyreğinde 1,48 milyar USD’lik net kârla rezervlerini güçlendirmiş oldu.


  • Marathon Digital Abu Dabi'de Yeni Madencilik Merkezini Tanıtacak

Marathon Digital, bir madencilik merkezi kurmak için Abu Dabi'deki zengin enerjiden yararlanmayı planlıyor. Marathon Digital, sıcaklıkların 28 santigrat dereceye ulaşabildiği Abu Dabi'nin çöl ikliminde kripto madenciliğinin genellikle mümkün olmadığını; ancak önerilen tesislerdeki madencilik teçhizatlarını soğutmak için özel yapım bir daldırma çözümü geliştirdiğini iddia ediyor.


  • Birleşik Krallık’ta Vergi Makamlarına Borsalarda Tutulan Bitcoin'e El Koyma Yetkisi Verilebilir

Birleşik Krallık Vergi Dairesi, vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelerin kripto varlıklarına el koyma yetkisi verecek düzenlemelerin uygulanmasını değerlendiriyor. Birleşik Krallık hükümeti, HM Revenue & Customs'a (HMRC) emanet dijital cüzdanlara erişim için gerekli yetkiyi sağlama önerilerini aktif olarak gözden geçiriyor. The Telegraph’ın haberine göre kripto varlıkların değişken değeri nedeniyle kripto cüzdanları değerlendirmenin ne kadar kolay olacağının belirsiz olduğu belirtiliyor.


  • Çin'in Ulusal Blokzincir Araştırma Merkezi 500.000 Blokzincir Uzmanı Yetiştirmeyi Hedefliyor

10 Mayıs’ta faaliyete geçen Çin'in ulusal blokzincir araştırma merkezi, ülkedeki Web 3.0 endüstrisi için en az 500.000 blokzincir uzmanı yetiştirmeyi planlıyor. Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen Blokzincir Araştırma Merkezi, ülkenin dijital ekonomisini desteklemek amacıyla üniversiteler, araştırma kurumları ve işletmelerle birlikte çalışacak.


  • Circle, Uzun Vadeli Hazine Tahvili Tutmayacak

Circle, ABD hükümetinin temerrüde düşebileceği endişesiyle daha uzun vadeli hazine tahvili tutmayı reddediyor. USDC sabit koin ihraççısı Circle’ın CEO’su Jeremy Allaire, Politico'ya verdiği bir demeçte, ABD'li politikacıların borç tavanını yükseltme konusunda anlaşamayacağı ve ABD hükümetinin borcunu ödeyememe riskiyle karşı karşıya kalacağı endişesiyle haziran ayı başından sonra vadesi dolan hazine tahvillerini tutmayı reddettiklerini açıkladı. Allaire, "ABD hükümetinin borçlarını ödeme kabiliyetinin potansiyel bir ihlali yoluyla risk taşımak istemiyoruz" dedi.


  • BlockFi Belirli Müşterilere 297 Milyon USD İade Etme İzni Aldı

Reuters'in haberine göre ABD merkezli kripto para borç ve faiz verme platformu BlockFi, iflas işlemlerinin bir parçası olarak belirli müşterilere 297 milyon USD iade etme izni aldı. Özellikle, şirketin bu fonları faiz getiren hesapları yerine BlockFi'ın cüzdanında fon tutan müşterilere iade etmesine izin verildi. Şirket mart ayında da Kaliforniya'daki kullanıcılarına 100.000 USD iade etmişti.


  • ABD Temsilciler Meclisi Finans Komitesi SEC Başkanı Gensler'e Sorulara Yanıt Vermesi İçin Ültimatom Verdi

ABD'li milletvekilleri, SEC'in faaliyetlerine ilişkin soruşturmalarına henüz yeterli yanıt vermediğini belirtiyor. ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi 9 Mayıs tarihli bir mektupta SEC'den iflas eden FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried'a yönelik suçlamaları, kripto para düzenlemeleri de dahil olmak üzere faaliyetlerine ilişkin talep edilen kamuya açık olmayan dahili belgeleri teslim etmesini talep etti.


  • Animoca Brands 3,4 milyar USD Tutarında Varlığa Sahip Olduğunu Açıkladı

Hong Kong merkezli dijital eğlence firması Animoca Brands, perşembe günü ara mali güncelleme yayınlayarak 30 Nisan itibariyle 3,4 milyar USD tutarındaki varlıklarını açıkladı. Şirket, Sand rezervleri de dahil olmak üzere 194 milyon USD nakit ve sabit koin rezervine ayrıca 566 milyon USD likit dijital varlığa sahip olduğunu belirtti. Şirket ayrıca çoğunluk hissesine sahip olduğu diğer tüm Web3 iştirakleri için 2,7 milyar USD tutarında bilanço dışı token rezervine sahiptir.


  • Lufthansa Group Web3 ile İlgileniyor

Camino Network seyahat odaklı blokzincirinin yakın zamanda piyasaya sürülmesiyle birlikte birçok seyahat şirketi Web3 teknolojisini entegre etmeye başlıyor. Camino Network'ü ilk kullanan şirketlerden birisi olan Lufthansa havayollarının kanal ortakları başkanı olan Johannes Walter, Cointelegraph’a konuştu.


  • MakerDAO, Yapay Zeka Destekli Yeni Yol Haritasını Açıkladı

MakerDAO, Endgame adlı bir güncelleme için geniş bir yol haritası yayınladı. The Block’un haberine göre verimliliği, esnekliği ve katılımı artırmak için tasarlandığı belirtilen söz konusu güncelleme, yapay zeka araçlarını kullanacak ve bunları açık, ölçeklenebilir süreçlere uygulayacak.


  • Kripto Para Şirketleri, 2023'ün İlk Çeyreğinde 2,6 milyar USD’lik VC Fonu Topladı

Kripto para şirketleriyle yapılan risk sermayesi (VC) anlaşmaları 2023'ün ilk çeyreğinde düşüş gösterdi. Nitekim sermaye piyasası analiz şirketi PitchBook tarafından yayınlanan araştırmaya göre, kripto para işletmeleri bu yılın ilk çeyreğinde küresel olarak 2,6 milyar USD VC topladı ve bu da bir önceki çeyreğe göre %11'lik bir düşüşü gösteriyor.