Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (9 - 15 Mayıs)

  • Terraform Labs'in kurucusu Do Kwon Yaşanan Kriz Sırasında Satış Yapmadığını Açıkladı

LUNA ve UST'nin yönetimini yapan Terraform Labs'in kurucusu Do Kwon, LUNA ve UST'de yaşanan kriz sırasında ne kendisinin ne de şirketin satış yapmadığını ve kar elde etmediğini açıkladı.


  • SEC Başkanı, Kripto Varlıkların Menkul Kıymet Olduğunu Söyledi

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, kripto varlıkların menkul kıymet olduğunu söyledi. Kripto para varlıklarının SEC’ye bağlı olması ve SEC tarafından regüle edilmesi gerektiğini belirtti.


  • Emirates Havayolları Bitcoin’i Ödeme Yöntemi Olarak Kabul Edebilir

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli havayolu şirketi olan Emirates, Bitcoin’i (BTC) ödeme yöntemi olarak kabul etme planları olduğunu duyurdu.


  • Elon Musk: “Twitter Anlaşması Geçici Olarak Askıya Alındı”

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk'ın Twitter’da yaptığı paylaşımda, Twitter anlaşmasının “Spam ve sahte hesapların, toplam kullanıcıların %5’inden azını oluşturduğu hesaplamasına dair beklenen detaylar sebebiyle” geçici olarak askıya alındığını kaydetti.


  • TRON DAO Rezervindeki USDC Miktarını Artırdı

TRON DAO Rezervi, TRON ağında USDC sabit koin arzını 260 milyon dolar artırdı. TRON DAO resmi twitter hesabından yapılan duyuruya göre; TRON DAO Rezervi, 100.000.000 USDT satın aldı, bu gelişmeyle birlikte TRON DAO Rezervindeki toplam USDC arzı, 1.42 milyar dolara yükseldi.


  • Ünlü Sanatçı Refik Anadol'un NFT Eseri 21 Milyon TL'ye Alıcı Buldu

Ünlü sanatçı Refik Anadol'un İspanya’nın Barcelona şehrindeki ünlü Casa Batllo evinin ön cephesini yeniden tasarlayarak ortaya çıkardığı 'Casa Batllo: Yaşayan Mimari' adlı dinamik Nitelikli Fikri Tapu (NFT) eseri açık artırmada 21 milyon TL’ye satıldı.


  • Meta, Kendi Bünyesindeki ‘Metaverse’ Platformlarını Birleştiriyor

Meta, kendi Metaverse platformları olan Horizon Venues ve Horizon Worlds’ü birleştireceğini açıkladı. Meta, 6 Haziran 2022’de etkinlik alanlarını Horizon Venues VR uygulamasından Horizon Worlds platformuna taşıyacak.


  • Ethereum 2.0’da Kilitli ETH Miktarı 12 Milyonu Aştı

Ethereum ağının konsensüs mekanizması değişikliği yolunda Ethereum 2.0 sözleşmesinde kilitlenen toplam değer 12 milyon Ethereum’u geçti.


  • Almanya’da Federal Maliye Bakanlığı, Kripto Vergi Kılavuzu Yayımlandı

Almanya’da Federal Maliye Bakanlığı, kripto para birimleri için ulusal vergi kılavuzu yayınlandı. İlgili kılavuzda bir yıldan uzun süre tutulan kripto para birimlerinin vergiden muaf olduğu belirtildi.


  • Uluslararası Espor Federasyonu, Metaverse Konseyi Oluşturdu

Uluslararası Espor Federasyonu, Metaverse konseyi oluşturdu. Konsey bünyesinde yer alacak olan kişilerin blokzincir uzmanları, Nitelikli Fikri Tapu (NFT) geliştiricileri ve sosyal medya influencerlarından seçileceği açıklandı.


  • Avustralya’nın İlk Kripto Para Tabanlı ETF’leri Listelendi

Avustralya’da kripto tabanlı borsa yatırım fonları (ETF) listeleri piyasaya çıktı. Canadian Purpose Bitcoin ETF aracılığıyla Bitcoin’e yatırım yapan Cosmos Asset Management ETF, Sydney'de piyasaya çıktığı ilk saatinde yaklaşık 250 bin dolar işlem hacmine ulaştı. ETFS 21Shares Bitcoin ETF’de de buna benzer bir işlem hacmi görüldü.


  • Brezilya’da Nubank, Bitcoin ve Ethereum Alım Satım Hizmeti Sunacak

Brezilya'nın en büyük dijital bankası olan Nubank, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) alım satım hizmeti sunacağını açıkladı. Nubank'ın ana şirketi Nu Holdings de kripto para ekosistemine olan inancını göstermek amacıyla bilançosundaki nakit paranın yaklaşık yüzde 1'ini Bitcoin’e tahsis ettiğini duyurdu.


  • Purpose Bitcoin ETF’ine 6 Bin 900 BTC Eklendi

Kanada menşeili olan yatırım şirketi olan Porpouse Bitcoin fonuna 6903 BTC ekledi ve bir gün içerisinde yapılmış olan Bitcoin alımlarında yeni bir rekor kırılmış oldu. Bu işlemlerden önce bir günde en fazla eklenen Bitcoin sayısı 2900’dü.


  • Ukrayna Hükümeti Yeni Bir Kripto Para Bağış Toplama Platformu Kurdu

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 100'den fazla kripto para birimini kabul eden United24 adlı yeni bir bağış toplama platformu başlattıklarını duyurdu. Zelenskiy, toplanan bağışların Ukrayna’nın milli bankasına aktarılacağını açıkladı.


  • Kripto Para Fonlarına Geçtiğimiz Hafta İçerisinde 40 Milyon Dolar Değerinde Giriş Yapıldı

CoinShares’in paylaştığı verilere göre kripto para fonlarına geçtiğimiz hafta içerisinde toplamda 40 milyon dolar değerinde giriş olduğu saptandı.


  • Portekiz’in Braga Şehrinde Bir Gayrimenkul 3 Bitcoin’e Satıldı

Portekiz’in Braga şehrinde bir apartman dairesi ilk kez FIAT paraya çevrilmeden 3 BTC karşılığında satıldı.


  • Yuga Labs’ın Sanal Arazi Parçası Otherdeed, 1.5 Milyon Dolara Satıldı

Yuga Labs’ın Metaverse projesi olan Otherside’ta sekizinci en nadir sanal arazi parçası olan Otherdeed #59906, Nitelikli Fikri Tapu (NFT) pazar yeri X2Y2’de 625 ETH (1.5 milyon dolar) karşılığında satıldı.


  • El Salvador Devlet Başkanı Bukele, 500 Bitcoin (BTC) Satın Aldıklarını Açıkladı

Bitcoin'i resmi bir ödeme aracı olarak tanıyan ilk ülke olan El Salvador’un Devlet Başkanı Nayib Bukele, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ortalama 30,744 dolarlık fiyatla 500 Bitcoin (BTC) daha satın aldıklarını açıkladı.


  • Terra (UST) Blokzinciri 7603700 ve 7607789 Numaralı Blokta Resmi Olarak İki Kez Durduruldu

Terra doğrulayıcıları, şiddetli $LUNA enflasyonunu ve yönetim saldırılarını önlemek adına Terra zincirini durdurmaya karar verdiklerini açıkladılar. Son günlerde UST ve LUNA üzerinde yaşanan şiddetli değer kaybı nedeniyle, Terra blokzinciri 7603700 ve 7607789 numaralı bloklarda resmi olarak iki kez durduruldu.


  • Samsung, Kendi Metaverse Evrenini Oluşturacak

Merkezi Güney Kore'de yer alan çok uluslu elektronik şirketi Samsung, kendi Metaverse evrenini oluşturacak. Samsung Başkan Yardımcısı ve Cihaz Deneyimi Bölümü'nün Başkanı Han Jong-Hee, yakın zamanda Samsung'un Metaverse versiyonunun kullanıma sunulacağını doğruladı.


  • Şangay Yüksek Halk Mahkemesi, Bitcoin'in (BTC) Ülke Yasaları Tarafından Korunan Sanal Bir Varlık Olduğuna Karar Verdi: "Bitcoin (BTC), Belirli Bir Ekonomik Değere Sahip”

Şangay Yüksek Halk Mahkemesi, Bitcoin'in (BTC) ülke yasaları tarafından korunan sanal bir varlık olduğuna karar verdi. Yapılan açıklamada "Bitcoin (BTC), Belirli Bir Ekonomik Değere Sahip” belirtildi.


  • Meta Kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, Sosyal Medya Uygulaması Instagram Üzerinde NFT Denemelerine Başlayacaklarını Duyurdu

Bir habere göre Instagram’ın NFT ile gerçekleştireceği entegrasyon, ilk olarak ABD’de bir grup kişi ile denenecek, ancak söz konusu ağların hepsini içerip içermeyeceği belirsizliğini koruyor.


  • İngiliz Futbol Kulübü Arsenal, Unagi Ortaklığıyla NFT Dünyasına Giriş Yaptı

İngiltere Premier Lig (EPL) ekiplerinden Arsenal’ın Unagi ile ortaklık kurulduğu açıklandı. Kurulan bu ortaklıkla birlikte Arsenal, Ultimate Champions oyununa eklendi. Arsenal-Unagi iş birliği kullanıcıların platformdaki diğer kullanıcılarla oyuncu NFT‘lerini takas etme seçeneğiyle birlikte, ücretsiz olarak ligler arası futbol oynamalarına imkan tanıyacak.