Grayscale, GBTC’yi ETF’ye Dönüştürmeye Kararlı

Dün (5 Nisan Pazartesi günü), dijital para varlık yöneticisi Grayscale Investments, yol haritasını paylaşarak bir Bitcoin borsa yatırım fonuna (ETF) başvurma niyetini açıkladı. Digital Currency Group'un (DCG) yan kuruluşu olan Grayscale, kripto trust (tröst) ürünleriyle ilgili olarak, şirketin her zaman “bu ürünleri bir ETF'ye dönüştürme” niyeti olduğunu belirtti.

Görünüşe göre Grayscale Investments, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir borsa yatırım fonu (ETF) çıkarmak isteyen diğer büyük firmaların arasına katılmayı planlıyor. 2013'te kurulan Grayscale Investments, firmanın Bitcoin Trust’ını (GBTC) aynı yılda başlattı ve bugün, GBTC'nin yönetim altındaki varlıklarında (AUM) 38 milyar dolar var. Ayrıca Grayscale, halka açık olarak birçok kripto ürünü daha sunmaktadır ve dijital para birimleri için dünyanın en büyük varlık yöneticisi olarak kabul görmektedir.

Şirket, son aylarda ABD'de Bitcoin ETF olasılığı hakkında giderek artan sayıda soru olduğunu ve böyle bir gelişmenin Grayscale ve Grayscale Bitcoin Trust için ne anlama geleceği konusunda netlik sağlama fırsatını değerlendirmek istediğini belirterek şu şekilde bir açıklamada bulundu:

“Her şeyden önce şunu açıklığa kavuşturmak istiyoruz: GBTC'yi bir ETF'ye dönüştürmeye %100 kararlıyız.”

Devamında, ABD'de halka açık ilk Bitcoin fonu olduğu ve aynı zamanda fonu bir ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) raporlama şirketine dönüştürebildiği için GBTC'nin bu şekilde ilerlemesinin yalnızca doğal bir ilerleme olduğunu belirten Grayscale, duyuruda şu şekilde bir yorum belirtti:

“Bunların her biri çığır açan başarılardı ve yatırım topluluğu için daha fazla şeffaflık, düzenleyici açıklık ve raporlama standartları getirdi.”

Şirket ayrıca 2016'da bir Bitcoin ETF’si için başvurduğunu ve SEC ile çok sayıda görüşme yaptığını da belirterek devam etti:

“Nihayetinde, dijital varlıklar için düzenleyici ortamın böyle bir ürünün başarıyla piyasaya sürülebileceği noktaya gelmediğine inandığımız için başvurumuzu geri çektik.”

“Zamanlaması, düzenleyici tarafından yönlendirilse de GBTC'yi bir ETF'ye dönüştürmeye kararlıyız. GBTC bir ETF'ye dönüştüğünde, halka açık GBTC hisselerinin hissedarlarının işlem yapması gerekmeyecek ve yönetim ücreti buna göre düşürülecek.”

Grayscale’in yol haritasına göre, her bir trust fonu dört geliştirme kategorisine ayrılır.

1_eWyMS-YAVTXED6_uMg3g9Q.jpeg

Kaynak: Grayscale Investments Medium Hesabı

Birincisi, fonların yalnızca şirketle yapılan tezgah üstü işlemlerde alınıp satılabileceği “özel yerleştirme” aşamasıdır. İkincisi, ikincil piyasalarda halka açık hisse senetleri içindir, yani trust fonları bir hisse senedi sembolü alır ve halka açık hale gelir. Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC) ve Ethereum Classic (ETC) için olan trust fonları bu kategoriye girer. Son olarak, en gelişmiş trustlar, bilançolarının ve işlemlerinin SEC’ye periyodik olarak açıklanacağını taahhüt ederek “SEC raporlama” statüsüne ulaşırlar. Şu anda yalnızca Bitcoin ve Ethereum trustları SEC'ye rapor veriyor. Son ve en çok istenen durum ise tamamen düzenlenmiş ve likit bir fon olan ETF statüsüdür. ETF'ler genellikle ABD hisse senedi piyasalarında endekslere veya varlık sepetlerine maruz kalmak için kullanılır. Ayrıca ETF'ler, genellikle daha düşük yönetim ücretlerine sahiptir, trustlardan daha geniş erişim sağlar ve net varlık değerini çok yakından takip edecek şekilde tasarlanmıştır.

1_e6RLVAgC7X52KJ2EqgKXMA.png

Kaynak: Grayscale Investments Medium Hesabı