Güney Afrika Merkez Bankası’ndan Finans Kurumlarına Kripto Çağrısı

Güney Afrika Merkez Bankası (SARB), ülkedeki finans kurumlarını kripto para işlemlerini gerçekleştiren müşterilere hizmet vermesi için çağrı yaptı. SARB, hazırladığı bir kılavuzda kurumların genel bir kripto para yasağı uygulamaması gerektiğini belirterek bankaları kripto yatırımcısı müşterilerle ilgilenirken gerekli özeni göstermeye çağırdı.

Kılavuzda yer alan bazı ifadeler şöyle:

"Bankalar, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetleriyle bağlantılı fonlar için bir aktarım kanalı olarak hareket edebilir ve kripto varlıkları satın almak ya da kripto varlıkların satışı için fiat para birimi üzerinden banka hesaplarına ödeme almak isteyen müşteriler için bir rol oynayabilir. Bankalar, fiattan fiata, fiattan kriptoya ve kriptodan fiata işlemler de dahil olmak üzere tüm müşteri işlemleriyle ilgili yeterli kayıt tuttuklarından emin olmalıdır."

SARB, kripto piyasasında risklerin var olduğunu; ancak finans kurumlarının kapsamlı bir değerlendirme yapması gerektiğini kabul etti.

Düzenleyici kuruma göre, risk değerlendirmesi yapmak 'kurumların riskten tamamen kaçınması gerektiği anlamına gelmiyor'. SARB, bankaların kara para aklama ve iç kontroller konusunda durum tespiti yapmaları gerektiğini vurguladı.

Güney Afrika’daki bazı bankalar müşterilerin yabancı borsalarda kripto satın almak için kredi ve banka kartlarını kullanmalarını yasaklamıştı.

Güney Afrika Merkez Bankası (SARB) Başkan Yardımcısı Kuben Naidoo, geçtiğimiz haftalarda Güney Afrika'nın kripto para birimleri için düzenleyici bir çerçeve getirmeye çalışacağını söylemişti. Naidoo, bir seminerde yaptığı konuşmada, "Görüşümüz değişti ve artık kripto para birimini finansal bir varlık olarak görüyoruz ve finansal bir varlık olarak düzenlemeyi umuyoruz" demişti. Naibo, düzenleyici çerçevenin tamamlanmasının 12 ila 18 ay sürebileceğini belirtmişti.