Hareketli Ortalamalar (Moving Average) Nedir?-banner-imageAkademi

Hareketli Ortalamalar (Moving Average) Nedir?

İstatistikte hareketli ortalama, tam veri kümesinin farklı alt kümelerinin bir dizi ortalamasını oluşturarak, veri noktalarını analiz etmek için kullanılan bir hesaplamadır. Finansta ise hareketli ortalama (MA), teknik analizde yaygın olarak kullanılan önemli göstergelerden biridir. Örneğin, bir hisse senedinin hareketli ortalamasını hesaplamanın temel sebebi, sürekli güncellenen ortalama bir fiyat oluşturarak, fiyat verilerini düzenlemek ve fikir edinmektir.

Hareketli Ortalama Nasıl Çalışır?

Hareketli ortalama, piyasa analistlerinin ve yatırımcıların bir trendin yönünü belirlemek için kullanabilecekleri teknik bir göstergedir. Belirli bir süre aralığındaki bir finansal varlığın veri noktalarını toplar ve bir ortalamaya ulaşmak için toplamı veri noktalarının sayısına böler. Hareketli ortalama sabit olmadığı için en son fiyat verilerine göre sürekli olarak yeniden hesaplanır. Bu nedenle "hareketli" ortalama adını almaktadır. Yatırımcılar, hedeflerine ve stratejilerine göre hareketli ortalamaları hesaplamak için farklı periyotlardaki farklı zaman dilimleri seçebilirler. Hareketli ortalamanın süresi ne kadar uzun olursa, gecikme o kadar büyük olur. Örneğin; 200 günlük hareketli ortalama 10 günlük hareketli ortalamaya göre daha yavaş hareket etmektedir. Bunun yanı sıra 200 günlük hareketli ortalama 10 günlük hareketli ortalamaya göre daha gecikmeli bir öngörü belirtmektedir.

Hareketli Ortalama Türleri

Basit Hareketli Ortalama (SMA), belirli bir fiyat kümesinin geçmişteki belirli gün sayısı üzerinden aritmetik ortalamasını alan hesaplamadır. Örneğin, önceki 15, 30, 100 ya da 200 gün içerisindeki fiyat hareketleri baz alınır. Üstel Hareketli Ortalama (EMA), yakın zamanlı güncel fiyat verilerine daha fazla ağırlık vererek Basit Hareketli Ortalama’ya benzer şekilde geçmiş fiyat verilerinin ortalamasını alan hesaplamadır. Yakın zamanlı fiyat hareketlerine ağırlık verildiği için EMA daha az gecikmeli bir hareketli ortalama sayılmaktadır.

Hareketli Ortalama’nın Önemli Özellikleri Nelerdir?

  • Hareketli ortalama (MA), teknik analizde yaygın olarak kullanılan bir göstergedir.

  • Hareketli ortalama (MA), genellikle bir finansal varlığın trend yönünü veya destek-direnç seviyelerini belirlemek için kullanılır.

  • Hareketli ortalama (MA), geçmiş fiyat verilerine dayandığı için trend izleyen veya gecikmeli gösterge mekanizması olarak nitelendirilir.

  • Hareketli ortalamalar, yatırımcıların finansal varlıkların alım ve satım fiyatı hakkında sinyaller oluşturmasına yardımcı olur.

  • Hareketli ortalama ile yatırımcılar, kısa vadeli fiyat dalgalanmalarından kaynaklı riskleri kapsamında fikir sahibi olurlar.