Helium (HNT) Neden Düştü? – 06.09.2022

"Merkezi olmayan bir kablosuz altyapı" geliştiricisi olan Helium, kablosuz internet bağlantısını topluluklara dağıtmak için büyük hücresel kuleler kullanmak yerine, paylaşılan bir internet erişim noktaları sistemi aracılığıyla toplulukları güçlendirerek "insan gücüyle çalışan bir ağ" oluşturmayı hedefliyor diyebiliriz.

Erişim noktalarının konumlarını ve meşruiyetini kontrol etmek için Proof of Coverage (PoC) adı verilen algoritma tabanlı bir mekanizma kullanan Helium, internet dağıtımına katkıda bulunan kullanıcıları Helium token madenciliği yapmalarına izin vererek ödüllendiriyor. Yani bir kullanıcı bir Helium hotspot'u satın aldığında, The People's Network'ün bir parçası haline geliyor ve böylece HNT madenciliği yapma fırsatına sahip oluyor.

Helium (HNT)’un piyasa değeri, %50'nin üzerinde önemli ölçüde azalarak 1 milyar USD’den 490 milyon USD’ye düştü. Yedi günlük verilere göre HNT %37 düşüşle 6.20 dolardan 3.86 dolara düştü.

Düşüsün arkasındaki sebep olarak melek yatırımcı Liron Shapira’nın Helium’un çok az talebe sahip olduğu veya hiç talebi olmadığını, yatırımcıların getirilerinin gerçekten zayıf olduğunu açıkladığı bir tweet dizisi gösterilebilir.



Helium'un Lime ve Salesforce ile ortaklığının gerçek olmadığı söylentileri de düşüsün sebeplerinden bir diğeri olarak değerlendirilebilir. Ayrıca ağ geliştiricileri yakın zamanda Solana'ya (SOL) bir geçmeyi planladıklarını açıkladılar. Bu Solana'nın ağ kesintileriyle ilgili geçmişi nedeniyle birçok Helium topluluk üyesi tarafından kötü bir fikir olarak görüldü.