Helium (HNT) Neden Düştü?- 23.09.2022

"Merkezi olmayan bir kablosuz altyapı" geliştiricisi olan Helium, kablosuz internet bağlantısını topluluklara dağıtmak için büyük hücresel kuleler kullanmak yerine, paylaşılan bir internet erişim noktaları sistemi aracılığıyla toplulukları güçlendirerek "insan gücüyle çalışan bir ağ" oluşturmayı hedefliyor diyebiliriz.

Erişim noktalarının konumlarını ve meşruiyetini kontrol etmek için Proof of Coverage (PoC) adı verilen algoritma tabanlı bir mekanizma kullanan Helium, internet dağıtımına katkıda bulunan kullanıcıları Helium token madenciliği yapmalarına izin vererek ödüllendiriyor. Yani bir kullanıcı bir Helium hotspot'u satın aldığında, The People's Network'ün bir parçası haline geliyor ve böylece HNT madenciliği yapma fırsatına sahip oluyor.

Helium (HNT), Şubat 2022'nin başında şirketin dolaşım ağını genişletmek için Kanada'da X-TELIA ile ortaklık kurduğuna dair haberin ardından 9 Şubat'ta 30.35 USD ile zirve yapmıştı. Yine de bu zirve, Dish ile ortaklığının açıklamasının ardından 14 Kasım 2021'de elde edilen tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 52.71 dolar seviyesine çok uzaktı.

HNT için 2022 yılındaki yükseliş trendi uzun sürmedi. Zira piyasadaki olumsuz havanın etkisiyle token fiyatı 21 Şubat 2022'de 21.43 USD’ye düştü. Tarihler 28 Şubat 2022’yi gösterdiğinde HNT, yazılım geliştirme şirketi Media Sourcery'nin iklim değişikliğiyle mücadele etmek için Helium Network'ü kullandığını duyurmasının ardından %20'lik bir artışla 25,73 USD’ye ulaşarak biraz toparlanmayı başardı. HNT'nin fiyatı sonraki iki hafta boyunca düşmeye devam etti ve 13 Mart 2022'de o ayki en düşük değeri olan 20.12 USD’ye geriledi.

HNT, son 24 saatte, %3.96’lık düşüşle birlikte 85 TL’den işlem görüyor. HNT’nin tüm piyasalardaki işlem hacmi son 24 saatte %48’lik düşüşle 22 milyon USD olarak seyrediyor. Helium blokzincirinin ölçeklendirme ihtiyaçlarını karşılayamaması sebebiyle Solana blokzincirine geçişi öneren ‘HIP70’ başlıklı teklifin kabul edilmesiyle birlikte Helium (HNT), Solana (SOL) ağına geçiş yaptı. Topluluk üyesi 6.177 kişi, 12 milyondan fazla HNT stake ederek bu hamle lehinde oy kullandı. Geçişin ardından, HNT, MOBILE ve IOT tokenleri Solana ağında çıkarılacak ve Helium ekosisteminde kullanılmaya devam edecek. Solana ağına geçiş topluluk üyelerinin çoğunluğu tarafından kabul edilmiş olsa da ağın Solana’ya taşınmasına karşı olanlar da mevcut. Nitekim Helium tarafından destek gören Borderless Capital, ağın Algorand’a taşınması gerektiğine ilişkin önerilerde bulunmuştu. Solona ağına geçişinin HNT’nin fiyatlarına son 24 saatte olumlu bir etkisi olmadığı görünüyor.