Hibrit PoW/PoS Nedir?-banner-imageAkademi

Hibrit PoW/PoS Nedir?

Her fikir birliği yöntemi belirli avantajlara ve dezavantajlara sahiptir. Hibrit PoW/PoS ise bu fikir birliği mekanizmalarının zayıf yönlerini daha az kullanarak öne çıkmaya çalışmaktadır. Hibrit PoW/PoS mekanizmasını detaylı olarak incelemeden önce, aşağıdaki konular hakkında yeterli bilgiye sahip olmanızı tavsiye ederiz. Baştan öğrenmek ya da hatırlamak istediğiniz konunun üzerine tıklayarak ilgili yazıya ulaşabilirsiniz.


Öncesinde Neler Bilmeliyim?


Hibrit PoW/PoS fikir birliği yönteminde Proof of Work - PoW (İş İspatı) madencileri blokzincire eklenecek olan yeni blokları oluşturmakla görevlidirler. Oluşturulan bu bloklar daha sonra Proof of Stake - PoS (Pay İspatı) mekanizmasıyla onaylanır ya da reddedilir. PoS validatörleri klasik PoS yapısındaki gibi sahip oldukları tokenların belirli bir kısmını kilitleyerek (staking) oy verme hakkına sahip olurlar. Ancak bu oy işlemi tüm ağda gerçekleştirilmez. Hibrit PoW/PoS fikir birliği mekanizmasında genellikle yeni bloğun doğruluğunu onaylamak için ağ içerisinden rastgele onaylayıcı seçilmektedir. Bu seçilen az sayıdaki onaylayıcı arasında çoğunluk olumluysa, yeni blok blokzincire eklenir. (Örneğin, 5 onaylayıcıdan 3’ü onayladıysa.) İşlem tamamlandıktan sonra blok ödülleri protokolün kurallarına göre dağıtılır. Burada amaç, hem Proof of Work hem de Proof of Stake’in onaylayıcı mekanizmasından geçirilerek daha güvenli işlemler elde etmektir.

Bir Örnek: Decred (DCR)

Decred (DCR) blokzincir teknolojisini kullanan bir kripto para projesi olarak hibrit bir mekanizma kullanmaktadır. Bu mekanizmada stakeholder’lar (kilitleme işlemini gerçekleştirmiş kişiler - pay sahipleri) blokzincirin fikir birliği kurallarını oluşturmak ve uygulamakla görevlidirler. Projenin gelişimi konusunda fikir verebilir ve proje hazinesinin yönetiminde rol alabilirler. Decred blokzincirinde oluşan her blok için blok ödülü dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Ekran Alıntısı.PNG

Decred üzerindeki madenciler Bitcoin madencileri gibi benzer bir role sahiptir. Ancak Decred madencileri blok ödüllerinin %10’unu kazanmaktadır.