Hodl Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?-banner-imageAkademi

Hodl Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Bitcoin'in çıktığı 2009 yılından bu yana kripto para ekosistemi önemli ölçüde gelişti ve günümüze baktığımızda dünya genelinde geniş bir yatırımcı kitlesi elde etti. Bu kapsamda kripto para ekosistemi zaman içerisinde kendine ait finansal terimlere sahip olmaya başladı. Bu yazımızda bahsedeceğimiz “HODL” terimi de bunlardan biridir.

Hodl, İngilizce “hold” kelimesinden gelir, dilimizdeki karşılığı ise “tutmak”tır. Yatırımcıların ellerindeki kripto para birimlerini alıp satmak yerine uzun vadede getirisi olacağını düşünerek, satın alıp tutması yönünde izlediği stratejiye Hodl denir. Kripto para ekosistemindeki yatırımcıların "Hodl" olarak adlandırdığı bu stratejinin adının aslında bir yazım hatasıyla ortaya çıktığı bilinmektedir. Detaylandıracak olursak; her şey GameKyuubi adlı bir kullanıcının Aralık 2013'te kripto para forumu Bitcointalk'ta "I AM HODLING" başlıklı bir gönderi yayımlamasıyla başladı. Hodl terimi kısa sürede kripto para dünyasında yayıldı. Daha sonra İngilice’de “Hold On for Dear Life” olarak açılımı yapılan bu terimin Türkçesi ise "canın pahasına tutun" anlamına gelmektedir. Hodl bu ifadenin kısaltmasıdır.

Hodl, kripto para piyasasında kullanılan uzun süreli bir yatırım stratejisidir. Çoğunlukla yatırımcıların düşen piyasalarda tercih ettiği bir strateji yöntemidir. Hodl stratejisi kapsamında bir hatırlatma yapmak gerekirse; diğer teknik ve temel analiz stratejileri gibi sadece tek başına başarı göstermesi beklenmemelidir. Yatırımcılar her daim tüm piyasa şartlarını ele almalı, geriye dönük testler ve araştırmalar yapmak suretiyle kendisine ait bir yöntem geliştirerek kullanmalıdır. Keza daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz üzere hiçbir indikatör ya da stratejisinin kesin olarak pozitif ya da negatif getiri sağlayacağının garantisi yoktur.

Hodl Hakkında Temel Çıkarımlar

  • HODL, süresiz olarak satın almak ve tutmak anlamına gelen bir kripto para terimidir.

  • Genel olarak piyasalar düştüğünde hodl stratejisi uygulanır.

  • HODL, 2013’te bir yazım hatasıyla ortaya çıktı.

  • Geçmişte ve günümüzde hala birçok kripto para yatırımcısının kullandığı bir stratejidir.

  • Hodl, genel olarak Bitcoin Ethereum gibi büyük kripto para birimlerinde kullanılan bir stratejidir.

  • Hodl eden yatırımcı, piyasada hiç alım ve satım işlemi yapmayacağını belirtir ve ayrıca sanal cüzdanda bulunan kripto para biriminin tekrar değer kazanacağını düşünür.

Hodl stratejisinin tek başına pozitif ya da negatif getiri vermesini beklemek, diğer finansal analiz araçlarında bahsettiğimiz gibi beklenmemelidir. Her yatırımcı kendine ait bir yatırım stratejisi belirlerken tüm koşulları göz önünde bulundurmalıdır.

Hodling genellikle kripto para birimi yatırımcılarıyla ilişkilendirilirken, temsil ettiği al ve tut yatırım stratejisi kripto yatırımıyla sınırlı olarak düşünülmemelidir. Hisse senedi fiyatları neredeyse her zaman kripto varlıkların fiyatlarından daha az değişken diğer bir ifadeyle volatil olmasına rağmen, birçok hisse senedi yatırımcısı uzun süre yatırımlarını hodl eder.