Hong Kong 2023 Yılı Sonuna Kadar En Az 8 Kripto Para Şirketine Lisans Verebilir

Stratford Finance'in CEO'su ve Hong Kong Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu'nun (SFC) eski bir düzenleyicisi olan Angelina Kwan, Hong Kong'un, yeni kripto lisanslama rejiminin bir parçası olarak bu yılın sonuna kadar kripto para birimiyle ilgili en az sekiz şirkete sanal varlık ticareti lisansı verebileceğini söyledi.

Kwan, geçtiğimiz hafta Forkast'a verdiği bir demeçte Hong Kong'da kurulmak isteyen kripto para şirketlerinin, yeni lisanslama rejimi Haziran ayında yürürlüğe girdiğinde başvuru incelemelerinde bir yığılma olabileceği için hızlı hareket etmeleri gerektiğini belirtmişti. Hong Kong Mali Hizmetler ve Hazine Bakanı Christian Hui de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada haziran ayından itibaren yürürlüğe girecek olan yeni kripto para düzenlemeleri öncesinde 80’den fazla yabancı ve Çin merkezli şirketin Hong Kong’da bir Web3 şirketi kurmakla ilgilendiklerini ifade etmişti. Hong Kong’ta sanal varlık hizmet sağlayıcıları için yeni düzenlemeler Haziran 2023'ten itibaren yürürlüğe girecek.

Merkezi Çin’de bulunan bazı bankalar Hong Kong’ta kripto para şirketlerine hizmet sunacak

Bloomberg’ün konuya ilişkin bilgi sahibi olan kaynaklara dayandırdığı haberine göre de Çin merkezli Bank of Communications Co., Bank of China Ltd. ve Shanghai Pudong Development Bank'ın Hong Kong şubeleri yerel kripto para firmalarına hizmet sunmaya başladı ya da bu konuda talepte bulundu. Uzmanlar Çin merkezli söz konusu bankaların bu hamlelerini Çin’in Hong Kong’taki dijital varlık sektörünü destekleme çabalarını yansıttığını belirtiyor.

Bloomberg'e göre, Çin İrtibat Bürosu yetkilileri Hong Kong'daki kripto para toplantılarına sık sık konuk oluyor. Bazı paydaşlar bunun Hong Kong'un bir kripto para merkezi olma çabasının bir onayı olarak görülebileceğini düşünüyor. Ulusal Halk Kongresi üyesi ve kripto para avukatı Nick Chan konuya ilişkin geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "Çin'deki finansal istikrarı tehdit etmemek için alt çizgiyi ihlal etmediği sürece, Hong Kong 'Bir Ülke, İki Sistem' altında kendi arayışını keşfetmekte özgürdür."

Eski bir İngiliz kolonisi olan Hong Kong, 1997 yılında "tek devlet, iki sistem" stratejisiyle Çin yönetimine devredilmişti.