Ichimoku Bulutu Nedir?-banner-imageAkademi

Ichimoku Bulutu Nedir?

Ichimoku Bulutu, Japon gazeteci Goichi Hosoda tarafından 1960'ların sonlarında geliştirilmiş finansal teknik analiz yöntemidir. Ichimoku Bulutu, destek ve direnç seviyelerini, trend yönü ve momentum gibi önemli bilgileri gösterir. Standart mum grafiklerine kıyasla, Ichimoku Bulutu daha fazla veri noktası içerir ve böylelikle yatırımcılara fiyat hakkında tahmin yapabilmesi için daha fazla veri sağlamış olur.

Ichimoku Bulutunun beş temel bileşeni vardır:

Tenkan-Sen

Ichimoku Bulutunun ilk bileşenidir ve genellikle grafikte kırmızı bir çizgi ile temsil edilir. Son dokuz dönemin en yüksek ve en düşük değerleri baz alınarak hesaplanan hareketli ortalamadır. Tenkan-Sen hangi yöne (aşağı-yukarı) hareket ediyorsa, piyasanın trend yönü o yöne eğilimlidir. Ayrıca, Tenkan-Sen çizgisi yatay olarak hareket ediyorsa, piyasanın trend yönünün değişmekte olduğunu ifade eder. Piyata fiyatı Tenkan-Sen ortalamasına yaklaşıyorsa, Tenkan-Sen çizgisi destek veya direnç olarak da kabul edilir. Tenkan-Sen formülü aşağıdaki gibidir:

Tenkan-Sen = (9 Dönemlik Veri - En Yüksek + 9 Dönemlik Veri - En Düşük) / 2

Kijun-Sen

Kijun-Sen, son 26 verinin fiyat ortalamasını baz alarak oluşan destek/direnç çizgisidir. Teknik grafik üzerinden genellikle mavi çizgiyle temsil edilir. Kijun-Sen ve Tenkan-Sen birbirlerine oldukça benzemektedir, aralarındaki tek fark kapsadıkları periyot aralığıdır. Kijun-Sen formülü aşağıdaki gibidir:

Kijun-Sen = (26 Dönemlik Veri Yüksek + 26 Dönemlik Veri Düşük) / 2

Senkou Aralığı - A

Senkou Span, Tenkan-Sen ve Kijun-Sen'in grafiğinin ortalamasıdır. Fiyat grafiğinde Senkou aralığı A, turuncu bir çizgi ile temsil edilir. İlgili menkul kıymetin fiyatı Senkou Açıklığı A'nın (turuncu çizgi) üzerindeyse, üst ve alt çizgiler sırasıyla birinci ve ikinci destek seviyeleri olur. Tersine, fiyat Senkou Aralığı A'nın altına düştüğünde, alt ve üst çizgiler sırasıyla birinci ve ikinci direnç seviyeleri olur. Senkou Aralığı - A’nın formülü aşağıdaki gibidir:

Senkou Aralığı A = (Tenkan-Sen + Kijun Sen) / 2

Senkou Aralığı - B

Son 52 verinin en yüksek ve en düşük değerlerinin ortalaması alınarak, fiyat grafiğinin 26 periyot ilerisine bir başka deyişle fiyat grafiğinin sağına çizilerek hesaplanır. Ayrıca fiyat grafiğinde yeşil çizgi ile temsil edilir. Senkou Aralığı - B yatırımcılar tarafından gelecekteki destek ve direnç bölgelerini tahmin etmek için kullanılır. Eğer fiyat Senkou Aralığı bulutunun tepesinde ise fiyatın düşüş eğiliminde olduğu kabul edilir. Senkou Aralığı - B’nin formülü aşağıdaki gibidir:

Senkou Span B = (52-Dönemlik Veri Yüksek + 52- Dönemlik Veri Düşük) / 2

Chikou Aralığı

Gecikme aralığı olarak da bilinen Chikou Span, yeşil bir çizgi ile temsil edilir. Mevcut fiyatın 26 periyot sola kaydırılmasıyla oluşturulur. Chikou aralığı fiyatı aşağıdan yukarıya doğru keserse, bir satın alma sinyali olarak yorumlanmaktadır. Ancak, çizgi yukarıdan aşağıya fiyatı keserse, bu da yatırımcılar tarafından satış sinyali olarak yorumlanabilmektedir.