İkili Dip Formasyonu Nedir?-banner-imageAkademi

İkili Dip Formasyonu Nedir?

İkili dip formasyonu, finansal varlıkların teknik analizinde yaygın olarak kullanılan bir teknik analiz formasyon modelidir. Formasyon, uzun bir aşağı yönlü fiyat hareketi döneminden sonra, önemli fiyat artışı potansiyelini işaret eden bir yükseliş modeli olarak bilinmektedir. Formasyon 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Bir finansal varlığın fiyatı düştüğünde ve ardından yükseldiğinde ikili dip formasyonunun ilk parçası oluşmuş olur. Ardından fiyatın tekrar düşüşe geçip, ardından yükselmesi ile formasyon gerçekleşmiş olur.

İlk Dip

İlk dip, güçlü bir düşüş trendinden sonra, ilgili finansal varlığın fiyatı kısa süreli yükseliş trendine girdiğinde meydana gelir. Fakat bu yükseliş trendi kısa sürelidir. Ardından ilgili finansal varlığın fiyatı tekrar güç kaybederek düşüş trendine geçecektir.

İkinci Dip

İkinci dip noktası, ilgili finansal varlığın fiyatında yaşanan kısa süreli yükseliş trendinden hemen sonra meydana gelir. Piyasa önceki düşüş trendini düşürdüğü ve satın alma baskısı arttığı için oluşur. İkinci dip seviyesi, yatırımcılar tarafından ilgili finansal varlığın fiyatının ilk dip seviyesinin üzerinde bir yerde olacağı tahmin edilir. Ayrıca ikinci dip noktası, yatırımcılar tarafından yükseliş sinyali olarak yorumlanmaktadır.

Boyun Çizgisi

Boyun çizgisi veya direnç seviyesi, ikinci dipten sonra yükselen fiyatın takılacağı ilk nokta olarak bilinir. 2’li dip seviyesinden sonra yükselen fiyat ilk bu noktada takılır. İlgili finansal varlığın fiyatı boyun seviyesinin üzerinde kapatması, yatırımcılar tarafından güçlü bir alım sinyali olarak yorumlanmaktadır. İkili dip formasyonunun gelecekteki fiyat hareketlerinin garantisi olmadığını ve yatırımcıların yatırım kararları verirken her zaman teknik ve temel analizi birlikte kullanarak dikkate almaları gerektiğini unutmamak önemlidir.