Immutable X (IMX) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

Immutable X (IMX) Nedir?

Projenin Adı: Immutable X

Projenin Belirteci: IMX

Projenin İnternet Sitesi: https://www.immutable.com/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/Immutable

Projenin İzahname Adresi: https://assets.website-files.com/62535c6262b90afd768b9b26/6304335ed396fd9c8d8dfe5e_Immutable%20X%20Whitepaper.pdf


A. Immutable X (IMX) Nedir?

Immutable X, Ethereum tabanlı NFT projelerinin ölçeklenebilirlik seviyesini artırmak amacıyla oluşturulan ve sektörde popüler olan bir platformdur. Ethereum üzerinde çalışan NFT koleksiyonları için bir Layer 2 ölçeklenme çözümü olarak büyük bir beğeni toplamaktadır. Immutable X, NFT severler için birbirinden avantajlı özellikler sunar. Devrim niteliğindeki arayüz, kullanıcılara dijital koleksiyonlar oluşturma ve ticaret yapma konusunda sorunsuz bir deneyim sunmaktadır. Bu devrim niteliğindeki arayüzün kullanım avantajları arasında işlem ücreti olmaması, karbon nötrlüğü, saniyede 9000 işlem (TPS) işleme kapasitesi ve anlık ticaret, oyunlar ve uygulamalara kesintisiz erişim bulunur. Söz konusu TPS hızına ulaşmak, Immutable X kripto platformunun belirlediği en önemli hedeflerden biridir ve ekip, belirlenen hedeflere uygun olarak sürekli olarak kendini geliştirmektedir.


B. Immutable X (IMX) Neler Sunmaktadır?

Protokol, kullanıcılarına NFT özelindeki cüzdan deneyimini geliştirmeyi amaçlayan "link" adı verilen bir ara katman sağlar. Kullanıcılar güvenlik riski olmadan sorunsuz bir ticaret ve NFT oluşturma deneyimi yaşayabilirler. Platform, Non-Fungible Token geliştiricileri ve yatırımcıları için merkeziyetsiz bir arayüzüne erişim sağlar. Kullanıcılara cüzdanları bağlarken ağlar arasında geçiş yapma zorunluluğunu ortadan kaldırır.


C. Immutable X (IMX) Teknolojisi

Immutable X, Ethereum NFT için özel olarak tasarlanmış ilk Layer 2 ölçekleme çözümüdür. Bu platform, Ethereum'un zayıf ve yetersiz ölçeklenebilirlik sorunlarını gidermeyi amaçlamaktadır. Immutable X'i destekleyen teknoloji sayesinde NFT'ler büyük ölçekte geliştirilebilir ve dağıtılabilir. IMX tokenı, Ethereum üzerinde daha iyi proje oluşturmayı kolaylaştıran bileşenlere sahiptir.

ZK-Rollup

Immutable X, ZK-rollup teknolojisini kullanan ilk platformlardan biridir ve sadece NFT projelerine odaklanır. Rollup'lar, kullanıcılara yüksek ölçeklenebilirlik ve yeterli güvenlik sunarken olumlu bir deneyim sağlar. Bu teknoloji ile yüzlerce veya binlerce işlem, daha hızlı doğrulama için bir araya toplanabilir. Platform, saniyede 9.000'den fazla NFT işlemine yer açarak iş yükünü önemli ölçüde azaltır.

API Soyutlama Katmanı

Immutable X'in bir diğer özelliği olan API soyutlama katmanıdır. Ölçekleme motorunu saran ve geliştiricilerin akıllı sözleşmelerle etkileşimde bulunmasına olanak tanır. Bu özellik, yeni katılımcıların hızlı bir şekilde yeni projeler başlatması için hızlı başlatma sağlar.

Layer 2 Ölçekleme Çözümü

Layer 2 ölçekleme çözümü olarak, Immutable X'i kullanan her geliştirici neredeyse sıfır işlem ücreti ve Ethereum'un sağladığı güvenlikten faydalanır.

NFT Yetenekli Cüzdanlar

Immutable X, her türlü Ethereum cüzdanını destekler, bu nedenle kullanıcıların farklı NFT pazarları arasında geçiş yapmasını gerektirmez. Aynı zamanda IMX Link adı verilen bir tür ara katman sağlar, bu da kullanıcıların tamamen NFT projelerine odaklanan bir cüzdan deneyiminden faydalanmasını sağlar. Üçüncü taraf NFT pazarları da güvenlik riski olmadan Immutable X tarafından desteklenmektedir.

Paylaşılan Likidite ve Sipariş Defteri

Immutable X, protokol likiditesini kolaylaştıran paylaşılan bir sipariş defteri aracılığıyla paylaşılan likidite sunar. Siparişler, çapraz piyasa ekonomileri aracılığıyla doldurulabilir. Böylece fiyat keşfi ve başlangıç süreci desteklenir. Bu teknolojiyi uygulayarak, bir arka uca ihtiyaç duymadan NFT pazarları oluşturulabilir.

İşlem Ücreti

Immutable X üzerinden gerçekleştirilen işlemlerle neredeyse hiç işlem ücreti alınmaz. Protokol ücretinin yaklaşık %20'si IMX tokenıyla ödenir. Bu ücret, IMX tokenı veya farklı bir para birimiyle ödenebilir.


D. Immutable X (IMX) Ekibi ve Şirketi

Avustralya merkezli olan Immutable X, 2018 yılında James Ferguson, Robbie Ferguson ve Alex Connolly tarafından kuruldu. Proje, ABD merkezli kripto para borsası Coinbase ve milyarder Sam Bankman-Fried'in yönettiği Almada Research tarafından büyük destek görmüştür.


E. Immutable X (IMX) Dijital Varlık Ekonomisi

Şu an dolaşımda 1,040,385,513 Immutable X (IMX) mevcut ve IMX’ in maksimum arzı 2,000,000,000 IMX’dır.

IMX'in token dağılımı aşağıdaki gibidir;

Ekosistem Geliştirme : % 51.74 Proje Geliştirme : % 25 Proje Geliştirme : % 13.96 Vakıf Rezervi : % 4 Genel Satış : % 5 Ek Topluluk Büyümesi : % 0,3


F. Immutable X (IMX) Değerlendirme

Teknolojinin hızla ilerlediği göz önüne alındığında, IMX'in daha akıllı, daha entegre ve daha geniş bir uygulama yelpazesine sahip olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca Immutable X, zk-rollup özelliğini kullanan ve yalnızca NFT'lere odaklanan ikinci katman çözümlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Ölçekleme çözümü olarak bilinen zk-rollup sayesinde proje, Ethereum ekosistemindeki en teknolojik protokoller arasında yer alıyor. Kullanıcılarına sunduğu inovatif alternatifler gelecekte sürdürülebilir ve var olmasını sağlayacak bir ekosistem sunmaktadır. Ek olarak Immutable X’in çoğu iş ortağı oyunlardan, koleksiyonlardan, pazar yerlerinden ve DeFi kategorisinden olsa da Immutable X yakın gelecekte büyük ana akım deneyimlere ekosisteminde yer veren bir çözüm platform olmayı hedeflemektedir.