İngiltere’den Kripto Varlıklara ve Sabit Koinlere Düzenleyici Yaklaşım

İngiltere hükümeti, kripto varlıklar ve sabit koinler için potansiyel düzenleyici yaklaşımları anlattığı 46 sayfalık bir danışma belgesi yayınladı. Belgede, kripto varlıklar için hafif bir yaklaşım planlandığı görülüyor. Ancak, finansal istikrar endişelerine, tüketicilere yönelik risklere ve yerel şirketler üzerindeki etkisine neden olan genel kullanım potansiyeli sebebiyle sabit koinlere düzenleme getirilmesi belirtiliyor.

Önsözde Hazine Ekonomi Bakanı olan John Glen’in imzalı bir açıklaması bulunuyor:

“İngiltere uzun zamandır finans teknolojisinde dünya lideri olarak tanınmaktadır. Bu konumu korumaya kararlıyız. Aslında bu, insanların yeni teknolojileri güvenilir ve emniyetli bir şekilde kullanabilmeleri için en yüksek düzenleyici standartları korurken, firmaların yenilik yapabilecekleri bir düzenleyici ortam yaratmak anlamına gelir."

Kripto Varlıklar

Birleşik Krallık Financial Conduct Authority (FCA) tarafından yapılan son araştırma, kripto varlıkların spekülatif bir yatırım olduğu ve tüketicilerin risklerin farkında olduğu sonucuna varıyor. Ankette,%47'si kripto para birimlerini "para kazanabilecek veya kaybedebilecek bir kumar olarak" satın aldığını ve %89'u düzenleyici eksikliğini değerlendirdiğini söyledi. Bu farkındalık ve benimseme, hafif yaklaşım uygulanacak olmasının nedenleridir.

Sabit Koinler

Buna karşılık, hükümet, sabit koinleri yasal çerçevenin içine taşımak istiyor. Hem sabit koin alım-satımı yapan kişilerin hem de ilgili hizmetleri sağlayan firmaların gözetimi planlanıyor. Belge, düzenlenecek geniş bir organizasyon yelpazesini ana hatlarıyla açıklıyor.

Bunun nedeni kısmen, ödeme için geniş kullanımların bir finansal istikrar riski olarak görülmesidir. Özellikle, sabit değer ve geri ödenebilirlik sağlama yeteneği konusunda endişeler vardır. Fiyat istikrarı ve ödemeye ek olarak tüketiciler için ücretler, karmaşıklık, tüketici verilerinin kötüye kullanımı, siber saldırılar ve kötü yönetimi içeren çok çeşitli riskler öngörülmektedir.