Internet Computer (ICP)-banner-imageKoin İncelemeleri

Internet Computer (ICP)

Projenin Adı: Internet Computer

Projenin Belirteci: ICP

Projenin İnternet Sitesi: https://internetcomputer.org

Projenin Twitter Adresi: twitter.com/dfinity

Projenin İzahname Adresi: İzahname için buraya tıklayabilirsiniz.


A. Internet Computer Nedir?

Internet Computer (ICP) projesi Ekim 2016'da Dominic Williams tarafından kuruldu ve kripto topluluğundan kayda değer bir ilgi gördü. DFINITY, Andreessen Horowitz, Polychain Capital, SV Angel, Aspect Ventures, Electric Capital, ZeroEx, Scalar Capital ve Multicoin Capital gibi projeye katkıda bulunanlardan 121 milyon dolar topladı. İnternet Computer, 2018'de 50.000'den fazla kayıtlı katılımcısına airdrop ile ICP yerel tokenı dağıttı. 18 Aralık 2020'de DFINITY, Internet Computer’ın alfa ana ağını başlattı. 10 Mayıs 2021'de ise DFINITY tarafından Internet Computer, kamuya açık hale getirildi. Diğer bir deyişle ICO (Initial Coin Offering) “Koinin İlk İhracı” gerçekleşti.

DFINITY Vakfı tarafından desteklenen 10 Mayıs 2021 tarihinden itibaren Genesis bloğunda 48 bağımsız veri merkeziyle 1.300 node (doğrulayıcı) çalıştıran Internet Computer (ICP), web hızında çalışan ve kapasitesini sınırsız olarak artırabilen dünyanın ilk blokzincir ağıdır. Akıllı sözleşme hesaplamalarını ve verilerini ölçekleyebilen, hepsini web hızında çalıştıran, verimli biçimde işleyen ve depolayan, aynı zamanda geliştiricilere güçlü yazılım oluşturma ortamı sağlayan blokzincirdir. Tüm bunları mümkün kılan Internet Computer, yazılım konseptlerinin yeniden oluşturulmasını sağlarken, token haline getirilmiş internet hizmetlerini, tüm sektörlere ait platformları, merkeziyetsiz finans hizmetlerini, hatta geleneksel sistem ve web siteleri oluşturmak için yeni yollar üretir.

İşlevsel olarak dünya çapındaki bağımsız veri merkezlerinin bir araya gelmesine izin verir. Mevcut merkezi internet bulut sağlayıcılarından farkı ise merkeziyetsiz bir alternatif sunan bir protokoller dizisi olmasıdır. Internet Computer kullanıcılarının uygulamalar, websitesi ya da web tabanlı hizmetler yaratmalarına olanak sağlar. ICP tokenı, Internet Computer ekosisteminin yerel tokenıdır.


B. Internet Computer Neler Sunmaktadır?

Internet Computer, kullanıcılarına açık kaynak kodlu bir proje olmakla birlikte dünyanın ilk web hızında, ölçeklenebilir ve sınırsız kapasite ile çalışan blokzincirini sunmaktadır. Dünya üzerinde birbirlerinden bağımsız olarak çalışan veri merkezleri tarafından çalıştırılan bir ekosisteme sahiptir. Bu sayede merkeziyetsiz, tekelleşmeden uzak ve güvenli bir sistem ağı ile kullanıcılarına hizmet verir.

Internet Computer’ı diğer blokzincirlerden ayıran üç özelliği bulunmaktadır:

  • Internet Computer kullanıcılarına, açık kaynak kodlarını kullanarak bireysel olarak yazılımsal hizmetler yaratmalarına olanak sağlamaktadır,
  • Bulutta değil merkeziyetsiz bir ağda çalışmaktadır,
  • Blokzincir üzerinde yapılan her işlem sınırsız kapasitede ve web hızındadır,
  • Internet Computer ağ üzerinde işlem yapan kullanıcılarına teşvik amacıyla ICP verir,

Günümüzde İnternet oldukça merkezileşmiş ve bağımlı bir haldedir. Web'deki popüler uygulamalar genellikle kapalı kaynaklı, tescilli ve büyük teknoloji firmalarının sahip olduğu bir avuç veri merkezinde barındırılır. Buna istinaden kritik bir veri merkezinin başarısız olması, web'in büyük alanlarının da birlikte başarısız olmasına sebep olur. Ayrıca birbirine bağımlı bu zincir sistemi merkezi ve kurumsal web hizmetleri sağlayıcılarının yönetimindedir. Bu sebeple istedikleri zaman webte yer alan içeriklere sansür getirme, platformlardan kaldırma gibi yetkilere sahiptir. Tüm bunların aksine ICP'nin planı, protokolün dünya çapında milyonlarca bilgisayarda çalışmasını sağlayarak merkeziyetsiz hale getirmektir. Tek ve güçlü kontrol merkezi algısını tamamen ortadan kaldırmaktır.

Internet Computer, geliştiricilerin uygulamaları daha merkeziyetsiz bir şekilde oluşturabilmeleri, barındırabilmeleri ve sunabilmeleri için temel bir alternatif sunmaya çalışır. Örneğin, web sitelerinin doğrudan genel internete dağıtılmasına izin verir. Ayrıca, Internet Computer açık kaynak ve şeffaf yazılım geliştirmeyi teşvik etmeyi esas almaktadır.

Internet Computer’ın kendi web sitesinde örneklediği üzere “yazılımın Google Cloud'daki özel bir sunucuda çalışması yerine, dünyanın dört bir yanındaki bağımsız veri merkezlerinin sahip olduğu sunucular arasında hareket eden, sabit ve fiziksel adresi olmayan merkeziyetsiz bir sisteme sahip olması” amaçlamaktadır.

Teoride Internet Computer ağında, LinkedIn ve TikTok'a benzer sosyal platformlarından, bugün bildiğiniz tüm tanıdık yazılımlara ve henüz tasarlanmayan yeni türlere kadar her türlü uygulama oluşturulabilir ve çalıştırılabilir.

Geliştiriciler, Internet Computer ağını kullanarak kodlarını doğrudan genel internete yükleyebilir, sunucu bilgisayarlara ve ticari bulut hizmetlerine ihtiyaç duymadan web siteleri, kurumsal bilgi işlem sistemleri ve internet hizmetleri oluşturabilirler.


C. Internet Computer Teknolojisi

Zürih, İsviçre merkezli kar amacı gütmeyen Dfinity Vakfı tarafından geliştirilen Internet Computer (ICP), kullanıcıların blokzincir ağının yönetimine katılmalarına olanak tanır. Internet Computer, geliştiricilerin Amazon veya Microsoft gibi şirketlerin hizmetlerini kullanmadan web siteleri, kurumsal BT sistemleri, internet hizmetleri ve çeşitli merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Zincir Anahtar Teknolojisi (Chain Key Technology), Internet Computer ekosistemini oluşturan nodeları düzenleyen bir dizi şifrelemedir ve protokolün web hızında çalışmasına olanak tanır. Kullanıcıların sorgularına milisaniyeler içinde yanıt gelir. Güncelleme komutlarının tamamlanması 1 ile 2 saniye sürer.

Internet Computer’ın çalışma motoru olarak Zincir Anahtar Teknolojisi’nin (Chain Key Technology) görevleri şunlardır:

  • Ağı sonsuza kadar ölçeklendirmek ve yeni alt ağlar oluşturmak için yeni nodelar ekler.
  • Arızalı veya çökmüş nodeları hiç durmadan yenileriyle değiştirir.
  • Sistem içerisinde başarısız olan node olsa bile kopyalanan alt ağlar sayesinde kesintiye uğratmadan çalıştırmaya devam eder.
  • Internet Computer protokolünün sorunsuz bir şekilde yükseltilmesine, ağ hatalarının düzeltmesine ve yeni özellikler eklemesine olanak tanır.

Internet Computer (ICP), 10 Mayıs 2021 tarihinden itibaren, diğer bir deyişle başlangıçta Genesis bloğunda Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da bulunan 48 bağımsız veri merkezi tarafından desteklendi. Bu merkezlerde başlangıçta toplam 1.300 node (doğrulayıcı) çalıştırılmaktaydı. 2021’in sonuna doğru ise Internet Computer (ICP), 4.300 node çalıştıran 123 veri merkezine sahip oldu. Bu ekosistem giderek büyümekte ve bünyesine yeni node sağlayıcıları entegre etmektedir. Ekosistem içerisinde herkes node çalıştıran bir sağlayıcı olabilir. İsteyen herhangi bir kullanıcı Neural Network System’inde bulunan Data Center ID’ye başvurabilir. Satın aldığı cihazlar ile Internet Computer ağına katılarak, node sağlayıcısı olabilir.

Internet Computer protokolünün yerel tokenı ICP ise ağ üzerinde üç önemli rol üstlenir:

Ağ Yönetimini Kolaylaştırma: ICP token, ağ yönetimine oylama yoluyla katılan nöronlar oluşturmak ve ekonomik ödüller kazanabilmek için kilitlenebiliyor.

Hesaplama için Döngü Üretimi: ICP’yi döngü haline dönüştürülebilen değer saklama kaynaklarını üretmektir. Network Nervous System (NNS), ICP'yi değişen oranlarda Döngü yapısına çevirir. Ağ kullanıcılarının hemen hemen sabit maliyetle yeni Döngü oluşturabilmelerini sağlamak için zemin oluşturur. Böylece maliyet tahmin edilebilir hale gelir.

Katılımcıların Ödüllendirilmesi: Ağın işleyişinde önemli roller üstlenenleri ödüllendirmek ve teşvik etmek üzere ICP üretilir. ICP katılımcı ödülleri; yönetime katılanların oylamaları karşılığında verilecek ödüller, ağı barındıran node cihazlarını işletenlere verilecek ödüller ve diğer çeşitli faaliyetler için ödüller olmak üzere kategorize edilir.


D. Internet Computer Ekibi ve Şirketi

Internet Computer (ICP) projesi Ekim 2016'da Dominic Williams tarafından kuruldu. Kripto topluluğundan kayda değer bir ilgi gören ICP, DFINITY Foundation (DFINITY Vakfı) tarafından geliştirilmektedir. DFINITY Foundation’da yine Dominic Williams tarafından 2016’da kurulmuştur. İsviçre-Zürih merkezli DFINITY Foundation; merkeziyetsiz, açık kaynaklı bir blokzincir ve sonsuz ölçeklenebilir kripto para birimi olan Internet Computer’ı kuluçka olarak yaratan ve geliştirmeye devam eden kar amacı gütmeyen bir bilimsel araştırma kuruluşudur.


E. Internet Computer Dijital Varlık Ekonomisi

Internet Computer Protokol (ICP) yaklaşık olarak 9 Milyon dolar değeri ile piyasada 31. sırada yer almaktadır.

Dolaşan Tedarik: 198.936.281 ICP Toplam Arz: 476.490.923 ICP Maksimum Arz: Veri yok Ön Satış Bilgileri Ön Satış Tarihi: 10 Mayıs 2021 Ön Satış Miktarı: 115.990.000.00 Ön Satış Fiyatı: 0.03 $


F. Internet Computer İş Birlikleri

Internet Computer iş birlikleri şunlardır: merkeziyetsiz finans (DeFi) projeleri; Enso Finance, Tacen, SailFish, sosyal projeler; Distrikt, OpenChat, CanCan, Capsule, altyapı hizmet projeleri; Fleek, Origyn.


G. Internet Computer Değerlendirme

Günümüz internet ağının sıkı sıkıya bağlı olduğu merkezi kurumsalların aksine, kullanıcılarına bireysel hizmetler yaratma olanağı sağlayan Internet Computer, ilk kez sınırsız kapasite sunabilen ve web hızında çalışabilen blokzincir olmayı başaran ağdır. Bu sebeple diğer blokzincirlerden ayırılmaktadır. Internet Computer’ın, sahip olduğu sınırsız kapasite büyük yatırımcılar tarafından desteklenmesi, piyasa analistleri tarafından güçlü bir proje olarak değerlendirilmesi popüleritesini arttırmaktadır. Bitcoin ve Ethereum'un yanı sıra üçüncü büyük blokzincir yeniliğini temsil etmektedir. Zayıf sistem güvenliği, internet hizmetlerinin tekelleştirilmesi ve kişisel kullanıcı verilerinin kötüye kullanılması gibi günümüzün geleneksel internet sisteminde karşı karşıya kalınan bazı büyük zorlukların üstesinden gelmek için tasarlanan önemli bir blokzincirdir. Proje Andreessen Horowitz, Polychain Capital gibi büyük yatırımcılar tarafından desteklenmektedir.

Internet Computer, var olan internet ağı üzerinde gerçekleştirebileceğiniz her hizmeti dijital varlık birimleri ile merkezi olmayan bir finans şekli ile yapabilmenize fırsat vermektedir. Bu nedenle, ICP’yi sadece bir dijital varlık birimi olarak değil, geleneksel internet yapısını genişletecek ve merketiyetsiz bir hale getirecek bir ağın parçası olarak düşünmek daha gerçekçi olacaktır.