IRISnet (IRIS) Neden Yükseldi? -21.02.2023

IRISnet, 2016 yılında kurulan Şangay merkezli bir yüksek teknoloji şirketi olan Bianjie AI'nin arkasındaki teknoloji uzmanları ekibi tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir.

Harriet Cao, Bianjie AI'nin kurucu ortaklarından ve IRISnet protokolünün oluşturulmasının arkasındaki itici güçlerden biridir. Finans sektöründeki sorunlara modern çözümler getirmenin yanı sıra sağlık kurumları için blokzincir tabanlı çözümler üzerinde çalışmaktadır. Haifeng Xi, Bianjie AI'nin diğer kurucu ortağıdır. IRISnet'in arkasındaki ekibin bir diğer ayrılmaz parçası da Tendermint konsensüs motorunun arkasındaki şirket olan Tendermint'in yanı sıra blokzincir uygulama geliştirmeyi kolaylaştırmak için tasarlanmış bir ekosistem olan Cosmos'un geliştiricileridir.

1 Mart 2019 tarihinde resmi olarak başlatılan IRISnet protokolünün temel amacı, çok çeşitli hizmetler sunan küçük ve orta ölçekli işletmelere blokzincir tabanlı, açık bir ağ sağlamaktır.

IRISnet Whitepaper'ına göre protokol, binlerce işletmeye ve serbest hizmet sağlayıcılarına merkezi olmayan, açık ağların gücünü getirmek için farklı kamu ve konsorsiyum blokzincirlerini kullanmayı amaçlamaktadır.

IRIS, son 24 saatte %94.64 yükselişle birlikte yaklaşık 0.94 TL’den işlem görüyor. Hong Kong, bölgede, perakende kripto para ticaretini yasallaştırabilecek bir istişare sürecine hazırlanırken Bloomberg, Çin hükümetinin bu fikri üstü kapalı bir şekilde onaylıyor olabileceğini bildirdi. Nitekim Bloomberg’te yayınlanan haberde Çin İrtibat Bürosu yetkililerinin Hong Kong'daki kripto para toplantılarına sık sık konuk olduğu belirtildi. Bu durum Çinle herhangi bir bağlantıya sahip olan kripto para birimlerinin yükselişine neden oldu. Ayrıca bir sonraki boğa koşusunun doğuda başlayacağını düşünen uzmanlar da mevcut. Bazı çevrelerce Çin’in ‘Cosmos’u olarak adlandırılan IRIS de %90’ın üzerinde yükseliş görerek dikkati çekti.